Још увек се књига листа и чита

Градска библиотека у  Врању, без обзира на пандемију вируса корона, има задовољавајући број активних корисника. Понуда је разноврсна, нови наслови перодичнo стижу, а чланови библиотеке враћају се у последње време и старим класицима.

Још увек се књига листа и чита. Могу се наћи у електронском облику али је осећај другачији, лепши када је књига у руци. Читалачка публика се мења, а мењају се и интересовања. Правила нема.

„Средњошколци траже хороре и лаганије варијанте. Касније крећу озбиљније књиге. Читалачка публика од 30 до 40 година тражи Маркеса, затим од педесете године нека „лимунадица“. Укуси су различити. Тинејџери углавном узимају писце као што је Стефани Мајер, Стивен Кинг. Ако направимо папарелу некада и сада, средњопшколци су некада читали „Збогом мојих петнаест година“. Та књига је сада уврштена у лектиру. А оно што је занимљиво, враћају се класици. Доста се тражи Достојевски, Толстој, углавном руски писци. Старија популација чита Нору Робертс, Данијелу Стил али је и Лусинда Рајли популарна. Од нових књига које смо добили могу да издвојим руског писца Довлатова“, каже библиотекарка Јасмина Пешић.

По њеним речима,популарна је и скандидавска књижевност. Ју Незбе је један од писаца који се доста чита. Због короне, и даље нема кретања по просторијама библиотеке.

"Сам осећај када читалац уђе међу полице и пустите га да зарони у свет књига, нема лепшег. Али то још увек није могуће. Књиге, када се врате одложимо их са стране на полици и морају да одстоје 72 сата. То је по одређеном правилнику. Тек након тога се враћају у полице на даље читање", додаје Јасмина Пешић.

Суграђанка Душица Митић коју смо у раним јутарњим часовима срели у библиотеци каже да је читање њена љубав из млађих дана.

„Не гледам телевизију, не интересују ме ријалити програми који су данас као популарни. Једино летимично некада погледам неку серију. Читам. Сада сам у годинама тако да читам лаганију литературу. А раније сам читала тежа дела. Али с годинама више прија лаганија. То ме одмара. Психички се одморим. Једноставно, када завршим обавезе узмем да читам."

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 02 септембар 2021 15:10

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обавезно уклањање снега и леда испред објеката - Радио Телевизија Врање https://t.co/Gx4gEl1SKZ via @tripplesworld https://t.co/5yYNHgqghe
Нови дом вечерас продужава грејање, а ујутру почиње раније, већ од 4:30 - Радио Телевизија Врање… https://t.co/zIDWAvTNVY
Познати добитници награда ''Свети Сава'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/t9yc62SzDn via @tripplesworld https://t.co/rCmNUxyrUw
Follow RTV Vranje on Twitter