Одштампајте ову страницу

Музеј кућа Боре Станковић: Чувар успомена на прошле дане

Музеј кућу Боре Станковића у Врању годишње посети више од 20 хиљада посетилаца из земље и иностранства. То је најпосећенији културно историјски објекат у граду. Број посета се није смањио ни у доба короне, већ напротив, бележи се повећан број туриста.

Запослени у Народном музеју Врање, под чијом је надлежношћу Музеј кућа прослављеног писца, са поносом истичу велико интересовање посетилаца за овај објекат. Томе свакако доприноси стална поставка сачињена од личних ствари Боре Станковића, аутентичних рукописа, првих издања његових књига, као и намештаја и ситница баба Злате, пишчеве баке.

"Музеј кућа је од стране Завода за заштиту споменика културе из Ниша проглашена за културно добро од великог значаја. Не постоји Врањанац, који када крене у обилазак града са својим гостима, не сврати прво овде. Ово је један од најпосећенијих објеката. На годишњем нивоу имамо више од 20 хиљада посета, што појединачних, што групних. Бора је успео да, на специфичан начин, кроз књижевно стваралаштво и кроз судбине својих јунака да,  један културни идентитет граду и да постане синоним за Врање“, каже Лидија Илић- кустос Музеј куће Боре Станковића

У баба Златиној кући, која саграђена у периоду од 1840- 1845 године, наш прослављени писац Борисав Станковић се родио, школовао и живео до своје 22. године. Посетиоцима је управо то најзанимљивије, како је изгледао тадашњи живот Врања, какве су биле куће, распоред у њима, ствари, како је писац живео. Музеј је захваљујући подршци Министарства културе и града пре неколико година реализовао пројекат конзерваторско- рестаураторских радова. Обновљена је сама кућа, унутрашњост, кров, као и помоћни објекат и  двориште.

Туристи, а било их је чак из Јапана желе да виде сваки детаљ у кући, у дворишту, истиче кустос Лидија Илић.

„Они су најпре, још на капији, усхићени, задивљени том аутентичношћу. Моје запажање је да су највише одушевљени миром којим двориште одише, затим стварима. Људи су жељни тих старих ствари. Чак ми је једна девојчица недавно рекла да је ова кућа много лепша, него ове које се данас праве. Људе најчешће интересују ти породични оригинали и предмети из тог периода који су припадали писцу“, објашњава Илић.

Кућа је отворена и за бројне културне догађаје који се током целе године организују и место је сусрета књижевника, глумаца, ликовних уметника и љубитеља културе уопште.

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 23 септембар 2021 14:27

Сродни чланци