Одштампајте ову страницу

Вукићевић о цензури у библиотекарству и издаваштву

У библиотеци Бора Станковић организован је разговор на тему цензуре у библиотекарству и издаваштву поводом другог издања књиге др Дејана Вукићевића ''Non imprimatur'' или ''Цензура у библиотекарству и издаваштву'' за коју је аутор ове године добио Награду "Дејан Медаковић". По речима проф. др Бошка Сувајџића, председника жирија, Вукићевић је написао "питку, узбудљиву, духовиту и застрашујућу књигу, књигу о историји цензуре од постанка човечанства до данас.

Књига Non imprimatur или Цензура у библиотекарству и издаваштву бави се феноменом цензуре, пре свега с аспекта библиотекарства, али и шире, у смислу прогона и забране књига и аутора. У првом делу се представљају и анализирају дефиниције самог појма, потом се даје историјски преглед примене цензуре у библиотекарству и библиотекама у свету, а онда посебно и у Србији. Затим се пружа историјски осврт на отпор према цензури, анализирају аргументи за цензуру и, на самом крају, приказују најдрастичнији случајеви.

Др Драгана Милуновић, заменица управника Народне библиотеке Србије, која је водила разговор са аутором, подсетила је да је ова књига настала на темељима Вукићевићевог стручног рада, који је изазвао велику пажњу јавности. 

''И одатле се и родила идеја да ту тему ближе проучи и то је наравно 2019. године први пут резултирало књигом, првим издањем ове књиге која је пред вама,'' каже Др Драгана Милуновић, заменица управника Народне библиотеке Србије.

Књига је 2019. година изашла у тиражу од 500 примерака, а већ ове године угледала је своје друго издање.

Сам аутор наглашава да је литература за истраживање често била недоступна, a да до ове није било ниједне монографије на тему цензуре у библиотекарству.

''Цензура је стара колико и човечанство, од првог човека, вероватно у пећини, је била спровођена. Суштина цензуре је да мора да постоји центар моћи. Ако смо ми равноправни, ми не можемо једни друге да цензуришемо. У данашње време је она све мање видљива, човечанство је у прогресу, данашњи човек лакше схвата да ли је цензурисан, међутим данас цензура има облик корпоративне моћи, она се спроводи, али на много суптилнији начин, раније је то било огољено,'' истиче др Дејан Вукићевић, аутор књиге.

Књижевно дружење отворио је директор библиотеке Зоран Најдић, који је истакао да ово дело, као и сами разговори на тему цензуре у библиотекарству и издаваштву,, представљају значајан допринос унапређењу библиотечке делатности.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 23 септембар 2021 14:28

Сродни чланци