Харемлук као изложбени простор

Комплекс Пашиних конака има изузетан историјски значај не само за Врање већ за целу земљу. Две зграде, Селамлук и Харемлук по својој архитектури и историји увек су изазивале пажњу. Зграда Харемлука дуго је имала другачију намену. У наредном периоду биће изложбени простор.

Закључком Градског већа зграда Харемлука враћена је на управљање граду и дата на коришћење Народном музеју. Инструкција републичке Дирекција за имовину  је да се овај објекат може користити искључиво за потребе културе, што се поклопило са циљевима и захтевима града, каже Зорица Јовић заменица градоначелника.

 „ Приоритет  је санација крова. Ребалансом буџета су већ планирана средства и очекујемо да до краја године већ кренемо са санацијом крова јер је у врло лошем стању. Када се кров санира зауставићемо даља оштећења. У међувремену ће се припремати пројекат за поставку која ће се наћи у згради Харемлука. До тада ће бити завршени радови на згради Музеја,односно Селамлука и моћи ћемо да се у потпуности посветимо решавању овог проблема“, објашњава Зорица Јовић заменица градоначелника.

Пашини конаци су проглашени културним добром које је под заштитом Завода за заштиту споменика културе. Све интервенције на објекту су под њиховим стручним надзором, зато се води рачуна о сваком детаљу.

„Имамо комплетну пројектно-техничку документацију за извођење грађевинских радова .За сталну поставку ће се тек радити пројекат. Припрема пројекта не изискује неки дуг временски период, оно што је нама најбитније је да сви пројекти буду у сагласности са Законом о противпожарној заштити. Ту највише времена губимо, али је то у интерсу свих нас, и посетилаца, како би зграде биле обновљене како треба. Већ следеће године ћемо кренути са озбиљнијим радовима на Харемлуку“, истиче Јовићева.

Комплетан објекат Пашиних конака је у претходном периоду претрпео разна оштећења, али су скоро сви фасадни елементи у ентеријеру сачувани у аутентичном облику што  представља значајно историјско благо за будуће генерације. 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 14 октобар 2021 15:33

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У изради план Генералне регулације зоне 3 - Доње Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/LFC4wbqWjz via… https://t.co/erBIQ5QyeX
Школарци дођите у Библиотеку, стигли су најпопуларнији наслови - Радио Телевизија Врање https://t.co/rAMGpTDivc via… https://t.co/XQVaSK6pKJ
Сусрети села открили младе таленте - Радио Телевизија Врање https://t.co/vmZrSEGSeD via @tripplesworld https://t.co/xcpEGaVx5f
Follow RTV Vranje on Twitter