Глумица Павловић: Још увек постоје корени ''нечисте крви''

Брачно-породични односи били су у фокусу овогодишње селекције Бориних позоришних дана. Након свих одгледаних представа, остао је горак укус у устима због жене, која, била она протагониста приче или не, увек на крају бива приказана као објекат неког страдања.

''Као да се од Софке до Нејре ништа није променило у положају и статусу жене у породици и друштву, а толике их деценије деле, више од једног века'', записао је селектор овогодишњих Бориних позоришних дана. И заиста, с обзиром да бројне сцене и женске ликове, које смо упознали на овогодишњој манифестацији, можемо препознати и у нашем окружењу, питали смо где је жена данас.

''Нешто што смо ми сматрали као напредак у, рецимо, женској еманципацији, или у партнерским односима није још на задовољавајућем нивоу. Да тако кажем још увек постоје корени ''нечисте крви'' или патријархалног система, у коме нису односи, не морају они бити изједначени, али нису избалансирани. То и дан данас постоји, не само у малим местима, постоји и даље насиље, постоји и даље да је неко изолован или изопштен из нечега због нечега што је урадио. Индивидуалац у оквиру колектива може да има проблем. И то је случај и у најнижим и у интелектуалним друштвеним слојевима,'' каже Милена Павловић, глумица која је ове године била председница жирија за доделу награда.

На овогодишњим, управо завршеним, ''Бориним позоришним данима'' тема су били мушко-женски односи унутар и изван брака, преиспитивање улоге породице у друштву, а самим тим и положаја жене, која се некако увек нађе у средишту страдања.

''Кад погледате то размеђе од преко сто година од Софке до Нејре, нажалост, није се много тога променило у односима о којима говорим,'' каже селектор фестивала Слободан Савић.

На фестивалу је приказано пет представа у такмичарском делу, а оне су нас упознале са пет потпуно различитих, али ипак сличних женских ликова.

''Мислим да никад довољно није експлоатисана тема о жени и да треба свакако да је буде и надаље. У овој селекцији то је виђење и третман жене из једног угла, али свакако да постоје и многи други, она то заслужује,'' додаје театролог Зоран Максимовић, члан жирија.

Колико је Софки, Нејри, Јованки, Ани, Ева данас око нас?

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 29 октобар 2021 15:24

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обавезно уклањање снега и леда испред објеката - Радио Телевизија Врање https://t.co/Gx4gEl1SKZ via @tripplesworld https://t.co/5yYNHgqghe
Нови дом вечерас продужава грејање, а ујутру почиње раније, већ од 4:30 - Радио Телевизија Врање… https://t.co/zIDWAvTNVY
Познати добитници награда ''Свети Сава'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/t9yc62SzDn via @tripplesworld https://t.co/rCmNUxyrUw
Follow RTV Vranje on Twitter