Одштампајте ову страницу

Настављају се улагања у културу

Град Врање посебну пажњу посвећује неговању културне баштине, традиције и развоју културе кроз реализацију бројних пројеката. Из сопствених средстава или уз помоћ Владе и ресорних министарстава у претходном периоду обновљени су важни културно историјски објекти, организовани бројни догађаји.

Важан искорак направљен је када је у питању обнова значајних култуно-историјских објеката, оних по којима је град препознатљив.

"Имамо изузетну сарадњу са Министарством културе. У претходном периоду смо урадили реконструкцију Музеј куће „Бора Станковић“, зграде Селамлука, односно Народног музеја када су у питању грађевински радови и статика, јер је управо то било проблематично у претходном периоду. Претходне реконструкције оптеретиле су темеље објекта, па је било неопходно зауставити пропадање. Добили смо средства за припрему сталне етнолошке поставке која би ускоро требало да буде отворена. Паралелно са тим радили смо на враћању Харемлука у окриље и власништво локалне самоуправе. Тај објекат такође захтева обнову. Урадили смо пројекат за адаптацију и санацију крова, ускоро ће и тај посао кренути. Пројектанти су обишли и објекат Хамама, то је следећи подухват који ћемо да имамо. Планирамо и обнову Прибојчићеве куће и Баба Златине улице“, каже градоначелник Слободан Миленковић.

Планом развоја до 2030. године град Врање предвидео је доношење стратешких докумената, стварање институционалног оквира, спровођење подстицајних мера економске и културне политике. Планирано је формирање Креативно-иновационог центра који би требало да негује и подстиче креативност и иновативност младих људи, студената и надарених ученика, као и изградња Бориног града.

„Ми интензивно радимо на пројекту Бориног града. Урбанистички пројекат је усвојен. Ушао је у програм „Србија од 2021- 2025“ и у наредном периоду ми као локална самоуправа настављамо даље да разрађујемо тај пројекат у смислу израде пројектно-техничке документације и ја се искрено надам да ћемо добити средства од републике да кренемо у реализацију, јер тај потез заслужује да има један такав комплекс. Уколико се то деси Врање, што се тиче туризма, више не треба да брине. Ионако је град постао позната туристичка дестинација, тиме ћемо то допунити. Од старог Врања је мало остало и мишљења сам да је потребно једно такво место“, истиче Миленковић.

Градоначелник каже да, ако већ имамо Дрвенград, Андрић град, што не бисмо имали и Борин град, јер Врање итекако заслужује једно такво место које би било центар културних збивања.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 19 новембар 2021 17:01

Сродни чланци