Одржано донаторско књижевно вече „Српски писци на дар српској деци на Косову и Метохији“

У Врању је одржано донаторско књижевно вече „Српски писци на дар српској деци на Косову и Метохији“,  за помоћ породици Ђорић из Ораховца и породици Јовановић из Звечана.

Удружења грађана  „Воја Танкосић“ које се бави неговањем традиције, културе и историје Српског народа покренуло јехумнанитарну акцију у оквиру које прикупљају средства донирајући своје књиге, за помоћ угроженим породицама на Косову и Метохији и обилазећи их преносе  шта Срби са Косова мисле, како живе.

„Ђорићи су шесточлана породица са четворо деце. Једна девојчица је непокретна од последица бомбардовања. Живе у кући од 49 квадрата у изузетно тешким материјалним условима али не намеравају да напусте Ораховац. Јовановићи су са југа Косова дошли у Звечан, имају троје деце и четврто на путу које треба да се роди око Српске нове године и ми се надамо да ћемо скупити довољно новца да за Божић одемо код обе породице, да обрадујемо ту децу и да им улепшамо тај најрадоснији хришћански празник“, каже Јулијана Мркоња Марић, писац и генерални секретар  удружења грађана  „Воја Танкосић“.

Акцију је покренута пре два месеца. Прво донаторско вече организовано је у Ваљеву а након тога на позив Врањанаца дошли су у Врање. Следећи градови су Зрењанин и Нови Сад. Јулијана Мркоњић Марић каже да су до породица дошли честим посетама Косову и кроз разговор са људима.

„Са њима смо били и на барикадама, са њима смо били и када се пуцало, сада ово надам се да је последњи пут. Они су између себе изабрали коме да помогнемо.  То су дивни људи, то су људи који не намеравају да напусте Косово, то су људи који вам се никада неће пожалити али су ту комшије које ће указати да њима баш треба помоћ. И све то материјално што ми њима носимо није за њих од великог значаја. За њих је од пресудног значаја да се појавимо. Да им пружимо руку, да их обиђемо, да се чујемо телефоном, да им шаљемо слике наше деце, да примимо њихову децу на пар дана да виде како је живети у Србији, како је то не живети у енклави, како је то не живети са снајперским нишаном на челу, како је то изаћи из куће после девет сати увече без икаквог ограничења и како је то провести ноћ а да ти поред куће не трче Албанци и не пуцају у вис“, истиче Мркоњић Марић.

Она напомиње да је њени корени нису са Косова.

„Моје порекло је из Херцеговине. Али смо сви ми са Косова. На Косову се брани Србија. Ти људи који живе тамо, самим својим постојањем, самим тим што су тамо и што трпе малтретирња каква ми не можемо ни да замислимо, они самим својим бивствовањем тамо чувају  интегритет ове државе, суверенитет и слободу ове државе. Они нас штите од Лазареве клетве и живе Лазарево наслеђе“.

Учесници хуманитарне акције су писци и песници: Слађана Малешевић, Благоје Којић Ранковић, Владимир Петровић и Јулијана Мркоњић Марић.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 29 новембар 2021 14:40

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Православна Нова: Време да се преиспитамо и потрудимо да будемо бољи - Радио Телевизија Врање… https://t.co/q7XQ5yrVvJ
Заменица градоначелника о програму Светосавске недеље - Радио Телевизија Врање https://t.co/IujUmB744x via… https://t.co/gQnVMjuNGp
Окамењено море: Напокон премијера - Радио Телевизија Врање https://t.co/2gGe35JzbD via @tripplesworld https://t.co/gCo77Gj7CI
Follow RTV Vranje on Twitter