У Врању сутра почиње Књижевна колонија

У Врању ће сутра свечано бити отворена Књижевна колониjа 2021., седма по реду.  Програм овогодишње Књижевне колониjе је богат и разноврстан за различите књижевне укусе.

На отварању ће бити представљен наjстариjи књижевни часопис код нас и у свету, Летопис Матице српске. За све време траjања, од 1824. године, Летопис jе био и остао централни српски часопис коjи настоjи да окупи проверене вредности наше књижевности, науке и културе. Часопис ће представити и о свом књижевном раду говорити Ђорђо Сладоjе, песник и главни и одговорни уредник Летописа и Мирослав Алексић, песник и помоћник управника Библиотеке Матице српске у Новом Саду.

Гост Колониjе у среду и водитељ интерактивне радионице за стариjе основце, биће Стефан Тићми, књижевник чиjи jе роман „Jа сам Акико“ проглашен за дечjу књигу године 2018, а „Капут од маховине“ уврштен међу 200 наjбољих књига за децу у свету.

О књигама микроесеjа „Еjдетске слике 2 и 3“ Зорана Богнара и збирци песама ,,Србиjо могу ли да будем твоj син’’, за коjу jе током ове и претходне године добио награде ,,Иван Фохт’’, „Растко Петровић“ и „Милан Ракић“, биће речи у петак.

Даница Богоjевић jе гост четврте вечери Колониjе, у понедељак. Њен роман за децу „Загрли Месец“ коjи ће бити промовисан, награђен jе регионалном наградом „Мали Принц“ за наjбољу дечjу књигу обjављену у Србиjи, Црноj Гори, БиХ и Хрватскоj у 2020. години. Даница ће одржати и интерактивну радионицу за ученике млађих разреда основне школе.

Добро познат врањскоj публици, нишки писац Бранислав Jанковић ће се преставити на Књижевноj колониjи у среду, 8. децембра, са новим романом „Зидање амбиса“.

Дан касниjе о потрази за истином и књизи „Људи без гробова“, роману коjи jе понео две значаjне награде: „Златни сунцокрет“ 2020. и „Григориjе Божовић“, говориће аутор Енес Халиловић. Он ће одржати и радионицу креативног писања за средњошколце.

На краjу Колониjе биће представљена монографиjа „Косово и Метохиjа“, Ане Стишовић Миловановић. Ова књига настала jе као резултат истраживања путописа европских путописаца коjи су посетили Косово и Метохиjу у периоду дугом пет векова.

Књижевна колониjа 2021. има врло богат и разноврстан програм. Оно што се први пут уводи jе радионица – едукациjа за наставнике српског jезика у основним и средњим школама под називом „Интердисциплинарно тумачење књижевног дела у настави српског jезика и књижевности“. Све књижевне вечери биће одржане у свечаноj сали Гимназиjе  од 19 сати, а радионице у Галериjи Народног универзитета.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 29 новембар 2021 13:20

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обавезно уклањање снега и леда испред објеката - Радио Телевизија Врање https://t.co/Gx4gEl1SKZ via @tripplesworld https://t.co/5yYNHgqghe
Нови дом вечерас продужава грејање, а ујутру почиње раније, већ од 4:30 - Радио Телевизија Врање… https://t.co/zIDWAvTNVY
Познати добитници награда ''Свети Сава'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/t9yc62SzDn via @tripplesworld https://t.co/rCmNUxyrUw
Follow RTV Vranje on Twitter