Одштампајте ову страницу

Да ли је читање књига у изумирању?

Експанзија електронских издања књига озбиљно угрожава читаност, али и чланство у библиотекама. Желели смо да проверимо каква је посећеност у библиотеци у Врању и да ли наши суграђани читају.

Одмори и празници су право време за љубитеље писане речи који током овог периода могу доћи до жељених књижевних наслова. Међутим, стиче се утисак да људи имају све мање времена за читање књига. Да ли је читање штампане речи у изумирању данас када су присутне електронске верзије књига?

Најтраженији наслови су „Ловац на змајеве“ и „Седам чудесних сунаца“ Халеда Хосеинија, “Колиба“ Вилијама Пола Јанга, „Рингишпил“ Јелене Бачић-Алимпић, „Смрт је непровјерена гласина“ Емира Кустурице, „Виа Романа“ Вука Драшковића. Када су најмлађи читаоци у питању најчитанији су наставци књига Џеронима Стилтона, „Трачара“ Сесили фон Зигесар, „Кућа духова“ Дубравке Угрешић, „Девојчице су јачи пол“ Роберта Такарича.

Истраживања психолога су показала да деца и адолесценти који уживају у читању књига имају развијеније креативне способности и постижу боље резултате у школи и на студијама. Уопштено се сматра да читање помаже развоју менталних способности и  да позитивно утиче на концентрацију.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 16 јануар 2013 14:06