Промовисан "Црнотравски речник"

''Црнотравски речник'', Радосава  Стојановића промовисан је данас на Учитељњском факултету у Врању. Овим писаним делом Црна Трава сврстава се у ретка подручја српског језика која имају свој дијалектолошки речник.

Радосав Стојановић до сада је објавио 26 књижевних дела, прозе, поезије, драма. ''Црнотравски речник'' је његова прва књига из области језика. На овај корак навела га је чињеница да живот у Црној Трави и околини полако умире, и да је од 40 хиљада становника с половине прошлог века на овом подручју остале само две хиљаде.

Рецензент професор доктор  Недељко Богдановић  нагласио је да је ово дело настало из дуга према завичају. Упоређујући  речник Југа Србије  доктора Момчила Златановића, са Црнотравским речником, нагласио је да је на 100 речи тек свака 65-а реч иста, истичући тиме богатство језика.

Магистар Тања Милосављевић истакла је чињеницу да је Црнотравски речник  најобимнији  дијалекатски речник објављен код нас и да је допинео упознавању призренско - тимочког дијалекта. Промоцију речника организовали су Учитељски факултет у Врању и Универзитет у Нишу.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 13 октобар 2011 16:27

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Дечаци продавали играчке и новац наменили за лечење двогодишње Хане Глигоров из Бунушевца - Радио Телевизија Врање… https://t.co/j2wAppDlCR
Радови на асфалтирању пута Бресница - Осатица при крају - Радио Телевизија Врање https://t.co/KdpJMcJqVM via @tripplesworld
Будући купац Пржара мора да инвестира милион евра - Радио Телевизија Врање https://t.co/tvINhYOUZD via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter