Промовисан "Црнотравски речник"

''Црнотравски речник'', Радосава  Стојановића промовисан је данас на Учитељњском факултету у Врању. Овим писаним делом Црна Трава сврстава се у ретка подручја српског језика која имају свој дијалектолошки речник.

Радосав Стојановић до сада је објавио 26 књижевних дела, прозе, поезије, драма. ''Црнотравски речник'' је његова прва књига из области језика. На овај корак навела га је чињеница да живот у Црној Трави и околини полако умире, и да је од 40 хиљада становника с половине прошлог века на овом подручју остале само две хиљаде.

Рецензент професор доктор  Недељко Богдановић  нагласио је да је ово дело настало из дуга према завичају. Упоређујући  речник Југа Србије  доктора Момчила Златановића, са Црнотравским речником, нагласио је да је на 100 речи тек свака 65-а реч иста, истичући тиме богатство језика.

Магистар Тања Милосављевић истакла је чињеницу да је Црнотравски речник  најобимнији  дијалекатски речник објављен код нас и да је допинео упознавању призренско - тимочког дијалекта. Промоцију речника организовали су Учитељски факултет у Врању и Универзитет у Нишу.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 13 октобар 2011 16:27

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Државни секретар Гајовић посетио нашу медијску кућу - Радио Телевизија Врање https://t.co/JCeyPvpy5j via @tripplesworld
Симпо на сајму намештаја у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/eT9mkAG8kz via @tripplesworld
Шанса више: град награђује 40 најбољих студената, ове године 10 више - Радио Телевизија Врање https://t.co/sEu9iVsJNb via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter