Одржано књижевно вече Мирјане Ђурђевић

''Леш у фундусу'' назив је романа Мирјане Ђурђевић који је синоћ, на Национални дан књиге, представљен у Народној библиотеци ''Бора Станковић'' у Врању. Ауторка романа, као и модератор разговора књижевни критичар Владимир Арсенић, познати су врањској читалачкој публици и као чланови жирија за доделу награде ''Бора Станковић'' коју је у претходне две године организовао  град Врање. То је и изазвало  реакције на крају дружења са гостима.

Мирјана Ђурђевић, доктор техничких наука, написала је серију од седам пародија на криминалистичке романе са детективком Харијетом као главном јунакињом. Последњи у серијалу Прљаве инспекторке Харијете је ''Леш у фундусу''. Након седам година проведених у фундусу, односно компјутеру књижевнице, на светлост дана коначно је испливала једна стара авантура најпознатије српске детективке - Прљаве инспекторке Харијете. Овога пута  Мирјана Ђурђевић радњу је сместила у позориште, иза кулиса Мале комедије, у средиште драме којом управља контроверзна редитељка Олга Машина. У том послу је саплићу глумачке сујете, дилери кокаина, црни џипови, полицајци криминалистичке полиције, времешна управница позоришта и један пас, Рекс, ког из милоште зову Милица. Владимир Арсенић, књижевни критичар Роман ''Леш у фундусу'' није само прича о Харијети и лешу већ и о пријатељству између две жене. Мирјана Ђурђевиђ, књижевник Публика је уз причу о овом и осталим романима чула и бројне догодовштине списатељице о њиховом настајању, току писања и о промоцијама широм Србије.

Извесна динамичност на књижевној вечери осетила се укљу­чивањем публике у разговор. Сунчица Денић, професор и књижевник, коментари­сала је како је, на неки начин, ова врста литературе праћена и критиком, за коју је рекла да је идеолошка. Осврћући се на критичарски рад Владимира Арсенића рекла је да је готово парадоксално да неко ко има тако благо и лепо лице, тако оштро и лоше пише о великом делу српске књижевности и великом броју српских писаца, наводећи да он види у књигама оно чега нема, као и у њеном роману о којем је писао. Питање које се није допало ни гостима ни организаторима  односило се на учешће Мирјане Ђурђевић и Владимира Арсенића као чланова жирија за доделу награде ''Бора Станковић'' у организацији града, у претходне две године. Наиме, Предраг Савић, портпарол градског одбора ДСС питао их  је да ли ће вратити новац који су узели тада од награде, јер је на суду доказано да је једини легитимни организатор ''Борине недеље''  Књижевна заједница Борисав Станковић''. Уз кратак одговор да су они нису добили награду и да су били позвани као гости града, није било другог коментара.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 01 март 2013 13:43

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter