Млека ће бити, а за мед ћемо да причекамо

Десило се и то - љубичасто теле у Дубници, међу неколико, за које се ових дана сазнало да их има у Србији. Непобитне су асоцијације на швајцарску Милка чоколаду и љубичасту кравицу која је некако постала синоним благостања које влада у овој малој европској земљи.

Међутим, Швајцарска је географски релативно далеко од нас, али ако је судити по настојањима да будемо Швајцарска на југу Србије и нисмо тако далеко. Један од услова смо испунили, љубичасто теле, додуше мушко, имамо. Остали услови су далеко тежи, али ако је за утеху нису недостижни само нама. То су недавно признали најмоћнији људи света у монденском зимском центру Давосу у овој земљи, на Светском економском форуму. Оснивач овог форума Клаус Шваб упозорио је учеснике да капитализму у садашњем облику нема места у свету јер, како је рекао, “ имамо општу кризу морала, нисмо вољни да инвестирамо у будућност, подрили смо социјални склад и у опасности смо да у потпуности изгубимо поверење будућих генерација.”

Такође немачки магазин “Шпигл” указује да нису угрожене само крхке демократије источноевропских земаља. И многим друштвима у јужној и централној Европи недостаје политичка и друштвена стабилност. Европљанима су на те земље попут Шпаније, Португалије, Италије и већ оцрњене Грчке, указали и амерички банкари који земље Медитерана поспрдно називају “појас белог лука”. Но ни њима није свеједно са покретом “Окупирајмо Волстрит”. На светске моћнике у Давосу голим грудима једино су кренуле украјинске активисткиње организације Фемен, с намером да укажу на растућу неједнакост и све већи јаз између богатих и сиромашних. Европски и светски владари у међувремену нам обећавају да ће криза бити дубља и да ће трајати.

Нама је пак ова година почела лепо, са љубичастим телетом. Са увезеним стеоним јуницама које се очекују, извесно је да ће и млека бити, а за мед ћемо ипак морати да причекамо.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 02 фебруар 2012 13:33

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Затвара се једна ковид болница у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/PsnKjL1uT7 via @tripplesworld
Грађанска иницијатива- мурал који је одушевио Врањанце - Радио Телевизија Врање https://t.co/rt2QZOELQ1 via @tripplesworld
Двоструко убиство и самоубиство у Сурдулици - Радио Телевизија Врање https://t.co/DIGQcknxTd via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter