Резултати мерења квалитета ваздуха на територији града Врања током децембра, бележе извесне аномалије али и те вредности нису алармантне.  С обзиром да је температура ваздуха надмашила просек за то доба године, магла и други фактори утицали су на веће присуство загађивача.   Извори загађења ваздуха су процеси сагоревања фосилних горива у кућним ложиштима, котларницама, процеси у индустријсим просторијама и издувни гасови саобраћајних возила.


Резултати мерења квалитета ваздуха  у децембру бележе извесна  одступања, показују извештаји Завода за јавно здравље у Врању. На једном мерном месту  евидентирано је да је концентрација сумпор диоксида била  преко граничне, односно толерантрне вредности, док је концентрација чађи била изнад просека чак 6 дана. Вредности азотдиоксида у ваздуху биле су у границама дозвољеног.

У зимским месецима када је сезона ложења долази до повећаних концентрација загађујућих материја.  Томе доприносе и метеоролошки услови: ниска температура, повећана влажност и повећани атмосферски притисак.

Свака од загађујућих материја има специфичан механизам деловања на здравље људи. Најчешће долази до надражаја респираторих путева, отежаног дисања, кашљања, осећаја стезања у грудима, сузења очију, појачане секреције из носа. У време када је повећана концентрација ових материја, особе са срчаним и плућним обољењима, старије особе, труднице и деца треба да избегавају било какву активност на отвореном. Остали део становништва би требало да избегава продужену и напорну физичку активност на отвореном простору.

Контрола квалитета ваздуха на територији града Врања врши се на два мерна места. Једно мерно место се налази у Заводу за јавно здравље у близини центра града, а друго мерно место је у кругу Основне школе "Светозар Марковић". 

Оцените овај чланак
(2 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 14 јануар 2016 14:39

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

"Jolly Jumper" за крај манифестације Дани Врања - Радио Телевизија Врање https://t.co/zBdR50TJl2 via @tripplesworld
Изложба олдтајмера у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/8h61xxydOb via @tripplesworld
Ревија народних ношњи - Радио Телевизија Врање https://t.co/J2hXK1YaXL via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter