Чувајте се емотивних вампира!

Да ли сте  понекад осетили да Вам се у присуству појединих особа спава, да су Вам капци отежали и да једноставно немате снаге да будете у њиховој близини? Или Вам се расположење одједном променило и осећате се депресивно или анксиозно? Да ли Вам је једноставно „мука“ од појединих људи?

Уколико сте климали главом док сте ово читали, онда сте свакако имали посла са емотивним вампирима! И то онима који се хране нашом енергијом! Да, такве особе заиста постоје. „Исисавају“ оптимизам из нас, чине да се осећамо безвољно и мање вредним и да не заслужујемо да будемо вољени!!!

Веровали или не, они су свуда око нас! Неки нас вребају и зграбе, а неки нам се сасвим случајно десе! Ево неколико врста „исисивача“ наше снаге и воље, и како да их најлакше препознате.

Жртва – Овакве особе су увек криве за све! Само њима се дешавају лоше ствари и само њих судбина не штеди, а живот не воли! Њихова парола је „Јао, јадан ја!“ Често тако и започињу своју кукњаву – „Јао, нећеш да верујеш шта ми се десило! Ово може само мени да се догоди...“ Чак и када им понудите своју помоћ они ће употребити оно чувено- „Да, у праву си, али ипак...“ И тако на сваки Ваш покушај помоћи! Одбраните се оваквих особа тако што ћете поставити чврсте границе, рећи им да поједине проблеме морају да решавају сами или им једноставно невербално покажите да Вас то не занима (гледајте у страну, прекрстите руке...).

Control freak – Ове особе смо сви имали прилике да упознамо. То су прави стручњаци, за све и свашта! Они о свему имају мишљење и знају СВЕ! Разумеју се подједнако добро у принципе кибернетике, технике сликарства, као и у кукичање! Имају потребу да опсесивно контролишу све што радимо. Рећи ће нам, чак и ако их нико није питао за мишљење –„ Знаш шта, мислим да је најпаметније да учиниш следеће...“ После њихових изјава се осећате подређено, омаловажено. Одбранићете се тако што ћете им рећи како цените њихов став, али ћете покушати да своје проблеме решите сами. И никако не покушавајте да Ви њих контролишете!

Нарцис – Вођени су максимом – „ Ја и само Ја!“ или „ Ја испред свих!“ са акцентом на ЈА! Све има везе са њима и увек је о њима о реч. Они имају грандиозно мишљење о себи, воле да су у центру пажње, воле када их други хвале, мада то ретко чине другима, просто обожавају да их људи цене. Ово је можда и најгора врста емотивних вампира. Они немају моћ емпатије, неспособни су за дубоку љубав, а када не чинимо оно што од нас траже, кажњавају нас тако што се повлаче у себе, стварају мистичан круг у који не може нико и постају хладни! Не очекујте да се овакве особе промене, они су емотивни инвалиди и имајте реална очекивања. Своје самопоштовање не доводите у везу са њима и без превеликих уплитања (ако је то могуће).

Брбљивац -  Као што и само име каже - они само причају и причају. Не занима их како се Ви осећате, битни су само они и њихова осећања! Стално ће говорити о себи и буквално ће Вам се уносити у лице док не испричају све што су замислили. Не реагују на невербалне знаке избегавања, чак и ако се склањате, они моги да иду за Вама и да ПРИЧАЈУ! Њима морате отворено рећи, уколико дођете до речи – „Извини, али немам сад времена...“, а некад их морате грубо прекинути- „ Сад је заиста доста, НЕ ЖЕЛИМ да те слушам више!“ Па можда и упали...

Drama Queen – Они су у стању да од ситница створе огромне проблеме. Скоро увек су театрални и стално драматизују! Избројите до три, некад и до двадесет и три, удахните и будите сасвим опуштени. Не дозволите да вас увуку у своју драму и покажите равнодушност јер они то од Вас не очекују!

Не ретко можемо срести и преклапање типова емотивних вампира, па тако имамо Брбљивца - Drama Queen тип или Нарцис - Control Freak тип. Били они у свом чистом облику или у комбинацији, клоните се оваквих емотивних вампира, Црних рупа, „исисивача“ енергије...уколико је то могуће. Ако сте их већ искусили, опрезно и чувајте своју вољу, самопоштовање и свој оптимизам. Цените себе, јер они то неће чинити.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 08 август 2012 13:05

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Изгорело возило у дворишту породичне куће - Радио Телевизија Врање https://t.co/VDpVZOylos via @tripplesworld
Даница Крстић: Одушевљена сам врањском градском песмом - Радио Телевизија Врање https://t.co/f9AQyG6qHQ via @tripplesworld
Приведен због физичког напада - Радио Телевизија Врање https://t.co/PLakJpqJ4P via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter