Најчешће родитељске грешке

Деца уче и мењају се из дана у дан, како да им помогнете да науче да лепо једу, лепо спавају и лепо се играју?

Да свакодневна рутина не буде налик проласку кроз минско поље, тако да будете срећни ако прегурате дан без инцидената, већ да и ви и клинци уживате у сваком дану?
Ево где можда грешите...

Мала деца воле рутину, и лепо напредују кадa се зна ред. Покушајте да се придржавате устаљеног времена за оброке и одлазак у кревет. Такође, морате бити доследни и кад је реч о понашању које не желите да толеришете, као што је на пример бацање хране на под. То значи да сваки пут када се тако нешто деси детету треба ставити до знања да то не сме да ради.

Иако деца воле активности у којима учествује цела породица, имајте у виду да клинци уживају и у времену које проведу са мамом или татом насамо. Ово је нарочито важно ако имате двоје или више деце. Није од пресудног значаја шта ћете радити током тог "само вашег" времена, важно је само да и ви и дете уживате у активности коју сте изабрали.

Често ухватите себе да помажете детету да заврше слагалицу, обујe се или закопча јакну? Разумљиво је да понекад желите мало да убрзате припреме за излазак из куће, и чињеница је да ћете ви брже везати пертле него шестогодишњак који тек овладава том вештином, али одуприте се искушењу. Деца вежбајући стичу самопоуздање, али и на ситницама уче како да се носе са фрустрацијама. Пустите дете да се само избори са проблемом, али будите ту да му пружите подршку.

Родитељи често пре времена избацују креветац из употребе, и дете стављају у "прави" кревет. Ако прерано уведете спавање у правом кревету код детета се могу јавити проблеми са успављивањем и страховима. Да бисте то избегли, не журите. Време за прелазак у кревет за велике је када дете већ увелико само излази из кревеца, или кад само трaжи да спава у правом, великом кревету, што се обично дешава око треће године.
Родитељи често и несвесно врше притисак на дете да са ноше пређе на коришћење шоље пре времена. Слободно детету покажите шољу, објасните му чему служи и понудите му да је "испроба", али немојте бити превише разочарани ако не покаже нарочито интересовање. Знате ону пословицу "све у своје време"? У овом случају придржавајте се те изреке.

Деца која превише гледају телевизију могу имати проблема са концентрацијом и учењем кад крену у школу. Имајте у виду, такође, да клинци млађи од две године уопште не би требало да гледају телевизију.
Уосталом, мора да можете да смислите креативнији начин да ваше дете проведе време. Читајте му, цртајте заједно, идите напоље...

Иако су дечји напади беса ноћна мора за родитеље, помирите се са чињеницом да сва деца пролазе кроз ту фазу. Непријатно јесте, али најбољи начин да изађете на крај са таквим понашањем јесте да задржите присебност и игноришете га.

Ако морате да подмитите дете да би се оно лепо понашало кад имате госте или да би појело поврће, надрљали сте. Уместо да детету обећавате награду, боље покушајте са позитивним подстицајима. "Поносна сам на тебе што си се тако лепо понашао код баке" дугорочно даје боље резултате него "Ако будеш добар добићеш сличице".

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 09 август 2012 11:17

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Прва жртва корона вируса у Србији - Радио Телевизија Врање https://t.co/5oydKrLwQe via @tripplesworld
Први случај Короне у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/748HAabMIp via @tripplesworld
А на Зеленој пијаци... - Радио Телевизија Врање https://t.co/FHNaA4xWsP via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter