Да ли постоји научно објашњење о томе зашто људи псују?  Да ли постоји човек који никада није опсовао? И одакле потичу ружне речи?

Реч “псовка” потиче од прасловенских речи које би се могле превести као “обраћати се неком као псу”. Колико је заправо овакав начин изражавања узео маха и зашто га има тамо где не би смело?

Псовање изражава емоционално стање и оно у ствари представља замену за неку агресивну физичку реакцију. Зато када опсујете неког је исто као да сте га ударили посред лица! Али је с дуге стране и решавање ствари са дистанце.

Научници који се баве проучавањем еволуције језика сматрају да се одувек псовало и да су псовке одувек биле заступљене у говору људи. Има их како у “мртвим” тако и у језицима који се и данас користе.

Псује се стално и свуда! Свако од нас псује, чак и ако постоји неко ко није изговорио наглас, сигурно је опсовао у себи. Псује се у свим друштвеним слојевима и у скоро свим раздобљима живота. Занимљиво је како деца лако уче управо ове “прљаве” речи! Деци су управо и занимљиве овакве речи из простог разлога јер су забрањене,  почињу да их изговарају и пре него што разумеју њихово значење.

Постоје различите врсте псовки. Оне које се односе на фундаменталне радње продужења врсте, оне које се односе на физиолошке потребе. Затим имамо упоређења са животињама и разне богохунле изразе.

Како су се људи раније односили према овом вербалном феномену говори и чињеница да је некада у Римском царству псовање било кажњавано смрћу, док су у Шкотској у 9.веку за ову радњу људима секли језике, а Луј X је жигосао псоваче посред чела! Погрдне речи се данас изговарају на телевизији, има их у књигама.

Да ли ћемо на псовке гледати као на знак необразованости и некултуре или само као поштапалице сиромашног језика, зависи само од нас.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Прва жртва корона вируса у Србији - Радио Телевизија Врање https://t.co/5oydKrLwQe via @tripplesworld
Први случај Короне у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/748HAabMIp via @tripplesworld
А на Зеленој пијаци... - Радио Телевизија Врање https://t.co/FHNaA4xWsP via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter