Негујте пожељне емоције код детета

Приликом рођења дете нема јасно издиференциране емоције. Дечје емоције се разликују од емоција одраслих по начину њиховог изражавања, учесталости и дужини трајања. Оне су спонтане и лако се могу открити из понашања деце, јер оно плаче, млатара рукама и ногама или се необуздано смеје. Емоције се код деце могу приметити чак и онда кад покушава да их сакрије.

Деца се, за разлику од одраслих, чешће љуте, плаше, радују. Емоције су код њих краткротрајне, јављају се неочекивано и брзо нестају. Оне се и брзо смењују, деца за час пређу са смеха на сузе, са љубоморе на љубав.

Упркос свему, дечје емоције су снажне, нарочито када се радио о гневу, страху и радости. Изливи гнева су код деце веома чести и краткотрајни. До две и по године број излива гнева се повећава, а после тог узраста њихов број опада. Ова емоција се чешће јавља код дечака. У борби против излива гнева нереално је покушавати да га потпуно елиминишемо, али можемо отклонити оно што га изазива и на тај начин смањити учесталост јављања ове емоције. Уколико не постоји начин да уклонимо узрок гнева, што је често случај, онда требамо учити децу да је грубо испољавање ове емоције мана.

Када говоримо о страху, можемо рећи да у првим годинама живота страх изазивају нове и необичне ствари, лица и ситуације. Дете се плаши свега што се изненада јавља, као што су јаки звуци, изненадно паљење и гашење светла, урлик или покрет животиње. Нешто касније, на узрасту од шест годна живота, ову емоцију изазивају нереална, измишљена лица као што су Баба Рога, вештица и слично. Код деце школског узраста, може јавити страх од професора, а код адолесцената страх од јавног наступања.

Како би смањили страх код деце, потребно је припремити их и смањити дејство изненађења. Дете ће стећи извесну сигурност  уколико је припремљено. Са повећањем дететовог искуства поједини страхови ишчезавају без нарочитог лечења.

Радост, задовољство и одушевљење су емоције које се јављају у првој години живота и изражавају се најпре осмехом, а касније и гласним смехом. Са осам недеља живота понека деца умеју да се смеше када виде другу особу. Осмех се везује за пријатне емоције. Са дванаест недеља дете уме да се смеје и наглас.

Емоционални живот је од непроцењивог значаја за душевно здравље, због тога је потребно да се још од малена негују пожељне емоционалне реакције.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Прва жртва корона вируса у Србији - Радио Телевизија Врање https://t.co/5oydKrLwQe via @tripplesworld
Први случај Короне у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/748HAabMIp via @tripplesworld
А на Зеленој пијаци... - Радио Телевизија Врање https://t.co/FHNaA4xWsP via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter