Можете ли набројати основне емоције?

Људи ће уврстити или избацити врло различите осећања али, модерна психологија и психолози су јединствени: радост, жалост, љутња, страх, изненађење и гађење. То је “великих 6”, емоције које одражавају израз лица - оне које изражава баш сваки појединац на свету с истим драматичним и карактеристичним фацијалним експресијама. Оне су нам до сад биле од највеће помоћи али модерно доба и с њим повезани изазови захтевају изражавање и неких других. 
Погледајте 5 најчешће спомињаних међу њима:

1. Осећај узвишености

Слушајући говор који вас понесе до осећаја узвишености доводи до стимулисања мишића грла и врата и при том се ослобађа хормон окситоцин који узрокује топли, умирујући осећај - управо онај који се повезује с осећајем узвишености.  Иако има физиолошку и мотивациону компоненту, за разлику од 6 темељних емоција, окситоцин не даје очигледну експерсију на лицу. Ако бисмо студијозније погледали, долази до незнатног омекшавања израза лица, а понекад се подигну и обрве као и кад је особа жалосна.  Осећај узвишености је релативно редак, људи га осете мање од једанпут недељно иако постоје велике разлике међу појединцима.

2.Осећај радозналости - заинтересованости

Глава нам се нагне у једну страну, говор се убрза, а мишићи чела и око или очију стисну - обузела вас је радозналост. Заинтересованост је можда теже уочити од страха или радости, али ипак има ознаку основне емоције - властити карактеристични израз лица. Овај осећај супротност је страху и тескоби коју осећамо у сусрету с непознатим. Уместо тога заинтересованост нас тера да упознамо непознато и да интелектуално напредујемо. Заинтересованост заслужује статус међу темељним емоцијама и по још једном критеријуму - може да поприми патолошки облик. Примера ради, претерани страх може довести до панике или хроничне тескобе док превише интереса резултира компулзивним, понављајућим понашањем.

3.Захвалност

Захвалност нема властити израз на лицу, иако ће вероватно резултирати осмехом или можда благим спуштањем главе. Осим тога, значајан је утицај културе па се исказивање разликује на западу и истоку.  Овај осећај тера нас да признамо и узвратимо доброчинство или покажемо пажљив гест. Овде се не ради само о узвраћању услуге.  Захвалност још дубље повезује парове. Осећај захвалности сигнализира нам да особу треба да упознамо боље јер ће нас подржати и у будућности. Кад се једном добро упознате или постанете пар, осећај захвалности подсећа нас колико је особа с којом смо одлична за нас. Дугорочно гледано, захвалност подстиче позитивни циклус давања и примања креирајући узлазну спиралу задовољства везом или хармоније у некој групи.

4. Понос (емоција с два лица)

Арогантни осећај поноса у неким културама сврстава се у смртне грехе. Понос може бити и племенит - у случају да долази након неког властитог достигнућа и зауставља се на нивоу самопоштовања. Постоји  "хубристички " и "аутентични ", понос.  По спољној манифестацији немогуће их је разликовати. У оба случаја глава се мало забацује уназад, руке се шире од тела и тежи се ка томе да изгледамо већи. За разлику од темељних емоција овде лице игра тек малу улогу - испуштајући тек непривлачни смешак.  Понос се разликује од темељних емоција и по томе што је самосвестан. Попут срама, кривице и нелагодности он захтева осећај самосвести и способност властите процене.  Понос је повезан са статусом, а он може ићи у два смера. Један је повезан с агресијом и претераним самопоуздањем, док је други мотивисан достигнућем, напорним радом и алтруистичким понашањем.

5. Збуњеност

Сви смо је осетили али тешко је описати збуњеност. Збуњеност  је осећај да нам околина даје недовољно информација или да су оне контрадикторне.  На лицу ју је лако запазити - обрве се набирају, очи стисну, а усне се чак могу гристи. Једна студија је показала да је по препознатљивости међу свакодневним изразима лица збуњеност друга по реду - одмах након радости.  Сродна је изненађењу, а уочени изрази лица упозоравају друге да је збуњеном потребна помоћ. Збуњеност нас подстиче на интензивније размишљање и скупљање додатног знања те подстиче друштвене односе што је по мишљењу неких научника савршена емоција за 21. век.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter