Петак тринаести је дан кога се многи сујеверни плаше, неки чак толико да на овај дан и не излазе из куће. Свака година има макар по један петак тринаести, а ове године их је било два.

Да ли сте знали да се фобија од петка тринаестог стручно назива “параскеведекатриафобија”? Од ње су патили амерички председник Френклин Рузвелт и композитор Арнолд Шенберг. Чувени Хамурабијев законик на својој листи правила нема правило број 13. И данас је страх од броја 13 широко распрострањен у свету, а поготово у Америци, где ни један хотел нема тринаести спрат. Београдски хотели “Балкан” и “Москва” немају собе са бројем 13. На железничкој станици у холандском граду Утрехту не постоји перон број 13.

Сујеверје и православље никако не иду заједно, кажу теолози. За сваки случај, куцнућу у дрво - да не чује зло, не отварајте кишобран у затвореној просторији, а ако вам случајно црна мачка пређе пут окрените се и вратите назад. Нема везе ако закасните, битно је да вас не бије малер. Или је ипак боља варијанта - изађите из куће и уживајте у 13-ој децембарској вечери. Ко зна можда вам се баш вечерас осмехне срећа.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Одржан Night Car Meet у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/aw16apwGR8 via @tripplesworld
Сања Цветковић овогодишња "Мис Каранфил девојче" - Радио Телевизија Врање https://t.co/yrQhNDuRCE via @tripplesworld
Радосна дружина у Врањској Бањи - Радио Телевизија Врање https://t.co/etkqbw0TCf via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter