Ko je заправо Деда Мраз

Мало људи зна да је светац који се данас слави послужио као основа за стварање најпознатијег дечијег лика. Модеран Деда Мраз ипак нема везе са религијом, али итетако има са масовном потрошачком културом.

Мит о деда Мразу је саставни део детињства свих нас. Он је добродушни декица беле браде и у црвеном оделу који у Новогодишњој ноћи деци испод јелке оставља поклоне.

Ретко ко зна да је лик Деда Мраза повезан са хришћанским светитељем. Свети Никола је на православним иконама приказан са црвеним плаштом и дугом белом брадом. Лик Деда Мраза није случајно изведен из лика Светог Николе, посебно ако се има у виду начин на који је овај светац своје богатство разделио сиромашнима. Желећи да остане анониман, он је људима поклоне стављао у џепове.

Верски аналитичари кажу да је данашњи Деда Мраз нерелигијска и нехришћанска копија Светог Николе, али му се деца свеједно радују. Католици га називају Saint Nicholas или скраћено Сента Клаус, а у комерцијалним друштвима фигура овог омиљеног дечијег ликаврло често се користи у маркетиншке сврхе. Тако га најпознатије компаније у свету употребљавају у скоро свакој реклами. Деца су најподложнија циљна група и то се у време Новогодишњих и Божићних празника максимално користи. Сви производи намењени најмлађима лакше се продају ако се кроз рекламу провуче Деда Мраз.

Ипак, од неговања лажног уверења код деце да Деда Мраз постоји неупоредиво је важније неговати божићни дух. Оно што је најмлађима потребније од поклона је топла породична атмосфера и квалитетно време проведено са најближима.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 19 децембар 2013 14:44

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter