Одштампајте ову страницу

Баба Марта ушетала у наш град

Kао да нас је баба Марта узела под своје, додуше мало је поранила, али јучерашње пахуље снега и у данашњој најави, говоре да је баба Марта ушетала и у наш град.

 

Корени мита о Баба Марти залазе дубоко у историју. Март је био месец када су мушкарци, после зимског сна, често кретали у војне походе. Жене, несрећне и уплашене за своје мужеве, правиле су мале вунене фигуре као амајлије против злих духова. Луткице су уједно имале задатак да умилостиве Баба Марту како не би често мењала расположење.

Зато није нимало чудно да у једном дану доживимо смену скоро сва четири годишња доба. Тај обичај и данас се задржао код Бугара, али и у неким крајевима југа Србије.

Март ће, судећи по прогнози метеоролога, бити углавном топао и кишовит месец. До  средине месеца биће, по прогнози метеоролога, топлије, али са чешћом појавом кише. Средња дневна температура биће од 7 до 11 степени.

До краја марта, поново ће бити променљиво и топлије време, повремено уз слабу кишу. Јутарња температура биће од 6 до 9, а највиша дневна од 15 до 20 степени.

Зато САДА смешак на лица да се Баба Марта не наљути.

 

Оцените овај чланак
(4 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 11 март 2014 13:05