Пријатељство може допринети вашем здрављу, премда истраживачи и даље покушaвају да открију шта тачно у дружењу снижава крвни притисак, појачава вољу и чак спречава рак дојке. Овај позитивни утицај психолошки је оправдан, каже Барбел Кнаупер, ванредни професор психологије на Универзитету Макгил. „Наша перцепција сопственог понашања се мења у зависности од мишљења људи који су нам важни.“ Другим речима, стало нам је до мишљења особа које су нам драге. Поред тога,  иако разлози још нису потпуно разјашњени, другарце имају јачи међусобни утицај него што мушки пријатељи утичу једи на друге.

Да бисте имали праву корист од дружења, дружите се са блиским пријатељима који вас мотивишу (особе које су вам „пријатељи“ само на Фејсбуку се не рачунају). Ако немате правог пријатеља могу се јавити негативни здравствни ефекти које доноси самоћа. Ево четири здравствена разлога да негујете блиско пријатељство:

Може да вам снизи крвни притисак

Студија објављена у журналу „Психологија и старење“ показује директну везу између хроничног осећаја самоће и великог пораста крвног притиска током периода од четири године. Истраживачи су утврдили да је самоћа фактор здравственог ризика. Луиз Хокли, главни аутор и истраживач у одељењу за психологију на Универзитету Чикага каже:“Изборити се са осећајима самоће и неговати осећај повезаности са другима може да помогне у успоравању раста крвног притиска. Кључ је у пријатељствима која нас испуњавају“

Пријатељ вам даје бољу самоконтролу

Према једној студији, гледање или чак размишљање о некоме са добром самоконтролом  даје вам 20 % већу шансу да се суздржите (супротно такође важи). Овај ефекат је снажан и делује тренутно само зато што повећава количину вашег разишљања о самоконтроли, објашњава Мишел ван Делен, коауторка студије и асистент на одељењу психологије на Унверзитету Џорџије. Окружите се људима који имају добру снагу воље и будите свесни да и ваши поступци могу да утичу на друге. „Када сте суочени са искушењем, сетите се да ваши поступци имају утицај и на особе око вас“, објашњава Ван Делова. „Попуштањем повређујете не само себе, него слабите самоконтролу својих пријатеља и фамилије.“

Пријатељица вам може помоћи да избегнете рак дојке

Студија на пацовима открила је да друштвена изолација утростручује ризик од настанка рака дојке. Истраживачи са Универзитета Чикага сматрају да повећани стрес који је резултат друштвене изолације директно храни раст тумора дојке.

Пријатељице претварају вежбање у пријатну зависност

Истраживачи са Института за когнитивну и еволутивну антроплогију у Оксфорду у Енглеској показали су да вежбање са две или више особа ослобађа бујицу ендорфина, хемикалија познатих по својим ефектима умањивања бола и поправљња расположења. Док се ендорфини ослобађају приликом било ког напорног вежбања, групно вежбање појачава њихов ефекат. Ово значи више забаве, што значи, дуже, напорније и тиме боље вежбање које се чини мање напорним. Страва!

Инспирација Лесли Јанг

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter