И кад је тежак живот је леп

Сви сеоски путеви на територији града Врања које одржава Водовод су проходни. Тако је и на путном правцу према Тесовишту, сеоском насељу које је до јуче било затрпано снегом.

На пола пута од Врања до Тесовишта налази се село Клашњице, једно од ненасељених места. Овде живе углавном старије особе, јер су својевремено млади људи бољи живот потражили у градским срединама.

Седамдесетједногодишњи Томислав Младеновић већ три године након што је остао без супруге у овој кући живи сам. Сваки дан му је исти. Устаје у пет без обзира на годишње доба, пешачи један и по километар до прве продавнице у Балиновцу, враћа се кући и након прве јутарње кафе одлази у шталу да нахрани стоку. Његов син Милован, који живи у Балинoвцу посећује га једном дневно и помаже око ручка и спремања куће. Ћерке су удате у Смедереву и ретко долазе у родно Клашњице. Чика Тома нам уз кафу каже да није било ни мало пријатно када је пре два дана нападао снег и дувао јак ветар. Разговарали смо и о животним стварима које чине нашу свакодневицу.

Као млад човек чика Томислав се обрео у Француској, где је шест година радио у фабрици вина у Женеви. Остварио је право и на девизну пензију.

Зимски период је најтежи за мештане Клашњица. Када напада снег ваља направити путању до штале, а и пешачити до Балиновца где долази аутобус за Врање. Од Бадњег дана, када је пао први велики снег ове зиме до данас, једини његови посетиоци били смо ми. Он ипак, свој начин живота, ни место пребивалишта не би мењао ни за шта. Враћајући се у Врање посматрали смо предивни зимски предео који се ни мало не разликује од великих планинских центара.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 12 јануар 2012 13:40

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обележен дан oслобођења Криве Феје - Радио Телевизија Врање https://t.co/8AoGv1mkNY via @tripplesworld https://t.co/e5vSRkPgw7
Два ковид пацијента преминула у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/s4fNmm44lR via @tripplesworld https://t.co/Zk9fClHV38
Масовна вакцинација благотворно делује и на психу - Радио Телевизија Врање https://t.co/j4Yl6tEsP7 via… https://t.co/G5nMbkorkh
Follow RTV Vranje on Twitter