Православна нова година слави се увек 13. а сваке пете или шесте године у петак. Дакле, данас је тај дан - Петак тринаести. Да ли сте сујеверни и да ли се плашите да вам се на овај баксузни дан  не догоди нешто лоше?

Празноверје везано за петак тринаести  је једно од ретких  које се одржало до данас. Сматра се да је петак тринаести несрећан дан засве људе осим за оне који су рођени у петак, тринаестог дана у месецу.  За њих је то срећан дан.

Према   тумачењима Светог писма, на петак тринаести Адам је појео кобну јабуку, петак је био дан када су Ева и он били протерани из раја. На тај дан је започео и Велики потоп и прекинута изградња Вавилонског торња. По хришћанству, петак је изузетно лош дан јер је баш тада Исус Христ био разапет. Ово су само неки од примера који указују да је петак 13. баксузни  дан. Реакције на петак 13. су различите. Како психолози тумаче ово сујеверје и да ли верују у њега?

Најупечатљивија сујеверја су да разбијено огледало доноси несрећу, детелина са четири листа, потковица и куцање у дрво-срећу, а постоји и веровање да не треба пролазити испод мердевина јер то  изазива лоше догађаје.

Сујеверје је нешто са чим се срећемо свакога дана. Сигурно сте  бар једном видели како се неко враћа уназад неколоко метара када види црну мачку или куца у дрво. Чињеница  је да за све нове почетке бирамо понедељак, а никако петак, поготово не 13.

Петак тринаести. Многи људи и дан данас зазиру од  њега.   На овај дан није препоручљиво венчавати  се, започињати било какав посао, полагати испите и планирати будућност. Уколико сте заиста сујеверни  можда сте већ променили  дневни распоред за данас  и остали у својим домовима, а уколико нисте  сујеверни, ипак не дозволите да вам данас  црна мачка пређе пут.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 13 јануар 2012 13:56

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У последња два дана вакцинисано још 1000 Врањанаца - Радио Телевизија Врање https://t.co/S5dj9RVJJM via… https://t.co/lzMsFHbNTK
45 новозаражених у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/dkOZdmmoG1 via @tripplesworld https://t.co/85DRwi2PiP
Вакцинисани корисници Народне кухиње - Радио Телевизија Врање https://t.co/AiUaxAisAs via @tripplesworld https://t.co/F9vc58nu52
Follow RTV Vranje on Twitter