Здравље

Здравље

У јануару су концентрације загађујућих материја у ваздуху биле у порасту, али оваква ситуација нормална је за зимске месеце, кажу стручњаци. Ипак, ове године било је више оваквих дана у односу на јануар 2019.

Сагоревање фосилних горива у сврху загревања домаћинстава и у возилима, уз метеоролошке прилике, доводи и до повећаног загађења ваздуха у зимским месецима. То је уобичајено за овај период године, али ако упоредимо податке из прошлог и овог јануара приметан је повећан број дана са присуством загађујућих материја у ваздуху. До 20. јануара 2019. године било је по 2 дана са повећаном концентрацијом чађи на оба мерна места, у Заводу за јавно здравље и школи Светозар Марковић, док се до 20. јануара 2020. године бележи чак 8 дана на мерном месту у Заводу, а на мерном месту у школи 6 дана.

''У јануару месецу смо на мерном месту у Заводу за јавно здравље Врање имали 10 дана са повећаном концентрацијом чађи, а на мерном месту у школи Светозар Марковић је било 6 дана са повећаном концентрацијом чађи'', каже др Невенка Станојковић, специјалиста хигијене.

Осим чађи, два дана је била повећана концентрација сумпор диоксида на мерном месту у Заводу и један дан на мерном месту у школи. Стручњаци кажу да су овакви подаци просечни за зимску сезону.

''У току године имамо тако 10 до 15 дана са повећаном концентрацијом чађи, а неколико дана буде повећана концентрација сумпор диоксида, некад се јави и повећана концентрација азотових оксида, али све је то услед повећане потрошње фосилних горива, услед ниске температуре, повећаног атмосферског притиска, повећане влажности, смањеног струјања ваздуха, тако да ти метеоролошки услови и рељеф и топографија нашег града - све то утиче на повећање концентрације ових загађујућих материја'', каже др Невенка Станојковић, специјалиста хигијене.

У току целе 2019. године било је 10 дана са повећаном концентрацијом чађи на мерном месту у Заводу и 8 у школи, само у зимским месецима, а овакву статистику умало смо достигли за само један месец ове године.

 

 

 

 

Последњи пут измењено понедељак, 24 фебруар 2020 12:19

У просторијама рудника олова и цинка ''Грот'' у Кривој Феји организовани су превентивни прегледи за све заинтересоване службенике и раднике, али и локално становништво.

Бесплатне прегледе у руднику ''Грот'' организовао је Центар за превенцију Дома здравља уз подршку здравствених радника са примарног и секундарног нивоа здравствене заштите а у оквиру кампање ''Здравље за све.''

Прегледи су подразумевали мерење нивоа шећера из капиларне крви, крвног притиска и ЕКГ прегледе уз поделу здравствено-едукативног материјала и савета од стране здравствених радника у вези здравих стилова живота. Осим радника Грота, могли су да се прегледају и мештани Криве Феје.

Мештани и запослени су врло задовољни оваквом акцијом, а посебно старији људи који кажу да не могу често да оду до Врања на преглед, и да им то што су лекари дошли код њих много значи.

Примарна превенција је најмоћније оружје, а подразумева пре свега, препознавање фактора ризика, њихово модификовање и елиминацију како би се спречио настанак бројних болести. Поред тога, од велике важности су превентивни прегледи, како би се благовремено откриле здравствене промене које могу бити узрок многих болести.

''Врло сам задовољна да смо данас у Кривој Феји у руднику Грот у акцији превентивних прегледа. Ова акција је први пут овде у руднику. Иначе, наш Центар за превенцију при Здравственом центру акције превентивних прегледа има стално, бар једном годишње долазимо и овде и радимо превентивне прегледе. Мишљења смо да овај народ који живи овде нема много могућности за овакву врсту прегледа, они имају амбуланту имамо и доктора, од скоро са упошљавањем нових лекара добили смо и могућност да појачамо рад амбуланте у Кривој Феји која сада ради 5 дана у току недеље, тако да запослени из Грота као и сви мештани овог краја могу редовно да се јаве лекару'', рекла је др Љиљана Антић, директорка Здравственог центра у Врању.

Овакве акције наставиће се и убудуће, а наредна је већ следеће недеље за запослене у врањском ''ХИВ''-у.

Последњи пут измењено петак, 21 фебруар 2020 16:20

У Врању и округу  бележи се опадање броја оболелих од  вирусних и респираторних инспекција. Према подацима Завода за јавно здравље , од почетка године на територији града евидентирано је две хиљаде 400 оболелих.

Превентивне мере, вакцинација против грипа и продужени школски распуст, мере су које су дале резултате у смањењу броја оболелих од респираторних инфекција и грипа, процене су у Заводу за јавно здравље у Врању.

Доктор Слађан Станковић епидемиолог ЗЗЈЗ  каже да није било оболелих са тежом клиничком сликом, нити хоспитализованих на инфективном одељењу. У јануару је број оболелих доминирао међу школском и предшколском децом, али је сада присутан у свим категоријама становништва. Међутим, у другој недељи фебруара број новооткривених оболелих је 40 одсто мањи у односу на прву недељу фебруара.

Школски распуст продужен је  како би се смањило ширење вируса,  и то је заиста и дало ефекте пре свега међу школском децом.Настава у школама  почеће,како је и планирано, у понедељак 24. фебруара. Када је реч о старијим суграђанима, били су у праву сви они који су се  вакцинисали.

Др Станковић напомиње да ће за наредну сезону бити повећан број вакцина које ће доћи у наш округ јер имају ефеката, поготову што је ове године била четворовалентна,тако да код старије популације није било регистровано оболелих   као ранијих година.

И даље важи препорука  о проветравању просторија,узимању  више топлих напитака и течности у целини, а најважнија мера  је да хронични болесници,  деца и труднице, избегавају ближи контакт са оболелима. У Здравственом центру и даље је на снази забрана посета хоспитализованим болесницима.

 

Последњи пут измењено четвртак, 20 фебруар 2020 14:08

Епидемија вируса грипа није проглашена у Врању, јер се за сада бележи средња активност вируса. Када говоримо о Корона вирусу и ту нема простора за страх.

У Врање је из Кине стигао један наш суграђанин, међутим ово не треба да плаши јавност, јер је он прошао контролу на аеродрому Никола Тесла и нема симптоме вируса. Упркос томе, наредних 14 дана биће под здравственим надзором како би се пратило његово стање, кажу из Завода за јавно здравље.

''Ми имамо један случај човека који је дошао из Кине, њега ћемо ставити под здравствени надзор, добили смо решење граничног санитарног инспектора са аеродрома, ми ћемо пратити његово здравствено стање, нема разлога за неку забринутост, зато што се ригорозно примењују мере и поступци са било којом особом која долази из Кине или неке друге земље у којима има Корона вируса, као што су и претходних дана долазили људи из Кине, па се држе под здравственим надзором. Поступа се у складу са упутствима која даје Институт Батут и Министарство здравља. За сада код нас нема разлога за зaбринутост, све се држи под контролом од стране здравствених служби, примењују се мере, уколико је потребно раде се лабораторијске дијагностике таквог случаја, врше се епидемиолошка испитивања у смислу да ли је особа имала контакте у тим подручјима, најбитније је да се прати здравствено стање, она не мора да има симптоме, али се ставља под тај неки здравствени надзор и јавља се здравственој служби'', каже др Слађан Станковић, епидемиолог.

Све је под контролом, наглашава доктор, и разлога за страх нема, јер се предузимају све мере које налаже Батут.

''Уколико постоји било који симптом који може указивати на респираторну инфекцију, односно на Корона вирус, онда ће се адекватно поступити - таква особа биће изолована у посебне собе за изолацију Инфективног одељења, уколико је тежа клиничка слика биће упућена на Инфективне клинике, затим ће код такве особе бити спроведена лабораторијска дијагностика, односно доказивање вируса, значи за сада нема разлога за забринутост, јер ништа не може да промакне контроли, адекватно је поступање од стране санитарних инспектора на аеродрому Никола Тесла и од стране епидемиолога Института Батут и наравно по њиховим инструкцијама сви Заводи у Србији, па и наш Завод, раде на држању под здравствени надзор особа које су боравиле у тим пределима'', каже др Слађан Станковић, епидемиолог.

Што се тиче вируса грипа типа АХ1Н1, АХ3Н2 и типа Б у току прошле недеље забележен је 561 случај обољења сличних грипу, што даје коначну бројку од нешто преко 2000 оболелих од почетка сезоне. Оваква статистика нормална је за ово доба године, а појачана активност вируса грипа очекује се до краја фебруара.

Последњи пут измењено уторак, 11 фебруар 2020 14:33

Број пацијената који се јављају са респираторним тегобама и даље је у порасту, кажу у Служби хитне медицинске помоћи. Са порастом дневних температура очекује се да се овакав тренд настави. У току ноћи у Службу хитне медицинске помоћи јави се од 60 до 100 људи, каже докторка Александра Ристић.

''То су пацијенти са респираторним тегобама, пре свега кашаљ, повишена телесна температура, искашљавање, бол у грлу, малаксалост, све оно што прати инфекције респираторних путева'', каже др Александра Ристић, лекар у служби ХМП.

Као што је добро познато, свака нагла промена времена посебно смета хроничним пацијентима, те су управо они углавном на удару респираторних инфекција.

''Углавном су то старији пацијенти са хроничним болестима, мада нема правила, ту су и млађи пацијенти наравно, осетљива популација", каже др Александра Ристић, лекар у служби ХМП.

Велике промене температуре између јутра и поподнева, или из дана у дан, представљају стрес за наш организам, а последице се огледају управо у паду имунитета и појави типичних симптома прехладе. Најбољи начин заштите је управо, превенција, здрава храна, здраве животне навике и, наравно, слојевито облачење.

''То су неки универзални савети, значи избегавање просторија где борави велики број људи, само дакле ако сте приморани да будете у некој већој гужви, чешће прање руку, што већи унос топлих напитака, чајева, супа, течне хране, витамина, витаминска терапија", каже др Александра Ристић, лекар у служби ХМП.

До сада су у Пчињском округу регистровани случајеви грипа типа АХ1Н1, АХ2Н2 и вирус Б типа. Епидемиолог Слађан Станковић истиче да је тренутно на Инфективном одељењу врањске болнице хоспитализовано 6 пацијената, а код једног од њих је утврђено присуство грипа. Једна пацијенткиња са тежом клиничком сликом налази се на лечењу у Нишу. До сада је укупно код 5 пацијената на територији Пчињског округа лабораторијски утврђено присуство вируса грипа, од тога 3 амбулантно.

Последњи пут измењено понедељак, 10 фебруар 2020 15:08
Страна 1 од 94

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter