Здравље

Здравље

Превентивна акција мамографских прегледа на мобилном дигиталном мамографу почиње у уторак, 28.септембра.

Покретни дигитални мамограф биће постављен испред Спортске хале у Врању. Прегледи се заказују сваког радног дана од 10 до 12 часова. Телефон за заказивање мамографије, радиолошког прегледа дојке је: 064 89 90 466.

Све жене, старосне доби између 50 и 69 година, са било којим личним документом, моћи ће да обаве мамографски преглед након чега ће им резултати бити послати на кућну адресу.

Прегледе ће моћи да ураде и остале жене уз упут изабраног лекара.  

Код свих пацијенткиња, код којих се уоче одступања од нормалних вредности, биће уредно обавештене и позване на додатну дијагностику. Прегледи ће се обављати уз поштовање свих важећих прописаних епидемиолошких мера заштите од Ковида 19.

Здравственом центру Врање донирана су 104 апарата за мерење нивоа шећера у крви Conotur Plus , вредности 137.280 динара и 32 апарата Conotur Plus One вредности 63.360 динара швајцарског произвођача .

Апарати за мерење нивоа шећера у крви намењени су за потребе Диспанзера за дијабетес Здравственог центра Врање и од великог су значаја за пацијенте, сапштавају из ове здравствен установе.

 

Последњи пут измењено петак, 17 септембар 2021 15:27

Педијатар др Никола Поповић именован је данас за управника Болнице Здравственог центра у Врању, потврдио је за Радио телевизију Врање директор ове установе др Саша Ђорђевић.

Поповић је и раније био на овој функцији, али га је пре више од месец дана сменила претходна директорка ове здравствене установе  др Љиљана Антић .

 

 

Последњи пут измењено уторак, 14 септембар 2021 14:09

У овом моменту, када је период цветања коровских биљака,  на подручју Пчињског округа јављају се поленова зрна где је најдоминантнији полен амброзије. По речима стручњака, амброзија је највећи алерген од свих биљака које прати и испитује Завод за јавно здравље.

На основу досадашњих истраживања и анализа, концентрација полена амоброзије биће повећана, на нивоу средњих и високих вредности.

„Концетрација зрна амброзије је висока, што по нашим мерењима износи преко 100 зрна по метру кубном ваздуха. Од осталих коровских биљака присутан је полен коприве, пелина, конопље односно марихуане и штира. Али њихове концентрације нису на високим нивоу као што је полен амброзије. У границама су ниских вредности до 50 зрна по метру кубном ваздуха“, каже Миодраг Недељовић из Завода за јавно здрављеу Врању.

По речима Недељковића концентрација полена највећа је током дана.У јутарњим и вечерњим часовима као и током ноћи је нижих вредности.

„Временске прилике директно утичу на концентрацију полена. Овакво време као што је данас, односно температуре од 20 до 25 степени, уз лак поветарац, без кише, најповољнији су услови за ширење полена“, наглашава Недељовић.

Када се период цветања поклапа са проблемима особа које пате од алергија треба да се јаве на време свом лекару и да предузму опште мере превентиве истиче Недељковић. Боравак у затвореном простору, редовна терапија уз редовно туширање и прање косе су најбоље мере превенције.

 

 

Последњи пут измењено понедељак, 30 август 2021 15:43

Топли талас који траје већ неко време узрокује бројне проблеме суграђанима, посебно хроничним пацијентима. Добро позната препорука је да у најтоплијем делу дана не треба излазити напоље, али то често није могуће испоштовати на дуже стазе, посебно ако сте радно ангажовани.

Често се дешава да након дужег боравка на сунцу осетимо слабост тела и вртоглавицу. Питали смо стручњаке како да препознамо симптоме топлотног шока или удара и када је тренутак да потражимо помоћ лекара.

''То су више нека колапсна стања, где услед дехидратације, пада притиска, губимо стање свести и равнотеже, некада имамо пацијенте који су потпуно изгубили стање свести, некада имамо пацијенте који само имају малаксалост, вртоглавице, главобољу, дакле симптоми су најразличитији. Таква стања могу да се јаве и услед пада шећера код дијабетичара и код особа које не болују код дијабетеса, које, рецимо, нису доручковале, а изложене су биле неком стресу, било физичком или психичком, дакле, потребна је умереност у свему и што мање излагање топлоти,'' каже докторка Лидија Стевановић, начелница Хитне помоћи. 

Докторка додаје да је, као и у сваком случају, боље спречити него лечити и да је неопходно да увек са собом носимо флашицу воде и да се склањамо са сунца.

Уколико дође до колапса, сами себи можемо помоћи на следећи начин:

''Најпре да се склонимо у хладовину, да се раскомотимо, уколико смо наобучени, да се расхладимо водом, да се умијемо, да попијемо неколико гутљаја воде, то је врло битно уносити воду на уста, али у малим количинама, гутљај по гутљај, не много воде одједном, јер то може изазвати контраефекат, можемо да исповратимо ту воду, па да будемо у још већем дефициту. Уколико нисмо у стању да сами одемо до куће или места где смо кренули, онда да сачекамо Хитну помоћ,'' додаје начелница.

Најављени пад температуре и до 10 степени, опет ће неповољно утицати на одређене категорије становништва.

''Та промена ће сигурно утицати на астматичаре, и сигурно ће утицати на пацијенте који болују од високог притиска, они су сад вероватно смањили количину лекова. Што се тиче пацијената са високим притиском мораће да се врате на неке вредности које су им лекари првобитно прописали, које су биле почетне. Потребно је контролисати притисак, евентуално сами или у комуникацији са нама или изабраним лекаром повећати дозу, дакле прво самоконтрола, а уколико то није довољно јавити се нама или изабраном лекару,'' поручује докторка Стевановић.

Она наглашава и да се знатно повећао број пацијената који се јављају са респираторним тегобама, било да је у питању висока температура, отежано дисање, кашаљ, малаксалост и апелује да се особе са таквим симптомима што пре јаве у АТД ковид амбуланту ради даље дијагностике.

''Молим све људе, нарочито млађе, да се вакцинишу, јер се трећи талас полако захуктава,'' упозорава докторка.

Последњи пут измењено уторак, 17 август 2021 13:21
Страна 1 од 104

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Проценат новозаражених у Пчињском округу 35 % - Радио Телевизија Врање https://t.co/6cRR27UbYd via @tripplesworld https://t.co/qGchSgHiCH
Превентивна акција мамографских прегледа почиње у уторак, 28.септембра - Радио Телевизија Врање… https://t.co/9CW39zCKJh
Научни скуп у част највећег ктитора и задужбинара - Радио Телевизија Врање https://t.co/9Yt2WFIkj8 via… https://t.co/8yTsbLJhNn
Follow RTV Vranje on Twitter