Здравље

Здравље

Око 6 хиљада доза вакцина против сезонског грипа предвиђених за Пчињски округ су потрошене за око месец дана. Подаци Завода за јавно здравље у Врању показују да је то највећи одзив у последњих неколико година, што сведочи о повећаној свести грађана о важности вакцинације и превентиви. Слична је ситуација у целој земљи. Када је дистрибуција 70 одсто каже се да је успешност вакцинације добра, а више од 90 одсто је одлична и то значи да су становници заштићени. Овако говори др Слађан Станковић епидемиолог Завода за јавно здравље у Врању. У самом граду 2000 особа је примило вакцину, а остале су распоређене у другим општинама.

„Ово је први пут, после неколико година да се вакцине против сезонског грипа потроше за месец дана примене. То је изузетно значајан моменат за превентиву, јер можемо рећи да је свест грађана о значају вакцинације порасла,  упркос деловању разних антивакциналних лобија”, каже др Слађан Станковић- епидемиолог.

Др Станковић истиче да су све ризичне групе становништва примиле вакцину и да се још увек не зна да ли ће бити додатних количина, јер има интересовања. Очекује се информација са Института „Батут“.

„Оно што је значајно је да смо на овај начин постигли спречавање ширења вируса грипа како у породици,  у колективу и уопште у популацији и допринели стварању колективног имунитета за заштиту од вируса грипа. Надам се да ће се то десити и за неке друге вирусе”, каже др Слађан.

Ове године добар одзив за вакцинацију против грипа забележен је на нивоу целе земље, кажу епидемиолози. Обезбеђено је око 300 хиљада вакцина, 50 хиљада више него прошле године. Надају се да је то добар знак и да се неће понављати ситуације из претходних година када је било и компликација са смртним исходом.

„Значај вакцинације је, пре свега, да се спрече тешке форме болести, уколико дође до разбољевања и ако је неко примио вакцину, да се спречи обољевање особа које не могу да приме вакцину из различитих разлога и да се подигне колективни имунитет како би се спречило ширење вируса грипа”, каже др Слађан.

А грип се најављује за крај децембра и биће актуелан све до фебруара. Вирусне инфекције, којих смо сведоци последњих недеља, су уобичајене за ово доба године.

Последњи пут измењено понедељак, 18 новембар 2019 14:51

Центар за превенцију Здравственог центра у Врању  је организовао акцију мерења шећера у крви запосленима у Водоводу. Циљ је да се превентивно делује на запослене, посебно младе људе, како би на време открили болест или предупредили њену појаву и спречили даље здравствене компликације. У Врању је регистровано око 6 и по хиљада оболелих.  Овакве акције ће се наставити и у другим јавним предузећима. Данашња акција је организована како би се превентивно деловало на све запослене, од којих многи и не знају да болују од дијабетеса. Уколико би посветили више времена свом здрављу људи би могли да спрече настанак болести, или одложе почетак.  Уколико се болест открије на време да предупреде настанак других здравствених компликација.

"Сваког дана треба водити рачуна о овој врло озбиљној болести која доводи до врло тешких компликација. У Србији око 710 хиљада људи болује од шећерне болести. На свког дијабетичара долази још један латентни дијабетичар. Овде смо не да би контролисали оне који већ знају да су болесни од дијабета већ да би нашли оне који не знају да имају шећер, који не иду на прегледе често или никад. Да на време откријемо и превенирамо компликације", каже др Љиљана Антић- директорка ЗЦ у Врању.

Осим мерења шећера запослени су били у прилици да чују и савете лекара о исхрани, здравим стиловима живота и начину како да замене лоше навике као што је недовољна физичка активност, пушење, лоша исхрана, злоупотреба алкохола.

"Центар за превецију са поливалентном патронажом ЗЦ у Врању ће у оквиру кампање „Новембар месец борбе против шећерне болести“ осим Водовода обићи и друга предузећа. Наш задатак је да ,ладим људима скренемо пажњу да је примарна превенција наајефикасније оружје у њиховим рукама против свих масовних хроничних незаразних болести", каже др Драган Пешић- начелник.

Апеловано је на све грађане да поведу рачуна факторима ризика. Дијабет је наследна болест. Контрола је изузетно важна. Врата Здравственог и Центра за превенцију су отворена за све грађане који желе да се контролишу. Следећа акција биће организована у Јумку.

Последњи пут измењено петак, 15 новембар 2019 14:37

Низом превентивних и едукативних активности Центар за превенцију Дома здравља у Врању са партнерским организацијама и здравственим радницима из Диспанзера за дијабетес и осталих служби Здравственог центра обележио је Светски дан борбе против дијабетеса. Свака друга особа са типом 2 дијабетеса не зна да има дијабетес. Зато је познавање раних знакова, симптома и фактора ризика од виталног значаја за правовремено откривање, боље здравствене исходе и већи квалитет живота.

„То је једна масовна незаразна болест, преко 150 милиона људи у свету болује од дијабета. Ми се трудимо да на превентивни  начин спречимо компликације дијабета откривањем нових случајева”, каже др Љиљана Антић, директорка Здравственог центра у Врању”.

„Компликације су врло озбиљне, болест разара крвне судове и нервне завршетке и доводи до промена на крвним судовима екстремитета, па су чести шлогови, ампутације и инфаркти миокарда, слепило као озбиљна компликација, затим болест бубрега. Од свих пацијената на дијализи једна четвртина је тамо због компликација дијабетеса” додаје докторка Антић.

Многи случајеви тип 2 дијабетеса се могу спречити усвајањем здравог стила живота. Смањивање ризика за настанак типа 2 дијабетеса почиње у породици. Када се породица здраво храни и заједно вежба, сви чланови породице имају користи и на тај начин међусобно подстичу протективна понашања.

„У борби против дијабетеса свакако је потребно дугорочно улагање, али не само за лечење дијабетеса и његових компликација, већ и у превенцији, пре свега, примарној која подразумева здравствено одговорно понашање сваког појединца према сопственом здрављу, односно препознавање, модификацију или елиминацију, у најбољем случају, основних фактора ризика које треба заменити са здравим стиловима живота”, каже др Драган Пешић, Центар за превенцију.

У Србији је дијабетес пети водећи узрок умирања и пети водећи узрок оптерећења болестима. Институт за јавно здравље Србије процењује да око 710.000 одраслог становништва Србије има дијабетес. Половину оболелих чини радно способно становништво.

„Број регистрованих особа од дијабетеса износи 6559. У 2018. години регистровано је 240 новооболелих особа, 204 особе мушког пола, а 220 женског. Оно што је битно је да свака друга особа оболела од дијабетеса зна да има дијабетес, тако да и ови подаци који показују слику на територији Пчињског округа нису у потпуности меродавни, јер значи да је број оболелих много већи од онога што нам званична статистика показује”, каже др Марија Накић, Завод за јавно здравље.

Као најчешћа хронична незаразна болест дијабетес је велики јавно здравствени проблем и изазов. Последње две године тема Светског дана и Светског месеца дијабетеса је „Дијабетес и породица” како би се истакла важност породице у процесу праћења и лечења ове болести. У холу здравственог центра у Врању партнерске здравствене установе које се баве промоцијом здравља заједнички су обележиле овај дан превентивним прегледима и едукативним активностима.

 

Последњи пут измењено четвртак, 14 новембар 2019 14:15

Дијабетес је обољење које је се јавља углавном код  људи  у позним годинама живота, међутим, пракса каже да је у последње време све већи број младих људи који болују од ове болести, рекла је гостујући на нашој телевизији др Данијела Цветковић, интерниста ендокринолог. Она упозорава да се ради о доживотном обољењу које захтева стално лечење и праћење. Лечење дијабетеса је комплексан процес који укључује тим лекара, почев од ендокринолога, нутриционисте, неуролога, офталмолога, психолога и лекара других специјалности, објашњава др Данијела Цветковић, интерниста ендокринолог.

„На нашем подручју дијабетес је много заступљен. То је једна хронична, масовна, незаразна болест која има епидемиолошке карактеристике. Велики је број оболелих и све је више деце. Углавном се јавља између 40.и 50. године живота, мада није ни то правило. Циљ лекара у примарној здравственој заштити и нас у секундарној је што раније откривање дијабета. То је заправо картица за дужи живот. Уколико игноришемо симптоме попут губитка телесне тежине, појачан жеђ и мокрење, чињенице да у породици постоје особе које болују од дијабетеса, онда не чинимо добро себи. Потребно је реаговати што пре како  не би дошло до метаболичких поремаћаја и компликација”, каже др Данијела Цветковић, интерниста ендокринолог.

На дијабетес треба посумњати и када постоје кожне инфекције, свраб спољашњих гениталија, мокрење у кревет код деце, каже Цветковићева. Она каже да је врло важно да се прати стање и редовно узима прописана терапија како не би дошло до проблема.

„Здравим особама се препоручују редовне контроле на шест месеци . Генетика је главни показатељ да треба обратити пажњу на   здравствено стање. Уколико у породици , ужој или широј постоји особа која болује од дијабетеса , то је знак да постоје велике могућности да оболе и остали чланови породице.  Свест о исхрани и здравом начину живота и физичка активност су најбитнији у очувању здравља и спречавању појаве дијабетеса. Оболелима се саветује да поштују савете лекара”, каже др Данијела Цветковић, интерниста ендокринолог.

Пацијенти са дијабетесом се у почетку лече углавном лековима који доводе до снижавања глукозе у крви. Не треба заборавити да је дијабетес прогресивни поремећај који с временом захтева примену више хипогликемичких лекова а често и инсулин, каже Цветковићева.

 

 

Последњи пут измењено уторак, 12 новембар 2019 11:39

Докторка  Слађана Стошић, директорка Специјалне болнице за рехабилитацију Врањска Бања на конференцији за новинаре говорила је о резултатима рада у претходних годину дана колико се налази на овој позицији. Она је изразила задовољство пословањем ове установе али и финансијском ситуацијом у којој се Специјална болница за рехабилитацију тренутно налази. Доласком на место директорке Специјалне болнице за рехабилитацију у Врањској Бањи, докторка Слађана Стошић се, како каже суочила са тешком финансијском ситуацијом. Много тога је требало променити и урадити како би смештајни капацитет овог лечилишта, које постоји скоро 100 година и које има своју традицију, са 50% попуњености био повећан на 90 до 100% колико је забележено ове године.

„Јуна месеца прошле године када сам дошла на чело ове установе суочила сам се са два велика проблема. Установа је била на ивици финансијске пропасти али је била и  лоша заступљеност капацитета болнице. Имамо око 119 лежајева од чега јер у функцији 115.  Тридесет  лежајева је у мрежи и уколико их попунимо добијамо новац од РФЗО-а. Уколико се кревети не попуне, не можемо да рачунамо на те дохотке. Практично могу да кажем да је установа самофинансирајућа”, каже др Слађана Стошић, директорка Специјалне болнице за рехабилитацију Врањска Бања.

Стошићева је нагласила да се током претходних годину дана урадило доста тога и да је финансијска ситуација побољшана у односу на ранији период. Максималан број пацијената је 110 док тренутно у болници борави око 100 пацијената што је задовољавајуће за овај период.   

„Имали смо доста улагања  претходних годину дана , око 5 милиона динара из сопствених средстава. Прво што је требало заменити је измењивач топлоте који је био дотрајао. Набављена је лифт столица за полупокретне и непокретне пацијенте  тако да није више морало да се чека да се ослободе собе на приземљу већ су такви пацијенти могли да се сместе и на спрат”, каже др Слађана Стошић, директорка Специјалне болнице за рехабилитацију Врањска Бања.

У потпуности је реновирано десетак соба, оспособљена је када за подводну масажу која није била у функцији. У појединим кадама је био лош доток воде тако да је тај проблем решен и сада је притисак воде добар. Направљена је и тзв. када Краљице Драге што је искорак у раду ове установе, каже Стошићева. Столарија је замењена на најруиниранијим прозорима  а набављене су и професионалне машине за прање веша и  суђа. Министарство туризма је одобрило средства од око 4 милиона динара за изградњу десет нових апартмана, што ће омогућити повећање броја пацијената у Специјалној болници за рехабилитацију.

 

Последњи пут измењено четвртак, 07 новембар 2019 14:57
Страна 1 од 91

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Душанова улица према Зеленој пијаци биће једносмерна - Радио Телевизија Врање https://t.co/6tRR9kOMFm via @tripplesworld
Засађено две хиљаде 600 стабала на локалитету „Гоч“ - Радио Телевизија Врање https://t.co/UeumEhFjyJ via @tripplesworld
Подземни контејнери и у улицама Партизански пут, Дунавска и 29. новембра - Радио Телевизија Врање https://t.co/VGeTkhxXvl via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter