Здравље

Здравље

Врањска болница се вратила у редован режим рада, а тако ће бити и током лета и поред тога што су годишњи одмори у току и што прилив пацијената не јењава, каже управница болнице докторка Наташа Стојилковић. Иза здравствених радника је изузетно тежак и напоран период, кадровски проблем је и те како присустан, али лечење људи мора да се организује.

"Ми се трудимо да правилним планирањем годишњих одмора да свака служба мора да има довољан број извршилаца, како би све услуге које треба да пружимо осигураницима биле правовремено пружене. И болница и цео Здравствени центар тренутно ради у нормалним условима, чак и део који се тиче хируршких грана ради несметано, раде се хладни програм, који је био дуго одлаган, сада се одвија несметано", каже управница болнице.

Одељење хирургије је у веома тешком положају што се кадрова тиче. Због тога хирурзи дежурају по  двадесетчетворочасавном систему, што је веома напорно, истиче управница. Има још одељења која су много раније остала без кадрова.

"Као што су Урологија и Ортопедија, где имамо ангажовање и лекара који су у пензији, управо због недостатка кадрова. Предстоји и проблем на неурологији и чак можда и на Дечијем одељењу. То је резултат неправовременог реаговања. Годинам уназад нису се омогућавале специјализације, није било нових пријема лекара, тако да смо у једном вакуму", каже др Стојилковић.

У овом тренутку велики број лекара је на специјализацији, има и доста одобрених специјализација и субспецијализација.

"Проблем је кога послати ако нема да остане ко да ради. Треба нам дозвола и довољан број лекара које би примили, да би лекаре који су већ радили неколико година упутили на специјализацију, односно на усавршавање и да би за десетак година били у много бољој ситуацији".

У овако тешкој ситуацији много помоћи долази од локалне самоуправе, јер је уз њихову помоћ 60 медицинских радника ангажовано на привремено повременим пословима, каже управница.

Последњи пут измењено четвртак, 23 јун 2022 15:24

Сви полени су подједнако опасни, кажу стручњаци. Полени трава имају једну, две или три компоненте које изазивају здравствене тегобе, а амброзија чак седам.

Од дрвећа, липа  ових дана емитује полен, али како објашњава инжењер технологије Миодраг Недељковић који се бави овом проблематиком, она није велики алерген.

-Главни узрочник поленских алергија током јуна и јула треба тражити у полену трава и коприве. То су два најдоминантнија полена и они спадају у групу јаких алергена. Очекује се да 70 до 80% од укупно емитованог полена у ваздуху, припада полену коприве и трава. Од полена дрвећа у овом периоду доминира полен липе. До краја маја је завршено цветање дрвећа, тако да у наредне две недеље можемо да очекујемо само присуство полена липе. Она спада у групу слабих алергена. Липа се поклапа са цветањем траве, па многи људи су у заблуди да им заправо липа смета, објашњава Недељковић.

Током јуна временске прилике су биле повољне и није забележен ниједан дан са средњим ни са високим концентрацијама полена коприве и траве.

-Оне су се кретале на нивоу ниских вредности до 50 зрна по метру кубном ваздуха али се очекују да у наредном периоду  порасту и достигну вредност од 100 зрна када ће све алергичне особе на полен да осећају неке тегобе, каже Недељковић. 

Од полена корова у овом периоду присутан је полен боквице, киселице и конопља и њихове вредности су углавном ниске. Крајем августа очекује се присуство полена амброзије. Једина три месеца без алергија су новембар, децембар и јануар. 

Стручњаци за алергију опомињу да су пацијенти у највећој опасности од полена баш у тренутку цветања биљака, па тада треба да избегавају чак и проветравање просторија током дана. 

 

Последњи пут измењено четвртак, 23 јун 2022 15:11

Институт за јавно здравље "Батут" саопштио је да је у Србији регистрован први импортовани случај оболевања од мајмунских богиња који је потврђен. Случај је дијагностички препознат и терапијски збринут, наводи се на сајту "Батута".

Лабораторијска дијагностика је спроведена на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Како се наводи, територијално надлежни завод за јавно здравље извршио је епидемиолошко истраживање случаја и спроведене су све мере евиденције, тестирања, пријављивања и контроле даљег ширења инфекције у складу са стручно методолошким упутством.

У складу са Међународним здравственим правилником и протоколима, о првом потврђеном случају обавештене су међународне здравствене институције.

Из "Батута" апелују на грађане да, ради очувања здравља, примењују све превентиве мере и поштују препоруке здравствених институција.

Извор: РТС

Од данас је почела вакцинација против обољења изазваних хуманим папилома вирусом (ХПВ). Имунизација ће се спроводити вакцином Гардасил 9 у врањском Дому здравља у Служби за здравствену заштиту школске деце и омладине.

 Хумани папилома вирус је полно преносива болест и изазива обољења репродуктивних органа. До скора се веровало да је мушка популација поштеђена, међутим доказано је да и мушкарци осим што могу бити преносиоци, могу и да оболе од ХПВ-а.

„Овде се ради о полно преносивим инфекцијама, које када се учестало јављају могу да доведу до преканцерозних и премалигних обољења. Најчешће обољење узроковано ХПВ-ом је карцином грлића материце, али често су то и кондиломи и код мушкараца и код жена. Да до тога не би дошло почело се са вакцинацијом девојчица у 111 земаља, а што се тиче дечака у 40 земаља у свету. Вакцинација ће бити помак у превенцији, и у смањењу папилома вируса“ каже епидемиолог др Слађан Станковић.

Према истраживању у Србији, од рака грлића материце годишње умре 600 жена. Од свих малигних обољења, он је на другом место по заступљености, а по смртним исходима на четвртом месту.

„И дечаци и девојчице спадају у групу која треба да се вакцинише, с тим што постоје одређена правила.Вакцину могу примити деца и омладина пре ступања у сексуалне односе у узрасту од девете до деветнаесте године. Када вакцину пријмају деца од девете до навршене петнаесте године, она се прима у две дозе. Ако се вакцинише омладина од навршених петнаест до деветнаесте године, онда се примају три дозе“ објашњава Начелница диспанзера та здравствену заштиту школске деце и омладине, др Јелена Илић Ристић.

Укупно је достављено 138 вакцина у Заводу за јавно здравље које су намењене Пчињском округу, од тога је 50 доза стигло у Дом здравља Врање.

„Вакцина је распоређена на следећи начин: 30 доза је дато Бујановцу, 22 Прешеву, 14 Сурдулици, 13 Владичином Хану, шест је дато Босилеграду и три Трговишту. За сада је ту важно да се подигне свест деце и родитеља о значају вакцинације, да бисмо превентивно деловали“ додаје епидемиолог др Слађан Станковић.

Вакцина против ХПВ-а се у свету користи већ дванаест година и спада у вакцине које су високио безбедне, а притом и високо имуне. Тренутно је код нас у форми препоручене вакцине.

„Сада први пут чујем за ову вакцину, али бих довео дете на вакцинацију ако утиче добро на здравље“, каже један од родитеља у Дечијем диспанзеру. Други родитељ додаје да није информисан али да свакако не би одобрио детету вакцинацију.

Докторка Илић Ристић објашњава да заинтересовани млади људи за вакцинацију, треба да се, најпре јаве изабраном лекару. Обавезан је преглед пре примања вакцине. Деца морају бити здрава, без икаквих акутних болести. Након тога, лекар преписује одговарајућу дозу и заказује ревакцинацију.

 

Последњи пут измењено уторак, 14 јун 2022 16:14

Од данас у Дому здравља Врање у Служби за здравствену заштиту школске деце и омладине почиње имунизација против обољења изазваних хуманим папилома вирусом (ХПВ), вакцином Гардасил 9.

Завод за јавно здравље Врање је од укупно 138 вакцина намењених Пчињском округу, Дому здравља Врање доставио 50 доза ове вакцине.

*

Хумани папилома вирус (ХПВ) је сексуално преносива болест и неки типови су повезани са раком грлића материце.Истраживачи су рекли да је од увођења програма имунизације пре десет година, вакцина скоро у потпуности искоренила случајеве предканцерогеног стања код младих жена.Открили су да је вакцина довела до смањења предканцерогених ћелија у 90 одсто случајева. Учинак овог програма имунизације, како су саопштили истраживачи, премашио је очекивања.

*

Србија је друга по смртности од карцинома грлића материце, а четврта по оболевању од рака који спада у групу оних које је могуће спречити, показују последњи подаци Европске мреже регистара за рак, које је објавило Удружење онколога и гинеколога Србије.

У саопштењу објављеном током обележавања европске недеље борбе против ове болести, наводи се и да од рака грлића материце у Србији годишње умре 600 жена.

Представници тог Удружења навели су и да је једини ефикасан и безбедан начин да се спречи ширење и, на дуге стазе, искорењивање овог вируса - вакцина против ХПВ-а као и организовани скрининг на рано откривање рака грлица материце као мера секундарне превенције.

"Вакцина против ХПВ-а се у свету користи већ скоро 12 година и током праћења вакцинације у земљама које су почеле процес имунизације, уочена је висока безбедност и ефикасност вакцине, па је Светска здравствена организација категорисала вакцину као екстремно безбедну", пише у саопштењу.

Шта је ХПВ вирус?

ХПВ је назив за одређене вирусу из исте групе. Постоји више од 100 типова ХПВ-а

Многе жене ће се током живота инфицирати ХПВ вирусом без штетних последица

У највећем броју случајева неће бити симптома, а инфекција ће проћи сама од себе. Ипак, у неким случајевима инфекција је упорна и може да доведе до болести грлића материце. Неке врсте ХПВ вируса су веома опасне јер су повезане са развојем појединих канцера.Скоро сви ракови грлића материце (99,7%) су изазвани инфекцијом од високоризичних типова ХПВ вируса. Многи типови ХПВ вируса утичу на уста, грла и гениталне регије. Лако се добијају - ХВП вирус се преноси и сексуалном контактом.

 

Страна 1 од 110

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter