Не примам мито, радим за плату

By Марија Крстић Јорданов септембар 09, 2011 626 0

Корупција у болницама одавно је пољуљала поверење грађана у здравствени систем,а њено постојање више није тајна ни за кога.Чак је и министар здравља,од када је постављен на ту функцију,као свој примарни задатак навео искорењавање корупције у здравству.

Како би се овај проблем решио или бар свео на неку разумну меру широм Европе ,а последњих година и у Србији јачају иницијативе цивилног сектора за борбу против корупције.Једна од њих је и пројекат ''Не примам мито,радим за плату''  чија је завршна конференција одржана данас у Врању. Истраживања на ову тему показују да је скоро 60 одсто анкетираних грађана Србије било у прилици да да мито лекарима,било да се ради о новцу или поклонима.Ова појава најмање је присутна у домовима здравља а, највише је има на институтима и клиникама истиче Маја Ђорђевић локални координатор овог пројекта. Колико корупција у здравству може бити штетна,препознали су и млади волонтери ''Србије у покрету'' који су годину дана радили на овом пројекту.

Локална самоуправа је на званичном градском сајту пружила могућност грађанима да пријаве корупцију,али пријава скоро и да нема. Др Слободан Стаменковић,председеник Скупштине града,каже да проблем лежи у страху од евентуалних последица пријаве али чешћи разлог је уврежено мишљење међу грађанима да је све унапред само мртво слово на папиру и да њихову пријаву нико неће узети у обзир:

Беба Каначки, пиар Здравственог центра Врање каже да Од 120 лекара у Дому здравља у Врању , њих 55-оро прикључило се у пројекат и ставило беџ са натписом ''Не примам мито, радим за плату''.

Само отворено и јавно указивање на постојање корупције може санкционисати ову пошаст данашњице,чуло се на конференцији.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 09 септембар 2011 15:39

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Без жртава короне у Србији. Још 34 нова случаја вируса ковид 19 - Радио Телевизија Врање https://t.co/mdpUuOXkWo via @tripplesworld
Земља сува – овогодишњи приноси биће умањени - Радио Телевизија Врање https://t.co/Rr8Z9xj3cn via @tripplesworld
Глигоријевић: Круна нашег рада пројекат „Унапређење тржишне и пословне способности станара у оквиру инкубатора“ - Р… https://t.co/sY5xNT6NYj
Follow RTV Vranje on Twitter