Обољење вена све учесталија појава

Након преласка у зграду Хируршког блока служба Хирургије  функционише много боље захваљујући савременијим и бољим условима за рад. Др Момчило Стојиљковић, специјалиста опште хирургије и субспецијалиста васкуларне хирургије је гостујући у емисији „Право на здраво” између осталог говорио о томе  колико је превентива важна када је реч о артеријским и венским обољењима. Др Момчило Стојиљковић субспецијалиста васкуларне хирургије осврнуо се на све учесталију појаву  венских и артеријских обољења код пацијената. Говорећи о венским обољењима др Стојиљковић је рекао да су први симпптоми болови у листовима, нервоза у ногама, ноге су отечене и јако тешке. Овакви симптоми три пута чешће се јављају код жена у односу на мушкарце и представљају почетак хроничне венске болeсти, те је веома важно одмах реаговати и јавити се лекару. У том смислу, он је нагласио да је превентива веома важна како би се ова обољења свела на минимум.

„Свакодневно се говори о значају  превентиве , али у пракси је ситуација другачија. Уколико желимо да сачувамо своје здравље неопходно је да будемо умерени у јелу и пићу, умерени у раду, у излагањима активностима које негативно утичу на љуски организам. Требало би да будемо  умерени и у коришћењу благодети, ту се између осталог мисли  и на излагање сунцу, с обзиром да се током лета не води баш толико рачуна о томе, а требало би. У свему треба бити крајње рационалан а највеће зло и непријатељ човеку и његовом здрављу су  дуван и алкохол. У животу треба да важи правило „Боље је спречити него лечити”, каже Др Момчило Стојиљковић, спец. опште хирургије и субспецијалиста васкуларне хирургије.

Током летњих месеци на одељењу хирургије има доста посла а најчешће се збрињавају  пацијенти  који су повређени у саобраћајним удесима али и током пољопривредних радова на пољу. 

„Кроз службу хирургије дневно прође од 60 до 70 пацијената дневно из свих општина Пчињског округа али и из Косовског Поморавља. Нови Хируршки блок је велики искорак. Услови за рад су одлични, у складу са 21. веком. Захваљујући савременој опреми лечење пацијената је много боље и ефектније. Верујем да ће у будућем периоду бити још више напретка у организационом смислу а све у корист наших пацијената.”

Др Стојиљковић каже да су лекари који раде у служби хирургије увек у приправности и да дају све од себе када је реч о збрињавању пацијената не само са подручја нашег округа, већ и шире.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 23 јул 2019 13:56

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Превара: Блокирају рад Филијале ПИО великим бројем захтева - Радио Телевизија Врање https://t.co/jitd6OWy1H via… https://t.co/GntSlLJsYU
Градоначелник разговарао са радницима Геокс-а - Радио Телевизија Врање https://t.co/N8KWgeeGCS via @tripplesworld https://t.co/brqHWxkQ2I
Данас је Блага Марија - Радио Телевизија Врање https://t.co/XWgiSotuc9 via @tripplesworld https://t.co/R22RduNWk3
Follow RTV Vranje on Twitter