Обележава се Светски дан контрацепције

Данас се обележава Светски дан контрацепције са циљем да се истакне важност употребе различитих метода контрацепције у циљу спречавања непланиране и евентуалне нежељене трудноће, али уз одговорно сексуално понашање и спречавање преношења полно преносивих болести, што је основни предуслов за очување репродуктивног здравља.

Светски дан контрацепције обележава се од 2007. године сваког 26. септембра. Ово је прилика да се млади, али и старији, подсете важности коришћења контрацепције, са акцентом на савремене методе заштите од нежељених трудноћа.

''Циљ обележавања Светског дана контрацепције јесте скретање пажње на различите методе контрацепције, уз помоћ којих можемо спречити нежељене, тј. непланиране трудноће, а уз одговорно сексуално понашање и спречавање ширења полно преносивих инфекција, што је у ствари основни предуслов за очување репродуктивног здравља. Уз помоћ контрацепције можемо планирати трудноћу, а самим тим и породицу. Парови могу да планирају жељени број деце, време њиховог рађања, али и размак између две трудноће'', каже др Драган Пешић из Центра за превенцију.

Трудноћа може да се планира уз савремене методе контрацепције где спадају хормонске таблете, фластери, спирале, презервативи и друга слична средства. Традиционални методи контрацепције попут апстиненције и одређивања периода плодних дана нису популарна, нити ефикасна метода за превенцију нежељене трудноће и често резултирају абортусом. Податак Светске здравствене организације је да би применом савремених метода контрацепције број непланираних трудноћа могао да се смањи чак за 308 милиона у свету.

''У Србији тек нешто мање од петине жена из опште популације које су у браку или ванбрачној заједници користи савремену, ефикасну контрацепцију, негде 18, 4 посто жена, за разлику од 40 посто жена које користе традиционалну, недовољно ефикасну контрацепцију и ту је 24, 2 посто које не користе никакву методу контрацепције'', истиче др Пешић.

Поводом Светског дана контрацепције организована је и трибина у Економско-трговинској школи на тему ''Заштита репродуктивног здравља и превенција полно преносивих инфекција.''

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 26 септембар 2019 13:20

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вирус корона потврђен код 69 особа - Радио Телевизија Врање https://t.co/zMqjCt5YFk via @tripplesworld
За пример: Леонора и Анђела Ристић, ученице ОШ ''Светозар Марковић'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/Xva7tzIA0y via @tripplesworld
Нови пакет државне помоћи малим и средњим предузећима - Радио Телевизија Врање https://t.co/EBipPEkgZa via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter