Обележава се Светски дан срца Истакнут

Светски дан срца обележава се под слоганом ''Буди херој свога срца'', а овим поводом Центар за промоцију Завода за јавно здравље Врање и Центар за превенцију Дома здравља, у сарадњи са партнерским организацијама организовали су заједничку акцију у пешачкој зони града.

Светски дан срца обележава се 29. септембра са циљем да се повећа знање о ризицима и унапреде мере превенције. Светска федерација за срце истиче да се 85 посто превремене смртности услед болести срца и можданог удара може спречити контролом неколико значајних фактора ризика на које је указано данас акцијом под слоганом ''Буди херој свога срца.''

''Свако од нас може да буде херој свога срца уколико се обавеже да модификује или, у најбољем случају, елиминише основне факторе ризика који су одговорни за кардиоваскуларне болести, а то су пушење, недовољна физичка активност, неправилна исхрана и злоупотреба алкохола и уколико се ови фактори ризика ставе под контролу за чак 85 посто може да се смањи број превремених смртних случајева од последица кардиоваскуларних болести'', каже др Драган Пешић из Центра за превенцију.

Болести срца и крвних судова су велики јавно - здравствени проблем. Представљају водећи узрок смрти са чак 50, 1 посто у структури умирања у Србији.

''Слична је ситуација и у Пчињском округу, где је од болести срца и крвних судова у 2018. години умрло 1381 особа, што у структури умирања представља негде око 59,1 посто. Поред тога у 2018. години је хоспитализовано 529 особа у Пчињског округу које су боловале од болести срца и крвних судова. То све нама говори да морамо да радимо интензивније и да што више указујемо људима који су то прави избори у животу и здраве животне навике'', додаје др Марија Накић, Центар за промоцију здравља ЗЗЈЗ.

Данас се на градском шеталишту окупио и велики број деце ученика школа Бранко Радичевић и Пољопривредне школе, који су пратили обуку прве помоћи, а малишани су цртали поводом Светског дана срца.

Деца поручују да једемо воће, да се здраво хранимо, и да смањимо слаткише, а управо то су и представили својим радовима.

Оно на шта данас треба да подсетимо је да особе које пуше, једу мање од три порције воћа и поврћа на дан и физички су активне мање од 2 сата недељно имају три пута већи ризик умирања од болести срца и крвих судова или раkа, 4 пута већи ризик умирања од осталих узрока смрти и укупни ризик умирања као када би биле старије 12 година од особа које немају наведене факторе ризика. Све ово наводи нас да се замислимо и још једном преиспитамо своје стилове живота.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 27 септембар 2019 14:22

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вирус корона потврђен код 69 особа - Радио Телевизија Врање https://t.co/zMqjCt5YFk via @tripplesworld
За пример: Леонора и Анђела Ристић, ученице ОШ ''Светозар Марковић'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/Xva7tzIA0y via @tripplesworld
Нови пакет државне помоћи малим и средњим предузећима - Радио Телевизија Врање https://t.co/EBipPEkgZa via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter