Др Цветковићева: Све више младих и деце болује од дијабетеса

Дијабетес је обољење које је се јавља углавном код  људи  у позним годинама живота, међутим, пракса каже да је у последње време све већи број младих људи који болују од ове болести, рекла је гостујући на нашој телевизији др Данијела Цветковић, интерниста ендокринолог. Она упозорава да се ради о доживотном обољењу које захтева стално лечење и праћење. Лечење дијабетеса је комплексан процес који укључује тим лекара, почев од ендокринолога, нутриционисте, неуролога, офталмолога, психолога и лекара других специјалности, објашњава др Данијела Цветковић, интерниста ендокринолог.

„На нашем подручју дијабетес је много заступљен. То је једна хронична, масовна, незаразна болест која има епидемиолошке карактеристике. Велики је број оболелих и све је више деце. Углавном се јавља између 40.и 50. године живота, мада није ни то правило. Циљ лекара у примарној здравственој заштити и нас у секундарној је што раније откривање дијабета. То је заправо картица за дужи живот. Уколико игноришемо симптоме попут губитка телесне тежине, појачан жеђ и мокрење, чињенице да у породици постоје особе које болују од дијабетеса, онда не чинимо добро себи. Потребно је реаговати што пре како  не би дошло до метаболичких поремаћаја и компликација”, каже др Данијела Цветковић, интерниста ендокринолог.

На дијабетес треба посумњати и када постоје кожне инфекције, свраб спољашњих гениталија, мокрење у кревет код деце, каже Цветковићева. Она каже да је врло важно да се прати стање и редовно узима прописана терапија како не би дошло до проблема.

„Здравим особама се препоручују редовне контроле на шест месеци . Генетика је главни показатељ да треба обратити пажњу на   здравствено стање. Уколико у породици , ужој или широј постоји особа која болује од дијабетеса , то је знак да постоје велике могућности да оболе и остали чланови породице.  Свест о исхрани и здравом начину живота и физичка активност су најбитнији у очувању здравља и спречавању појаве дијабетеса. Оболелима се саветује да поштују савете лекара”, каже др Данијела Цветковић, интерниста ендокринолог.

Пацијенти са дијабетесом се у почетку лече углавном лековима који доводе до снижавања глукозе у крви. Не треба заборавити да је дијабетес прогресивни поремећај који с временом захтева примену више хипогликемичких лекова а често и инсулин, каже Цветковићева.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 12 новембар 2019 11:39

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter