Свака друга особа не зна да има дијабетес

Низом превентивних и едукативних активности Центар за превенцију Дома здравља у Врању са партнерским организацијама и здравственим радницима из Диспанзера за дијабетес и осталих служби Здравственог центра обележио је Светски дан борбе против дијабетеса. Свака друга особа са типом 2 дијабетеса не зна да има дијабетес. Зато је познавање раних знакова, симптома и фактора ризика од виталног значаја за правовремено откривање, боље здравствене исходе и већи квалитет живота.

„То је једна масовна незаразна болест, преко 150 милиона људи у свету болује од дијабета. Ми се трудимо да на превентивни  начин спречимо компликације дијабета откривањем нових случајева”, каже др Љиљана Антић, директорка Здравственог центра у Врању”.

„Компликације су врло озбиљне, болест разара крвне судове и нервне завршетке и доводи до промена на крвним судовима екстремитета, па су чести шлогови, ампутације и инфаркти миокарда, слепило као озбиљна компликација, затим болест бубрега. Од свих пацијената на дијализи једна четвртина је тамо због компликација дијабетеса” додаје докторка Антић.

Многи случајеви тип 2 дијабетеса се могу спречити усвајањем здравог стила живота. Смањивање ризика за настанак типа 2 дијабетеса почиње у породици. Када се породица здраво храни и заједно вежба, сви чланови породице имају користи и на тај начин међусобно подстичу протективна понашања.

„У борби против дијабетеса свакако је потребно дугорочно улагање, али не само за лечење дијабетеса и његових компликација, већ и у превенцији, пре свега, примарној која подразумева здравствено одговорно понашање сваког појединца према сопственом здрављу, односно препознавање, модификацију или елиминацију, у најбољем случају, основних фактора ризика које треба заменити са здравим стиловима живота”, каже др Драган Пешић, Центар за превенцију.

У Србији је дијабетес пети водећи узрок умирања и пети водећи узрок оптерећења болестима. Институт за јавно здравље Србије процењује да око 710.000 одраслог становништва Србије има дијабетес. Половину оболелих чини радно способно становништво.

„Број регистрованих особа од дијабетеса износи 6559. У 2018. години регистровано је 240 новооболелих особа, 204 особе мушког пола, а 220 женског. Оно што је битно је да свака друга особа оболела од дијабетеса зна да има дијабетес, тако да и ови подаци који показују слику на територији Пчињског округа нису у потпуности меродавни, јер значи да је број оболелих много већи од онога што нам званична статистика показује”, каже др Марија Накић, Завод за јавно здравље.

Као најчешћа хронична незаразна болест дијабетес је велики јавно здравствени проблем и изазов. Последње две године тема Светског дана и Светског месеца дијабетеса је „Дијабетес и породица” како би се истакла важност породице у процесу праћења и лечења ове болести. У холу здравственог центра у Врању партнерске здравствене установе које се баве промоцијом здравља заједнички су обележиле овај дан превентивним прегледима и едукативним активностима.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 14 новембар 2019 14:15

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Превара: Блокирају рад Филијале ПИО великим бројем захтева - Радио Телевизија Врање https://t.co/jitd6OWy1H via… https://t.co/GntSlLJsYU
Градоначелник разговарао са радницима Геокс-а - Радио Телевизија Врање https://t.co/N8KWgeeGCS via @tripplesworld https://t.co/brqHWxkQ2I
Данас је Блага Марија - Радио Телевизија Врање https://t.co/XWgiSotuc9 via @tripplesworld https://t.co/R22RduNWk3
Follow RTV Vranje on Twitter