Респираторне инфекције вребају на сваком кораку Истакнут

На Инфективном одељењу врањске болнице задржане су три одрасле особе са клиничком сликом вируса грипа. Према подацима Завода за јавно здравље у Врању, у Пчињском округу у последњој недељи јанура регистровано је више од 400 особа са симптомима сличним грипу, што је више за око 100 у односу на исти период лане. Повећан број респираторних инфекција у овом периоду није неуобичајен, објашњавају лекари. Вирус грипа, који је тренутно актуелан највише утиче на децу предшколског и школског узраста, па су  зато скоро половина оболелих млађе особе.

"Актуелна епидемиолошка ситуација је таква да највише обољевају деца узраста од 5-14 година и нешто мање деца до 4 године. Нема много оболелих међу старијим становништвом зато што је успешно спроведена вакцинација.За сада клиничка слика грипа у нашем региону показује високу температуру без знакова упале плућа. На Инфективном одељењу хоспитализована су 3 одрасла пацијента. Код једног има знакова упале плућа, а два су само са високом температуром", каже др Слађан Станковић.

У нашем округу, до сада, изолована су 2 типа вируса грипа. Једна особа из Сурдулице и једна из Врања имају вирус грипа АХ1Н1 и код двоје деце која имају Б тип вируса грипа. Врањанци, али и људи из округа са којима смо разговарали кажу да нису забринути јер су се на време заштитили. Светска здравствена организација 30. јануара прогласила је епидемију Корона вируса претњом по међународно јавно здравље и у складу са тим се примењују посебне мере које подразумевају пооштрену контролу на границама и аеродромима, пре свега путника из Кине, али и осталих  делова света. Сваки од територијално надлежних Завода за јавно здравље има јасне инструкције како да поступа у ситуацији појаве оболелих од Корона вируса.

"Нема бојазни што се тиче наше земље, опрез путницима који иду у Кину и који би требало да избегавају области у којима је проглашена епидемија. И здравствени радници у нашој земљи морају да буду опрезни и да примењују адекватне заштитне мере, поготову у овој епидемиолошкој ситуацији", каже др Слађан Станковић.

Оно што се зна јесте да нови Корона вирус показује знаке респираторне инфекције са израженом високом температуром, кашљем и даје слику тешког акутног респираторног синдрома односно упале плућа. Еидемиолози кажу да нема места страху и паници када је у питању Корона вирус, јер у Србији није регистрован ни један случај обољевања. Међутим треба бити опрезан и предузети уобичајене мере заштите како за овај, тако и за остале вирусе. Осим појачане исхране богате витаминима, избегавања боравка у затвореним просторијама са пуно људи, неопходно је често прање руку топлом водом и ношење маски, уколико сте у непосредном контакту са особама које су болесне. 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 03 фебруар 2020 15:29

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Прва жртва корона вируса у Србији - Радио Телевизија Врање https://t.co/5oydKrLwQe via @tripplesworld
Први случај Короне у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/748HAabMIp via @tripplesworld
А на Зеленој пијаци... - Радио Телевизија Врање https://t.co/FHNaA4xWsP via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter