Одштампајте ову страницу

Значајно опао број оболелих од вирусних и респираторних инфекција

У Врању и округу  бележи се опадање броја оболелих од  вирусних и респираторних инспекција. Према подацима Завода за јавно здравље , од почетка године на територији града евидентирано је две хиљаде 400 оболелих.

Превентивне мере, вакцинација против грипа и продужени школски распуст, мере су које су дале резултате у смањењу броја оболелих од респираторних инфекција и грипа, процене су у Заводу за јавно здравље у Врању.

Доктор Слађан Станковић епидемиолог ЗЗЈЗ  каже да није било оболелих са тежом клиничком сликом, нити хоспитализованих на инфективном одељењу. У јануару је број оболелих доминирао међу школском и предшколском децом, али је сада присутан у свим категоријама становништва. Међутим, у другој недељи фебруара број новооткривених оболелих је 40 одсто мањи у односу на прву недељу фебруара.

Школски распуст продужен је  како би се смањило ширење вируса,  и то је заиста и дало ефекте пре свега међу школском децом.Настава у школама  почеће,како је и планирано, у понедељак 24. фебруара. Када је реч о старијим суграђанима, били су у праву сви они који су се  вакцинисали.

Др Станковић напомиње да ће за наредну сезону бити повећан број вакцина које ће доћи у наш округ јер имају ефеката, поготову што је ове године била четворовалентна,тако да код старије популације није било регистровано оболелих   као ранијих година.

И даље важи препорука  о проветравању просторија,узимању  више топлих напитака и течности у целини, а најважнија мера  је да хронични болесници,  деца и труднице, избегавају ближи контакт са оболелима. У Здравственом центру и даље је на снази забрана посета хоспитализованим болесницима.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 20 фебруар 2020 14:08