Превентивни прегледи за запослене у руднику "Грот" у Кривој Феји

У просторијама рудника олова и цинка ''Грот'' у Кривој Феји организовани су превентивни прегледи за све заинтересоване службенике и раднике, али и локално становништво.

Бесплатне прегледе у руднику ''Грот'' организовао је Центар за превенцију Дома здравља уз подршку здравствених радника са примарног и секундарног нивоа здравствене заштите а у оквиру кампање ''Здравље за све.''

Прегледи су подразумевали мерење нивоа шећера из капиларне крви, крвног притиска и ЕКГ прегледе уз поделу здравствено-едукативног материјала и савета од стране здравствених радника у вези здравих стилова живота. Осим радника Грота, могли су да се прегледају и мештани Криве Феје.

Мештани и запослени су врло задовољни оваквом акцијом, а посебно старији људи који кажу да не могу често да оду до Врања на преглед, и да им то што су лекари дошли код њих много значи.

Примарна превенција је најмоћније оружје, а подразумева пре свега, препознавање фактора ризика, њихово модификовање и елиминацију како би се спречио настанак бројних болести. Поред тога, од велике важности су превентивни прегледи, како би се благовремено откриле здравствене промене које могу бити узрок многих болести.

''Врло сам задовољна да смо данас у Кривој Феји у руднику Грот у акцији превентивних прегледа. Ова акција је први пут овде у руднику. Иначе, наш Центар за превенцију при Здравственом центру акције превентивних прегледа има стално, бар једном годишње долазимо и овде и радимо превентивне прегледе. Мишљења смо да овај народ који живи овде нема много могућности за овакву врсту прегледа, они имају амбуланту имамо и доктора, од скоро са упошљавањем нових лекара добили смо и могућност да појачамо рад амбуланте у Кривој Феји која сада ради 5 дана у току недеље, тако да запослени из Грота као и сви мештани овог краја могу редовно да се јаве лекару'', рекла је др Љиљана Антић, директорка Здравственог центра у Врању.

Овакве акције наставиће се и убудуће, а наредна је већ следеће недеље за запослене у врањском ''ХИВ''-у.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 21 фебруар 2020 16:20

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter