Са лепим временом стижу и поленске алергије

Последњих година се све више прича о феномену поленске алергије, појаве која је све чешћа и која траје све дуже, због дужег цветања биљака. Сезонска алергија почиње фебруара  а завршава се у октобру, тако да они који пате од полена имају свега пар месеци без тегоба. О овој теми разговарали смо са Миодрагом Недељковићем, инжењером технологије у Заводу за јавно здравље у Врању.

С обзиром да је ова зима блага, са мониторингом се кренуло почетком фебруара и мерења се обављају свакодневно до октобра месеца. Тренутно је у ваздуху присутан полен дрвећа, објашњава Миодраг  Недељковић, инжењер  технологије у Заводу за јавно здравље у Врању.

''У фебруару је најчешће присутан полен леске, јове, тисе, чемпреса и бреста. Те четири врсте дрвећа су најзаступљеније у Пчињском округу. Марта се очекује присутност и других врста. Током претходног месеца само полен леске је био са високом концентрацијом , изнад 100 зрна по метру кубном  ваздуха када све алергичне особе могу да одреагују. Концентрација осталих врста дрвећа, јове, тисе, чемпреса и бреста је током фебруара  била ниска  до умерена, до 30 зрна по метру кубном ваздуха'', каже Миодраг Недељковић, инжењер технологије у Заводу за јавно здравље у Врању.

Ускоро се очекује цветање брезе, тополе и врбе а у мају бора и липе. Највећи проблем ће представљати бреза јер је то један од највећих алергена који емитује највећу концентрацију полена. Особе које пате од алергије и које су осетљиве на полен дрвећа, већ у овом периоду би требало да започну са узимањем редовне терапије, како би им се боравак на отвореном и у природи знатно олакшао.  

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 02 март 2020 14:50

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Прва жртва корона вируса у Србији - Радио Телевизија Врање https://t.co/5oydKrLwQe via @tripplesworld
Први случај Короне у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/748HAabMIp via @tripplesworld
А на Зеленој пијаци... - Радио Телевизија Врање https://t.co/FHNaA4xWsP via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter