„Дај педалу раку“ порука свим женама оболелим од карцинома дојке

Захваљујући Министарству здравља и храбрим женама из нашег града, попут Нене Дејковић која нас је, на жалост, напустила прошле године, караван под називом „Дај педалу раку“ управо из Врања почиње своја предавања. Пацијенткињама са онколошког оделења из Врања предавање о иновативном лечењу одржале су докторке Јасмина Недовић из Клиничког центра Крагујевац и проф.др Светлане Поповић Петровић из Института за онкологију Војводине.

Рак дојке је најчешћи малигни тумор код жена. Годишње се региструје око 4300 пацијенткиња са овом болешћу у Србији. По смртности од рака дојке смо на другом  месту у Европи. Рак дојке је излечив у преко 90 посто случајева ако се открије и лечи на време. Зато је важно да редовно обављамо контролне прегледе и самопрегледе дојке.

„Овде смо да направимо једну мрежу храбрих жена. Врање је први град који ћемо умрежити у ту мрежу у којој ћемо делити тачне информције и где ћемо добијати информације од жена са терена. Трудићемо се да решимо проблеме које оне тренутно имају, а све у циљу заступања њиховог права на квалитетније лечење, на доступност дијагностици, право на лечење иновативним терапијама. У плану је Национални центар за подршку пацијенткињама и један од сегмента јесте и консултација са лекарима. Желимо да омогућимо женама да где год се налазиле, добију могућност другог мишљења и консултација, доступност информација и желимо да направимо једну базу жена које ћемо заступати у борби за квалитетније лечење и превенцију. Наше жене то заслужују,“ председница женског центра „Милица“ Весна Бончић.

“Таква једна заједничка акција треба да допринесе бољој информисаности на тему једног од најзначајнијих здравствених проблема, а то су малигнитети. И последњих годину и по дана живимо у још додатно стресним околностима, а то су околности изазване пандемијом Ковид 19,“ додаје др Предраг Животић из Министарства здравља.

„У овом моменту иновативне терапије јесу доступне. Последњих година је доста урађено како би иновативне терапије биле доступне, али никада није довољно. Имамо пацијенткиње са раним карциномом које још увек немају потпуну терапију, као и пацијенткиње са метастатским хормонопозитивним карциномом дојке, које за сада заиста немају адекватну терапију, а то је скоро две трећине жена које болују од метастатског карцинома дојке,“ каже онколог др Јасмина Недовић. 

Скрининг који је у нашој држави заживео 2017. године, по речима др Недовић, је нешто лошије организован и потребно је на томе још доста радити, као и на превентиви.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 16 јун 2021 15:43

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Усвојен Нацрт модернизације јавне расвете на стотој седници Већа - Радио Телевизија Врање https://t.co/PnEJnT80zt v… https://t.co/1wWfuKkquM
Подршка младима - Данас је Међународни дан младих - Радио Телевизија Врање https://t.co/mNWjguAfXZ via… https://t.co/72ywGZsjbP
Заменица градоначелника: Упутство Министарства просвете јасно - Радио Телевизија Врање https://t.co/DRjXdnx0Ma via… https://t.co/oEh4Pmrzsk
Follow RTV Vranje on Twitter