Др Антић: Бесплатни превентивни прегледи од великог значаја за грађане

Здравствени центар Врање је током викенда организовао акцију бесплатних превентивних прегледа. Заинтересовани грађани су били у прилици  да ураде низ прегледа у специјалистичким амбулантама, без обзира да ли имају здравствено осигурање или не.

Заинтересовани грађани су били у прилици да ураде интернистичке, хируршке,  гинеколошке, ОРЛ, као и прегледе у Офталмолошкој, Педијатријској, амбуланти за спортску медицину, за дерматолошко-венеролошке болести, Уролошкој, aмбуланти за ментално здравље, као и прегледе на Стоматологији.

"У суботу је обављено 215 а у недељу 286 прегледа. Мислим да грађани нису били довољно информисани да ће бити организовани превентивни прегледи, и зато их је било мање него што смо очекивали. Спремни смо да следећег викенда примимо већи број пацијената. Значај оваквих прегледа је изузетно велики. Откривање болести на време је врло важно јер се на тај начин спречава хроницитет болести а и компликација које могу да се јаве уколико се болест не открије на време", каже др Љиљана Антић директорка Здравственог центра.

Највише превентивних пргледа урађено је у Служби за здравствену заштиту радника у Дому здравља Врање, док је у Болници највиће интерсовање наших грађано било  за ултразвучне прегледе абдомена.  

"О значају превенције и превентивних прегледа стално говоримо. Они се организују не само за пацијенте који имају здравствено осигурање, већ за све грађане који сматрају да дуже време нису обавили прегледе и који имају генетске предиспозиције за неко обољење. Досадашња искуства показују да након оваквих прегледа, на даљу дијагностику пошаљемо од 20 до 25% пацијената, што показује да су превентивни прегледи од великог значаја", истиче Антићева. 

Сада је тренутак када морамо више да се вратимо превенцији и позивам све наше суграђане који нису искористили овај викенд, да се наредног одазову позиву Министарства здравља и ЗЦ Врање да ураде бесплатне превентивне прегледе, јер је то најбољи начин да се сачува здравље, наглашава докторка Антић.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 09 август 2021 15:39

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter