Одштампајте ову страницу

"Победимо рак дојке"

Међународни дан борбе против рака дојке Србија  дочекује уз 4.000 новооболелих жена сваке године и 1.600 преминулих, подаци су Министарства здравља. У Пчињском округу годишње се идентификује између 60 и 80 пацијенткиња са овим проблемом.  Рак дојке најчешћи је злоћудни тумор који се јавља код жена. Ова поражавајућа статистика навела је Форум жена СПС да организује трибину на тему „Победимо рак дојке“.

Рак дојке није само физичка болест. Жене често тешко прихватају  дијагнозу, понекад  немају ни подршку најближих или радне околине. Редовним прегледима, самопрегледом, мамографијом и ултразвучним прегледима, ова болест се може отклонити у раном стадијуму. То значи и већу шансу за живот. Едуковани радиолози и опремљеност здравствeних установа од пресудног су значаја.

Подизање свести о овој болести и улагање у превентиву озбиљни су задаци за државу и сваког појединца. Трибина на тему „Победимо рак дојке“ имала је за циљ упознавање са симптомима ради раног откривања и пружање помоћи женама које живе са овом опаком болешћу.

Рак дојке је најчешће малигно обољење код жена и једно је од најчешћих малигних обољења уопште . Свака три минута се код једне жене дијагностикујe рак дојке а свака осма жена ће током живота оболети од ове опаке болести.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 24 октобар 2012 12:25