Изједначавање државних и приватних апотека

Уредбом Владе Србије, од Нове године грађани ће моћи да узимају лекове на рецепт и у приватним апотекама. По речима министарке здравља, Славице Ђукић Дејановић, тиме би грађанима много већи број апотека био на располагању, али би се обезбедило и боље снабдевање лековима. Републички фонд здравственог осигурања би под истим условима плаћао приватним  као и државним апотекама.

Пацијентима ће од 1. јануара идуће године бити омогућено да под истим условима узимају лекове на рецепт како у државним, тако и у приватним апотекама. Уредбом Владе Србије изједначиће се државне и приватне апотеке, а редови ће бити смањени.

Приватне апотеке мораће да потпишу уговор са Републичким фондом здравственог осигурања и да располажу потребним стручним кадром. Фонд је дужан да апотекама исплаћује лекове без кашњења, с обзиром да се у овом тренутку државним апотекама дугује око 13 милијарди динара, а са уплатама касни око 7 месеци.

Још увек се не зна да ли ће Уредбу бити могуће спровести у пракси почетком године. Ипак, власници приватних апотека моћи ће да се одлуче да ли желе или не желе да се изједначе са државним апотекама.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 05 новембар 2012 16:06

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter