Од ХИВ-а више оболелих мушкараца него жена

Већ 24 године у свету се превентивно делује против сиде, у Србији 15 година. У Здравственим установама у земљи сматрају да на последице обољевања од вируса ХИВ-а и смртности треба указивати током читаве године, а не само на дан борбе против сиде. Сматра се да до 2050. године у свету неће бити оболелих од сиде, чуло се на прес конференцији у Заводу за јавно здравље у Врању.

Званични подаци показују да је 13 пута више од сиде оболелих мушкараца, него жена. У Србији ове године 1700 људи живи са сидом. У протеклих 25 година у Србији је регистровано 2 хиљаде 820 оболелих, тако да се не зна шта је са још 1800 евидентираних са вирусом ХИВ-а, каже др Биљана Поповић, епидемиолог Завода за јавно здравље у Врању. У Пчињском округу 18 лица је регистровано са вирусом сиде, а ове године само један 19-огодишњак. У свим земљама света се примењују такозване комбиноване превенције против сиде.

Председник Црвеног крста Врања, једног од партнера Завода за јавно здравље, каже да се ова организација годинама уназад укључује у акције превентивних мера против сиде.

Под окриљем великог уличног каравана у пешачкој зони у борбу против сиде укључили су се и Превентивни центар Дома здравља, Апотека-Врање, Саветовалиште за младе, Медицинска школа и Удружење грађана Нексус. Заинтересовани грађани су могли бесплатно да се тестирају на ХИВ.

У акцији борбе против сиде учествовали су и омладинци УРС-а, дељењем флајера.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 03 децембар 2012 14:43

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Научни скуп у част највећег ктитора и задужбинара - Радио Телевизија Врање https://t.co/9Yt2WFIkj8 via… https://t.co/8yTsbLJhNn
Др Стојиљковић: У две ковид болнице у Врању капацитети попуњени скоро 100 посто - Радио Телевизија Врање… https://t.co/fhkCorlFxO
Врањски средњошколци и следеће недеље по комбинованом моделу наставе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dPAXrFlkTw
Follow RTV Vranje on Twitter