Обележен светски дан очувања менталног здравља

Србија спада у водеће земље по броју људи који пате од неуротских поремећаја, депресије и честих промена расположења.

 

Историјско наслеђе али и садашњи тренутак који је далеко од безбрижног, довољни су разлози што је статистика поражавајућа. Данас,на светски дан очувања менталног здравља лекари указују на учесталост ових поремећаја али и на проблем  да се тек сваки десети грађанин обрати за помоћ.

Није необично што је у Србији повећан број оних који пате од неке врсте менталног поремећаја.Године санкција,бомбардовање,живот у тешким социјално-материјалим околностима,недостатак посла који за последицу има и недостатак самопоуздања довели су до тога да данас,као нација, чврсто стојимо на једној од водећих позиција по броју депресивних људи. На ову тему је говорио и начелник Одељења психијатрије др Александар Николић.

Нажалост, одлазак психијатру многи сматрају срамотом и у том чину виде нешто што ће их обележити у очима других људи. То је потпуно погрешан приступ решавању проблема,каже др Николић.При том не смемо заборавити да је телесно здравље уско повезано са менталним, па је зато и лечење комплексно :

Као и када су друге болести у питању ,и овде едукација и превенција играју водећу улогу. Зато лекари из ове струке у Здравственом центру у Врању раде на стратегији којом би се смањио број пацијената са менталним поремећајима, пре свега депресивним стањима која су најучесталија. Започета изградња дневне психијатријске болнице,биће прва степеница ка том циљу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ход историјом Врања кроз збирке Народног музеја - Радио Телевизија Врање https://t.co/UJczzyGrQe via @tripplesworld
У Србији 54 новозаражених вирусом Ковид 19 - Радио Телевизија Врање https://t.co/NBFcHCpNWI via @tripplesworld
Помоћ за туризам, угоститељство и путнички саобраћај - Радио Телевизија Врање https://t.co/8BJvxm3Ap6 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter