Одштампајте ову страницу

Чоколада као лек

By РТВ октобар 17, 2011 609 0

Свако је бар једном обећао себи да ће престати са конзумирањем чоколаде. Али, није лако избегавати нешто што у неким ситуацијама може бити лек. Елем, чоколада није само мелем за непца већ може бити корисна и за здравље. Ипак, треба бити пажљив јер код неких болести, чоколада може погоршати тегобе.

Чоколаду чине лековитом антиоксиданси флаваноли, који јој дају горчину. Да би је учинили укуснијом многи поризвођачи издвајају флаваноле. Зато, ако желите «чоколадну терапију» бирајте што тамнију и горчу чоколаду. На другој страни пак, бела чоколада има занемарљиву количину флаванола и готово да не садржи антиоксидансе којима је богата црна чоколада, а који јој иначе  дају лековита својства.

Чоколада повећава конкцентрацију и побољшава расположење те многе жене које пате од ПМС-а посежу за њом. Оне примећују да мање осећају депресију, умор, раздражљивост, љутњу, тугу и непријатељско расположење.

Мала количина црне чоколаде може снизити крвни притисак и смањити ризик од срчаног и можданог удара. Засићене масти у њеном саставу смањују ризик од бројних кардиоваскуларних болести.

Чоколада је на списку свих афродизијака. Садржи метилксантине, који стимулишу пренос нервних импулса, стварају осећај задовољства, побољшавају расположење и разбуктавају страст.

Уобичајено је мишљење, али и медицинска заблуда, да чоколада изазива бубуљице и акне. Има истраживања која су оповргла ово широко распрострањено мишљење.

Списак позитивних дејства чоколаде је подугачак, али, треба бити опрезан. Неке ствари су и превише добре да би биле истините. Зато умерено у свему па и са чоколадом.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)