Краћи пут до специјализације

За лекаре пре специјализације убудуће неће бити обавезно двогодишње стажирање, већ само полагање стручног испита. Ово је као новину у експозеу најавио премијер Александар Вучић, а потврђено је и у министарству здравља.

 

 

Лекари, пре свега они млађи и они који очекују да добију специјализацију могу да одахну. Међу њима је и Мирјана Додић, која је пре апсолвентског стажа дипломирала на медицинском факултету и сада је на стручној пракси у Дому здравља у Врању.

Досад су у најбољем случају специјализације лекари добијали у тридесетој години,  а не ретко се то дешавало и у поодмаклим годинама. Ако се усвоји предложена новина то би осим краћег пута до специјализације значило и решавање и других проблема у здравству. 

Процене су да здравство Србије има на стотине стручњака мање од потреба. Највише недостају кардиолози, анестезиолози, радиолози, васкулари и грудни хирурзи, патолози, али и специјалисти за дечје болести. Ако се проблем не буде решавао на време последице ће имати и здравствене установе и пацијенти.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 12 мај 2014 11:54

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter