Краћи пут до специјализације

За лекаре пре специјализације убудуће неће бити обавезно двогодишње стажирање, већ само полагање стручног испита. Ово је као новину у експозеу најавио премијер Александар Вучић, а потврђено је и у министарству здравља.

 

 

Лекари, пре свега они млађи и они који очекују да добију специјализацију могу да одахну. Међу њима је и Мирјана Додић, која је пре апсолвентског стажа дипломирала на медицинском факултету и сада је на стручној пракси у Дому здравља у Врању.

Досад су у најбољем случају специјализације лекари добијали у тридесетој години,  а не ретко се то дешавало и у поодмаклим годинама. Ако се усвоји предложена новина то би осим краћег пута до специјализације значило и решавање и других проблема у здравству. 

Процене су да здравство Србије има на стотине стручњака мање од потреба. Највише недостају кардиолози, анестезиолози, радиолози, васкулари и грудни хирурзи, патолози, али и специјалисти за дечје болести. Ако се проблем не буде решавао на време последице ће имати и здравствене установе и пацијенти.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 12 мај 2014 11:54

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врањски стрелци екипни прваци Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/oWpXbiXLKg via @tripplesworld
Забрањено паљење усева и смећа - Радио Телевизија Врање https://t.co/dWUj9k2ISW via @tripplesworld
Дан пешачања обележен и у Врању. Око стотинак грађана шетало до Бориног брда - Радио Телевизија Врање… https://t.co/JEWHw1ZXhw
Follow RTV Vranje on Twitter