Градска већница Зорица Jовић и помоћник градоначелника Саша Пешић, обишли су школу у селу Нерадовац, издвоjено одељење ОШ ,,Светозар Марковић'' и припремно предшколско одељење Предшколске установе ,,Наше дете“ , где се изводе радови на санациjи.

На овом обjекту врши се замена столариjе, олука и комплетно уређуjе фасада.

-Веома нам jе важно да квалитет услова за школовање деце буде подjеднако добар у селу као и у граду. У том циљу, руководство града предузима све мере како би се решили постоjећи проблеми у свим образовним установама на териториjи града Врања и унапреди ниво образовања, истакла jе Јовићева.

Како је уобичајено током предизборне кампање, програм Радио-телевизије Врање посвећен изборима биће подељен на уреднички и обавезни део.

Обавезни део су прилози у информативном програму телевизије и радија означени посебним џингловима, у којима приказујемо, у краткој форми, предају и проглашење изборне листе за локалне изборе. На информативном порталу Радио телевизије Врање урађен је посебна рубрика посвећена изборима.

Листе чија је кандидатура на парламентарним изборима прихваћена имају равноправне услове да представе своје планове, програме и понуду бирачима у разговору са новинарима РТВ-а или достављањем сопственог материјала припремљеног за емитовање, под условом да тај материjал задовољава техничке и садржинске стандарде које је прописало уредништво РТв Врања. Тај део програма биће јасно назначен и фактурисан.

РТВ може у емисији Избори 2020. да емитује материјале које доставе представници изборних листа, према важећем ценовнику наше медијске куће који се односе на комерцијално оглашавање, спотове и изнајмљене термине. Најаве предизборних митинга и трибина, гласом или кајроном, могу се објављивати само у плаћеним огласима.

Бесплатно представљање листа на локалним изборима обавиће се у посебним емисијама у трајању од 30 минута. Представници листе, не више од три - троје - тројица, долазе у наш студио у преподневним сатима  и у разговору са водитељем представљају свој изборни програм. За овај вид представљања потребно је унапред припремити план. Редослед представљања ће се утврди жребом у просторијама РТВ-а, у присуству представника листа који за то изразе жељу, дан после закључивања процеса проглашења изборних листа, односно 6. јуна 2020. у 11 сати (субота).

Емитовање ових емисија у којима Радио телевизија Врање свим политичким субјектима који ће учествовати на изборима обезбеђује по један термин за представљање биће у периоду између 8. и 15. јуна, а уколико је потребно, у једном дану представићемо две, три или четири листе.

Уколико буде дебатних емисија, уредници позивају учеснике на изборима и бирају теме за разговор водећи рачуна да задовоље јавни интерес и обезбеде максималну равноправност свих пријављених листа. Учешће у телевизијским дебатама на РТВ-у није загарантовано и обавезно, а  листе саме одлучују кога ће послати да их заступа ако су позване у дебату.

Саопштења за јавност су неприхватљива у предизборној кампањи, а конференције за медије наша кућа може да прати само у складу са званичним ценовником РТВ Врање за политички маркетинг. 

Све које занима комерцијални аспект представљања и наступа, добиће ценовник маркетинг службе РТВ Врање. Наш мејл на који можете слати своје захтеве је Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

 

Од последњег извештаја тестирани су узорци 5.215 особе од којих је 54 позитивно. Хоспитализовано је 538 пацијената, а на респираторима је укупно 8 особа. У последња 24 часа преминула је 1 особа.

У Републици Србији је до данас регистровано укупно 11.354 потврђених случајева COVID 19. Од почетка пандемије тестирано je укупно 238.694 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја. Укупан број преминулих од почетка епидемије је 242, а укупан број излечених грађана 6.524.

 

Према последњим подацима, од укупно 85 пристиглих  узорака, код шест особа из Врања и једне из Бујановца, потврђено је присуство вируса Kовид 19.

Tакође, први негативни тест има 18 особа, а други негативни – шест.

 

Уз подршку ресорног министарства и локалне самоуправе, у Народном музеју биће постављена етнолошка збирка, а у објекту Харемлука, археолошка и историјска збирка, најавио је директор музеја Саша Стаменковић.

Почев с краја 2016. године па све до данас, град и Народни музеј континуирано раде на обнови значајних објеката културе у граду. Након обављене санације и реконструкције објекта самог Народног музеја, град  и музеј добили су значајна средства, укупно 24 милиона динара за постављање сталне етнографске збирке.

Директор Народног музеја Саша Стаменковић  рекао је да се не ради само о уређењу ентеријера и  намештаја у објекту музеја. Ради се о пројекту који је много шири, јер у објекту подигнутом 1765. године стално морају да се раде неке поправке.

Од највећег је значаја то што је републичка Дирекција за имовину вратила  на управљање граду, односно музеју зграду Харемлука, где предстоји санација кровне конструкције. Ово здање представља целину са зградом Селамлука.

Стаменковић каже да су у ходу променили идеју поставке, те ће етнолошка збирка самостално бити постављена у згради Народног музеја, а у објекту Харемлука биће распоређене археолошка и историјска збирка.

Очекује се да прва фаза постављање сталне етнографске збирке буде завршена до краја ове године.

 

Последњи пут измењено петак, 29 мај 2020 16:07

Област туризма, угоститељства и путничког саобраћаја, због отежаних економских услова услед пандемије Ковид 19, добиће додатну подршку, одлучила је Влада Србије. Ради се о повољним кредитима за текућу ликвидност и обртна средства.

Привредним субјетима из области туризма, угоститељства и путничког саобраћаја, ће бити омогућено добијање кредита Фонда за развој за текућу ликвидност и обртна средства под измењеним условима. Они подразумевају рок отплате до пет година који укључује грејс период до две године, укупно трајање кредита до 24 месеца грејса и до 36 месеци отплате, каматну стопу од 1 одсто на годишњем нивоу.

Такође, кредити се одобравају и враћају у динарима, а максималан износ кредита за једног корисника кредита са повезаним лицима може бити: за предузетнике и микро правна лица до 20 милиона динара, за мала правна лица до 80 милиона  и за средња правна лица до 180 милиона динара.

Највиши износ одобреног кредита може бити до 80 одсто  остварених пословних прихода по последњем предатом финансијском извештају.

Министар финансија Синиша Мали је подсетио да привредни субјекти из поменутих сектора већ користе економске мере које је Влада донела, а које се односе на одлагање пореза и доприноса на зараде и на исплату три минималне зараде.

Мали је рекао да је ово додатна подршка за посебно угрожене секторе, којом ће они добити већу ликвидност, и самим тим ће моћи да ефикасније послују.

Разумевајући природу пословања у тим секторима, и у разговору са њима, дошли смо до закључка да је најважније да се продужи рок отплате кредита и да имају дужи грејс период, како би имали више времена да стабилизују своје пословање. Циљ је што брже покретање привредне активности, и мислим да смо у томе успели, поготово што смо већ отворили нашу економију, пре других земаља. Већ смо исплатили и прву минималну зараду, коју су добили и запослени у овим секторима, а други минималац ће бити исплаћен већ почетком јуна, истакао је Мали.

 

Поводом предстојећих избора који ће бити одржани 21. јуна, градска организација Социјалистичке партије Србије представила је изборне листе одборничких кандидата -''Социјалистичка партија Србије- Ивица Дачић '' за Скупштину града Врања и Скупштину градске општине Врањска Бања. Предизборну кампању социјалисти ће водити под слоганом ''Добро памтимо, боље стварамо. Листа СПС-Ивица Дачић  на републичком нивоу налази се на изборној листи под бројем  2, на локалној под бројем 3 у Врању и под бројем 5 у Врањској Бањи.

Заокружили смо целокупну изборну процедуру која је била потребна тако да спремни улазимо у предизборну трку. Шансу смо дали новим, младим и перспективним људима. Уважили смо мишљење и ставове чланства и симпатизера СПС –а при одлучивању око концепта и оваквог наступа у изборном циклусу. Обавили смо консултације са нашим руководством,са потпредседником партије који је задужен за координацију изборних активности на овом простору Новицом Тончевим као и са врхом партије и са Извршним одбором, рекао је председник ГрО СПС Зоран Антић.

''Задатак свих нас из СПС-а је да учинимо максимум напора, узимајући у обзир мере Владе Републике Србије, да у наредне три недеље подгнемо не само партијску мрежу, наше чланове, присталице и симпатизере, него да директно и непосредно у најчвршћем контакту и разговору са грађанима представимо основу нашег програма и објаснимо им зашто тражимо њихову подршку и поверење'', рекао је Зоран Антић, председник ГрО СПС.

Изборну листу СПС-а карактерише 50 нових имена. 24-оро кандидата су млађи од 35 година, на листи је 24 припадница лепшег пола, 14 кандидата има завршену средњу стручну спрему, петоро вишу, 35 је  високообразованих. На листи је четворо студента и 3 пензионера. Ту су 2 дипломирана правника, 7 економиста, 8 инжењера, 14 професора, 4 доктора, 7 приватних предузетника и један дипломирани политиколог, рекао је Срђан Декић, носилац  изборне листе за Врање. 

"Листа СПС представља спој младости и искуства. Људи који су вољни, жељни, радни , који су доказани у својим професијама и који ће се борити за интерес сваке Врањанке и Врањанца. ГрО СПС има велики кадровски потенцијал, то је доказано у претходном периоду реализацијом низа инфраструктурних пројеката. Наставићемо тамо где смо стали."

Што с тиче листе за Врањску Бању она има 19 кандидата од којих је 7-оро са високом стручном спремом, двоје са вишом и 10-оро са средњом школом. На листи су и два пензионера.

"Осамдесет посто људи који се налазе на листи су први пут у политици и први пут су кандидати за одборнике. Својим потписима нашу листу подржало је 209 грађана Врањске Бање. Један од главних циљева нам је да што пре развијемо Врањску Бању и у туристичком смислу, а и довођењем инвеститора и отварањем неке фабрике како би се што више људи запослио и како би се смањио тренд одласка младих људи из нашег места", истакао је Ивица Миленковић, носилац изборне листе за Врањску Бању.

Циљ социјалиста је да се покрене инвестициони циклус који подразумева реализацију нових инфраструктурних пројеката као и да се спроведе програм водоснабдевања свих сеоских места на територији града Врања. У плану је да се настави са пројектом замене водоводно -азбестних цеви, као и да се изгради затворени базен на Спортском центру. Модернизација депоније Метерис, залагање за већи аграрни буџет, изградња Дома за старе, довођење нових високошколских установа само су неке од идеја за које ће се залагати социјалисти, чуло се на конференцији за медије.

 

Гледаоцима ће бити враћен новац за све неискоришћене, купљене улазнице за представе врањског позоришта.

Планиране представе нису одигране због ванредног стања и епидемије.

Средином јуна завршава се ова позоришна сезона, а глумачки ансамбл почиње са пробама 1. августа.

У припреми су две представе чија се премијера очекује на јесен. Иначе, ентеријер позоришта у потпуности је дезинфикован.

 

Руководство Града Врања оштро jе осудило скрнављење споменика Ослободиоцима Врања у Другом светском рату.

-Споменик коjи симболизуjе отпор и слободу, борбу против окупатора и оних коjи су желели да поробе наш народ, поново се нашао на мети вандала. Овим чином шаље се ружна слика о Врању, али се и баца сенка на жртве наших предака коjи су гинули за слободу. Очување тековина народноослободилачке борбе ниjе само наша обавеза већ и поштовање наших историjских вредности. Оштро осуђуjемо оваj безуман чин и тражимо хитну реакциjу надлежних органа, како се овакви и слични инциденти не би понављали, наводи се у саопштењу руководства Града.

Врањски напредњаци   и Група грађана „Врање Врањанцима“ заједно ће наступити на предстојећим локалним изборима. Милош Николић председник ове групе грађана каже да имају пуно поверење у председника врањских напредњака Славишу Булатовића, јер се он држи програмских начела странке и спроводи их у дело, и да је то разлог заједничке сарадње.

Кажу да нису имали много дилеме око договора. Милош Николић потенцирао је да улазе искрено, са добрим намерама, да подрже идеју за савремену и модерну Србију, за будућност нашег града и опстанка младих у Врању.

"Постигли смо јединствени циљ да се заједно боримо за бољитак свих наших суграђана, да се потрудимо да Врање постане град  универзитета, да повежемо Јабланички и Пчињски округ и Косовско поморавље јер имамо добар геостратешки положај", рекао је Милош Николић, председник ГГ „Врање Врањанцима“.

Радује ме да млади људи желе да се заједно боримо за бољу будућност и да је  Група грађана  „Врање Врањанцима“ то препознала и прикључила нам се, каже Стефан Филиповић, млади лидер СНС у Врању.

"Потез Милоша Николића и његове групе грђана је доказ да народ  види и препознаје једну одговорну политику, политику СНС-а, председника, градског руководства који воде нашу земљу путем напретка и просперитета.Драго ми је када видим овако малде и образоване људе који су спремни да остану у нашем граду, да се боре за развој и да заједно градимо будућност", нагласио је Стефан Филиповић, млади лидер СНС у Врању.

Милош Николић се осврнуо  на писање медија претходних дана о прекиду сарадње са Јединственом Србијом и објаснио да нису наишли на разумевање. Нагласио је да им је Славиша Булатовић улио поверење у будућност овог града програмом и људима који воде град и странку и једногласно су донели одлуку да постану коалициони партнери.

 

Страна 1 од 1684

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ход историјом Врања кроз збирке Народног музеја - Радио Телевизија Врање https://t.co/UJczzyGrQe via @tripplesworld
У Србији 54 новозаражених вирусом Ковид 19 - Радио Телевизија Врање https://t.co/NBFcHCpNWI via @tripplesworld
Помоћ за туризам, угоститељство и путнички саобраћај - Радио Телевизија Врање https://t.co/8BJvxm3Ap6 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter