Од 2016. године Врање је у групи градова који од Републике добија наменски трансфер за услуге социјалне заштите. Циљ је побољшање и развијање пружања услуга, пре свих лични пратилац детета и помоћ у кући.

Стићи ће и ове године наменски трансфер за услуге социјалне заштите у наш град крајем овог или почетком наредног месеца, каже већница Данијела Милосављевић. Услугу помоћ у кући треба појачати, јер постоји велика потреба с обзиром на демографску структуру становништва, а само је 5 геронтодомаћица.

"Геронтодомаћице које имамо, баш су преоптерећене, имају и  7 или 8 породица. Ту није добро то што када је у питању већи број породица мање квалитетна услуга се пружа породици. Треба времена, јер је пола сата или сат мало, али два сата је сасвим довољно да им се пружи одређена помоћ", каже већница Данијела Милосављевић.

Мало је и 27 личних пратилаца детета, јер и ту постоји листа чекања. Ту услугу свакако треба што више развијати, јер и повереница за родну равноправност инсистира на томе да се у свим градовима развија услуга лични пратилац детета.

"Морамо мало и да променимо начин пружања ове услуге, како би један пратилац могао да прати два или три детета. Ту мора још неке ствари да се разраде, јер је пре свега потребно возило да би један пратилац могао да прати и више деце. Дефинитивно су нам потребни, јер су се и у школама навикли да деца имају пратиоце и то олакшава и сам процес наставе и савладавање градива", додаје већница Милосављевић.

Све ово зависиће од висине наменског трансфера који стигне од Републике, иако и град покрива велики део трошкова за све услуге социјалне заштите и до тога се неће одустати.

 

Последњи пут измењено четвртак, 20 фебруар 2020 14:06

Млади врањски песник Стеван Милошевић добио је чак три значајна признања у овом месецу. Сва три су награда за његове сонете, које је, како каже, почео да пише тек прошле године.

За ''Сонет Богородици'' награда је песнику Стевану Милошевићу стигла из Бања Луке, док је за скуп љубавних сонета добио књижевну награду у Мркоњић Граду. Треће признање стигло је из Крушевца, такође за љубавни, ''Безболни сонет.''

''Веома ми је драго што су сонети отворили ову годину, ја волим сонете, почетком прошле године сам кренуо са писањем истих и драго ми је што их је стручни жири препознао и у Бања Луци и у Мркоњић Граду и у Крушевцу. Сонети могу да се баве било чиме, ови које сам ја писао се баве љубављу као вечитим питањем сваког човека, али и духовношћу, један од њих је посвећен Богородици, а исти је и освојио друго место у Бања Луци, а ови остали су били љубавни.''

Милошевић каже да док пише не размишља о потенцијалним наградама, али свака коју добије ствара нову радост и потврђује да је оно што ради добро. Најављује и збирку песама за одрасле под називом ''Поетска микрофонија'' за коју је већ добио рецензије академика Матије Бећковића и Благоја Баковића.

''Поетска микрофонија има у себи око 35 песама, сасвим довољно за збирку, не треба претеривати. Када ће она угледати светлост дана, заиста не знам, преговарам са неким издавачима, али оно што мене посебно радује око ове збирке је да су о њој заиста писали наши велики уметници, песници, почевши од Матије Бећковића, који је искрено написао оно што је написао у вези те збирке, а ту је и Благоје Баковић.''

Стеван Милошевић јавности је познат, пре свега, као песник за децу, а овога пута решио је да и одраслима дарује збирку песама. У новој збирци наћи ће се мисаона, духовна, љубавна, али и родољубива поезија.

У селу Стубал у општини Владичин Хан завршавају се радови на канализационој мрежи. Завшено је постављање главне мреже, нових шахти, индивидуални прикључци. Остало је само да се нова, споји са постојећом мрежом, која је урађена у осталом делу села. Радове је финасирала Норвешка Влада  уз подршку локалне самоуправе. Вредност је 14 милиона динара.

За више од 30 домаћинстава који се налазе поред регионалног пута ка Врању проблем канализације постаће прошлост. Годинама су се мучили, сналазили на разне начине. Нису могли да отворе прозоре и изађу у двориште од смрада који се ширио из канала за атмосферску канализацију и септичких јама. Свему томе дошао је крај.

"Много нам значе ови радови. Веома смо густо насеље, деца и сви ми била су изложена бактеријама, фекалијама.. Ово је спас за нас, за комшије, цело село. Немамо примедбе на извођача радова, радили су и по киши и по снегу, али су завршили посао на радост свих нас", каже Славица Стојилковић.

"Имали смо велике проблеме. Изнад нас постоји поток који се често излива, подземне воде су нам такође правиле проблем. Када су кише, вода надође, запуши се одводни  канал, излију септичке јаме. Било је страшно. Плашили смо се да не дође до неке заразе. Захваљујемо се свима који су помогли", истиче Драги Илић.

Ђорђе и Петар распуст проводе на улици са мајсторима. Надгледају радове, помажу колико могу. И ако мали, свесни су колико ће им увођење канализације олакшати живот.

"Много смо имали проблема раније. Сад ће бити боље. Ми смо овде сваког дана на улици, са мајсторима", каже Ђорђе Стојановић, а Петар Стојиљиковић додаје:

"Радујем се. Некад гледам како раде мајстори, а некад се играм".

Локална самоуправа препознала је важност реализације једног оваквог пројекта и драго им је да су мештани задовољни.

"Решавање питања канализационе мреже у МЗ Стубал, посебно у том доњем, густо насељеном делу, био је прави потез.За симболична новчана средства од око 14 милиона динара, од чега је Норвешка Влада издвојила 110 хиљада долара и наша локална самоуправа 20 хиљада, урадили смо леп и квалитетан посао на радост мештана", каже Горан Младеновић, председник општине.

Упркос различитим временским приликама, посао у Стублу завршен је по плану, каже Зоран Анђелковић власник предузећа „Грађевинац“, које је извођач радова. Посао се одвијао у три фазе.

"Људи су се стварно обрадовали. Док смо радили заиста смо могли да се уверимо у то да су имали велике проблеме, испред сваке куће се осећа смрад. Није згодно имати у дворишту септичку јаму, ово је сада нешто друго и у складу са временом у коме живимо. Тренутно радимо финализацију терена, хоћемо да све вратимо у првобитно стање, како мештани не би имали примедбе"

Локална самоуправа планира да и у наредном периоду настави са сличним пројектима. У првој половини године реализоваће се завршетак канализационе мреже у Полому.

 

Последњи пут измењено четвртак, 20 фебруар 2020 14:03

Драган Сентић потпредседник Градског одбора Српске напредне странке у најновијем саопштењу за јавност између осталог каже да  Српску напредну странку  никада нико неће натерати да плаћа рекет како би се о њиховим  резултатима бар понекад написало нешто. Саопштење преносимо у целости.

Чињеница је да нас депонија од портала више не може изненадити новим текстовима, који су све више и више пуни мржње и лажи.  

Изгледа да слобода медија у Србији од појединих тесара и аутостопера прави озбиљне психичке болеснике. И могу да имају подршку свих Н1 телевизија на свету, разних лопова Ђиласа, Јеремића, Обрадовића, амбасада, колико хоће, неће нас никад победити.  

Колико сте болесни и изгубљени у својој мржњи можда најбоље говори податак да не видите да поверење грађана у наше резултате и наш рад и даље расте.

Али, шта друго очекивати од новинара који читав живот стопира и вероватно у ауту који му први стане напише и прво што му падне напамет, а све како би оправдао сваки уложени евро у њега. Чињеница да аутор пише такве глупости о месту у којем живи је само доказ да смо у праву, или можда да је аутор слеп. И само идиоти попут аутора текста могу да верују да неко треба да прети народу, поред многобројних резултата које смо у последње три и по године остварили, да би гласао за нас.

Српска напредна странка није дошла на власт тако што је претила било коме и Српска напредна странка није побеђивала на свим претходним изборима тако што је претила било коме. Хтели ви то да признате или не ми имамо озбиљан програм и озбиљне резултате, тако да ћемо и на предстојећим изборима изаћи пред грађане не претњама и уценама већ са озбиљним резултатима и програмом и у Врању и у Врањској Бањи.

И на крају опет вам поручујемо слободно пишите ми и даље држимо час, каже се у саопштењу које је потписао потпредседник Градског одбора СНС Врање Драган Сентић.

 

У Врању и округу  бележи се опадање броја оболелих од  вирусних и респираторних инспекција. Према подацима Завода за јавно здравље , од почетка године на територији града евидентирано је две хиљаде 400 оболелих.

Превентивне мере, вакцинација против грипа и продужени школски распуст, мере су које су дале резултате у смањењу броја оболелих од респираторних инфекција и грипа, процене су у Заводу за јавно здравље у Врању.

Доктор Слађан Станковић епидемиолог ЗЗЈЗ  каже да није било оболелих са тежом клиничком сликом, нити хоспитализованих на инфективном одељењу. У јануару је број оболелих доминирао међу школском и предшколском децом, али је сада присутан у свим категоријама становништва. Међутим, у другој недељи фебруара број новооткривених оболелих је 40 одсто мањи у односу на прву недељу фебруара.

Школски распуст продужен је  како би се смањило ширење вируса,  и то је заиста и дало ефекте пре свега међу школском децом.Настава у школама  почеће,како је и планирано, у понедељак 24. фебруара. Када је реч о старијим суграђанима, били су у праву сви они који су се  вакцинисали.

Др Станковић напомиње да ће за наредну сезону бити повећан број вакцина које ће доћи у наш округ јер имају ефеката, поготову што је ове године била четворовалентна,тако да код старије популације није било регистровано оболелих   као ранијих година.

И даље важи препорука  о проветравању просторија,узимању  више топлих напитака и течности у целини, а најважнија мера  је да хронични болесници,  деца и труднице, избегавају ближи контакт са оболелима. У Здравственом центру и даље је на снази забрана посета хоспитализованим болесницима.

 

Последњи пут измењено четвртак, 20 фебруар 2020 14:08

Град Врање настоји да у свакој од школа на територији града годишње уложи  одређена средства како би побољшали услове за рад ученика и наставника. За 2020. буџетом је за материјалне трошкове у основним и средњим школама предвиђено 200 милиона динара. Радиће се у многим школама.

На територији града Врања функционише 21.школа. Специфични смо по томе што сеоске школе имају велики број издвојених одељења. Нема довољно средстава да се у свакој школи и одељењу уради баш све што треба, али настојимо да се настава одвија у адекватним условима. У овој години планирана је реконструкција 2 градске школе и неколико сеоских.

"У току су радови на санацији крова у селу Моштаница, очекује нас велика реконструкција школе  „Радоје Домановић“ у Врању, замену столарије у издвојеном одељењу школе „Светозар Марковић“ у Нерадовцу и дела столарије у издвојеном одељењу  школе „Бора Станковић“ у Тибужду. Завршен је пројекат за комплетну реконструкцију школе „Доситеј Обрадовић“, али се чека повратна информација од стране Министарства, односно Канцеларије за јавна улагања, која је наговестила да ће помоћи,  јер се ради о средствима од преко 150 милиона динара, изјавила је Зорица Јовић градска већница и додала:

"Прошле године урађена је реконструкција школе у Мечковцу уз помоћ донатора, али је већи део  грађевинских радова остварила локална самоуправа. Радило се у Буштрању, Миланову, Врањској Бањи, Вртогошу и у многим школама сукцесивно".

Паралелно са радовима на објектима, ради се и на осавремењивању наставе. С обзиром да постоји препорука ресорног министарства и Владе за електронско вођење ученика и електронског дневника, већина школа је опремљена интернетом или је  у завршној фази увођења, тако да смо изузетно задовољни, наглашава Јовић.

 

Последњи пут измењено четвртак, 20 фебруар 2020 13:21

Министарство унутрашњих послова Републике Србије позива грађане који у претходне  четири године нису поднели захтев за замену исправа о оружју, да то што пре учине имајући у виду да, у складу са Законом о оружју и муницији који је почео да се примењује 2016. године, тај рок истиче 5. марта ове године.

Захтев се подноси надлежној организационој јединици Министарства унутрашњих послова  према месту пребивалишта, а сви захтеви који буду поднети до 5. марта биће узети у разматрање уз могућност да, уколико је документација непотпуна, она накнадно буде допуњена.

Новим Законом о републичким административним таксама који је почео да се примењује 14. децембра 2019. године, износ такси за издавање оружних листова дупло је смањен.

За издавање оружног листа са чипом, у који се уносе подаци о регистрованом оружју са олученим цевима, такса од децембра прошле године износи 2.800 динара, док је за оружје са неолученим цевима цена таксе 1.330 динара.

Министарство подсећа да су грађани који имају оружје са исправама издатим по основу старог Закона имали могућност да у претходне четири године поднесу захтев за издавање нових исправа и још једном позива грађане, који до данас то нису учинили, да захтев поднесу до 5. марта.

Рок за замену исправа првобитно важио је до 5. марта 2019. године, али је продужен још годину, како би грађани имали довољно времена да поднесу захтев за нове исправе.

Снега на нашем подручју ни за грудву -овако би у најкраћем могла да се опише ова зима. Он је пао само једном али се  није задржао. Уследило је неколико топлих дана током ове недеље, а већ од данас поново ниске температуре.

Метеоролози Републичког хидрометеоролошког завода Србије кажу да никада до сада није забележена зима попут ове. Ове године ништа од снега. Они објашњавају да је узрок томе утицај топлијег ваздуха са Медитерана. До краја фебруара и марта неће бити промена и не може се очекивати снег у нижим пределима. Балкан је и даље под утицајем топлог ваздуха, циклони одлазе у западну и северну Европу, тако да је врло мала вероватноћа за озбиљније падавине.

Током наредних неколико дана очекује се ветровито и хладније време. У току дана и ноћи могућа је киша. Према прогнозама, најнижа температура ће до суботе бити од један до пет степени, а највиша од три до 10 степени Целзијусових.

Сутра ујутро ведро, местимично са слабим мразем, а у току дана са северозапада пролазно умерено наоблачење, које ће у неким деловима земље донети слабу кишу, а у брдско –планинским пределима краткотрајан снег.

У суботу претежно сунчано, а у току ноћи ка недељи и у недељу у првом делу дана пролазно умерено наоблачење. Температура до суботе  без битније промене док ће у првој половини наредне седмице бити у осетном порасту уз доста сунчаних интервала.

Сезонска прогноза времена показује да ће температуре у марту бити изнад вишегодишњег просека са просечном температуром око 14 степени.

Градски одбор СНС-а одговара Народној странци:

Него, јел ви стварно мислите да је народ заборавио да је ваш Јеремић Вук Бранковић обезбедио одлуку пред Уједињеним нацијама којом самопроглашење лажне државе Косова никако није супротно међународном праву, на чему му се ратни злочинац Хашим Тачи вишеструко захваљивао?

И то је само један у низу ниских удараца суверенитету Србије. Треба ли да помињемо незаборавно спрдање у кабинету Бориса Тадића, Вука Јеремића који са Миланом Роћеном амбасадором СЦГ у Москви, спомиње општење са мајком Србије праћено одобравањем и нападом смеха? Предугачак је низ који води до обезбеђивања логистике пропалих протеста 1 од 5 милиона у претходној години у паузама бахаћења и хваљења путем друштвених мрежа сликовитим приказима Јеремићевог живота на високој нози.

Како онда опростити следбеницима Вука Јеремића и остати уздржан пред њиховим лажима и клеветама кад су, као по неписаном правилу, они са највећим злочином на души, обично и најгласнији, али и обавезно слепи и глуви пред свиме што је у последњих неколико година напредне власти урађено у Србији и у Врању.

Погледајмо само некадашњи простор опустошеног југа Србије који се тек последњих година појавио као неизоставно инвестиционо тле државе кроз који је прошао најсавременији ауто-пут и повезао га са остатком Србије. Али није само то овом делу опозицији засметало, смета им и новоизграђени Хирушки блок, смета им зграда најсавременијег Позоришта, смета им оживљене фабрике Симпо и Јумко, смета им све што се ради и гради у Врањској Бањи, која је коначно ослобођена сидра назадности из прошлости, сметају им обновљене институције образовања, осавремењавање војске и полиције…

Све вам смета Пождерци!

Не мирите се да све оно што је изграђено, обновљено, побољшано и исправљано, стоји и стајаће као подсетник немара и лоповлука вашег времена, које је за нама и на које се подсећамо само да не би заборавили како више никада не треба да буде. Пораз на предходним изборима сте преживели, онај који ћете доживети овог пролећа, кријући се иза лажног бојкота, ће вас без сумње дотући, стоји у саопштењу Градског одбора СНС Врање.

 

Постројење за пречишћавање отпадних вода је део пројекта Врање еколошки град. Завршетком тог постројења и регионалне депоније биће заокружен процес еколошког уређења града, рекао је гостујући у нашем програму директор Водовода Горан Ђорђевић. Припреме за почетак радова на Постројењу почеле су 2016. године. До сада рађени су магистрални водови за фекалну канализацију и вод из Врањске Бање дуг 11 километара. У међувремену док траје изградња постројења повећава се обим прихвата отпадних вода у базичним улицама у граду.

"То је оно што се радило у улици Партизански пут, тешка улица, повећан је обим цеви на 400 да би могао да прикупи сву воду из града јер се слива на ту улицу. Морали смо од Аутобуске станице скоро до реке да водимо све те воде у главну магистралу која је у Солунској улици. Исто то сада радимо у улици Краља Милана на коју се наслања Пржарска улица и то су та побољшања канализационог система у граду  за одвођење отпадних вода на постројење. Само Постројење је пројекат који је отпочео септембра прошле године. Почели смо припремне радове и то је унело забуну, као потпредседница Владе је отворила неке радове који се већ раде. Није тако, ми смо у септембру добили дозволу за припремне радове и то смо урадили. Припремни радови су обухватали сређивање терена и изградњу заштитног бедема, који штити од вода из Јужне Мораве и од подземних вода. Те радове смо завршили крајем новембра почетком децембра, када смо добили и грађевинску дозволу за изградњу постројења. Сада смо отворили те радове и почели са изградњом и ако бог да ми ћемо ове године завршити ту изградњу и негде у марту или фебруару почеће пробна производња за еквивалент од 75 хиљада становника са територије Врања и Бање", рекао је Ђорђевић.

Страна 1 од 1599

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Атлетика у основним школама - Радио Телевизија Врање https://t.co/sQX1iYYiNZ via @tripplesworld
Гимназијалци померају границе - Радио Телевизија Врање https://t.co/gsYWtqWeIn via @tripplesworld
Изгорело возило у дворишту породичне куће - Радио Телевизија Врање https://t.co/VDpVZOylos via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter