РТВ

РТВ

Епидемиолог Предраг Кон указао је да је данас најцрњи дан са осам преминулих особа, уз 305 новозаражених, те да је јасно да креће стрми успон када је реч о броју оболелих од Ковида 19.

“Да ли ће бити малих предаха… али пета недеља се јасно најавила”, рекао је Кон на прес конференцији у Палати Србија.

Он је упозорио да је сада већ све питање здравстевне безбедности сваког појединца у држави - да ли ће схватити да се налазимо у крајње озбиљној ситуацији.

Додао је да број хоспитализованих прелази капацитете, те да бисмо били у већем проблему, да импровизоване болнице нису биле добро припремљене.

Одбацио је критике на друштвеним мрежама на рачун донетих мера, истичући да је то напад на здравствену безбедност.

Истина може да заболи, имамо узлазну линију. Онај ко сада напада мере, ради против безбедности грађана. Наилази талас, неће нас мимоићи. Овога пута нема преговарања, рекао је Кон. 

Разни су проблеми, али то не значи да систем не функционише, нико неће зауставити порођаје и тешка стања. Оно што се сада одлаже, то су плланиране операције које могу да чекају.

Ми смо сада у епидемији која се дешава једном у веку, рекао је Кон. 

 

 

Председница Владе Ана Брнабић изразила је данас бојазан да смо у борби с епидемијом корона вируса ушли у експоненцијални раст, о чему сведоче најновији подаци о броју заражених и због чега је она грађане упозорила да без гвоздене дисциплине не можемо да победимо "у овом рату".

"Фали нам и даље дисциплина. Без гвоздене дисциплијне не можемо да победимо ни са свим лековима, опремом, милион респиратора, нити са подршком стручњака из Русије, ЕУ, Кине, САД", нагласила је Брнабић, након што је на аеродрому дочекала авион с руском помоћи.

Она је још једном апеловала на грађане да ситуацију и мере које је одредила Влада схвате озбиљно.

"Молим вас још једном схватите ово озбиљно, немојте да нас завара лепо време и сунце, што смо у петој недељи, што смо имали контролу. Само три оваква дана каква имамо данас са преко 300 нових оболелих, са растом броја преминулих, само три оваква дана и наши капацитети су у потпуности попуњени, пуцају са свом опремом и подршком", поручила је Брнабић.

Информације о новом корона вирусу на дан 03.04. године у 15 часова
 
У Србији је регистровано укупно 1.476 потврђених случајева COVID 19.
Од последњег извештаја, тестирани су узорци 748 особа од којих je 305 позитивнo.
Хоспитализовано је укупно 874 пацијената, а на респиратору је њих 81.
До 15 часова у Србији је укупно тестирано  5.756 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.
 
Нажалост, од претходног извештаја имамо и нових осам (8) смртних случајева, односно укупно 39.
Преминуло је шест (6) особа мушког пола, и две (2) особе женског пола.
Просек њихових година је 70,75 и као и код свих претходних жртава, и они су имали коморбидитете, односно више других болести које су допринеле фаталном исходу.

Они који су навикли да вежбају и којима је спорт веома важан, сналазе се и у кућним условима да остану у форми.

Такав је случај са одбојкашицама "Панде" које су поделиле неке од својих вежби са нама.

Уједно, заједно са својим тренером, Оливером Тончићем, послали су поруку свима да остану у својим домовима.

Брину о себи и својим најближима. Желе да победе у најважнијој утакмици. Живот треба да се настави!!!

По речима  епидемиолога Завода за јавно здравље у Врању др Слађана Станковића, ситуација се у Пчињском округу из дана у дан мења.

Очекују нас две критичне недеље које захтевају озбиљност, каже др Станковић.

Региструју се свакодневно новооболели. До сада смо на анализу послали стотинак узорака.

Највећи број заражених је у општинама Врање и Сурдулица.

Бележи се обољевање и у општинама Бујановац и Владичин Хан.

Регистровани су смртни исходи у Врању, Сурдулици и Бујановцу.

Ова ситуација захтева озбиљност свих нас и строго поштовање прописаних мера. Пре свега мислим на мере социјалне дистанце на отвореном простору, ношење маски у затвореном простору и поштовање строге кућне изолације, за оне који су били у контакту са особама заражених корона вирусом, истиче епидемилог Станковић.

 

На основу података на специјализованом сајту covid19.data.gov.rs преносимо вам број особа које се налазе у самоизолацији на подручју Пчињског округа.

Та табела изгледа овако:

Врање 1138

Бујановац 1135

Сурдулица 136

Владичин Хан 119

Трговиште 45  

*

Подаци су ажурирани са јучерашњим датумом (2.04.2020.)

Најновије одлуке Владе Србије:

Уместо у недељу, пензионерима ће бити омогућено да куповину обаве у суботу од четири до седам часова, потврђено је у Влади Србије.

У том периоду радње ће бити отворене за грађане старије од 65 година

Такође, власници паса моћи ће љубимце да изведу у суботу од 23 часа до 1 после поноћи, а у недељу од 8 ујутру до 10 и од 23 до 1 час.

Број људи на сахранама биће ограничен на десет, а удаљеност између људи мораће да буде два метра.

У општини Владичин Хан две особе које су заражене коронавирусом  су стабилног здравственог стања. Њихови контакти нису позитивни. Води се рачуна о свим становницима, припремљено је око 400 пакета намирница за старе и социјално најугроженије и подељено више од 1000 маски грађанима.

Од увођења ванредног стања предузимају се све потребне мере превенције како би се грађани заштитили. Стање двоје оболелих је стабилно, каже председник Горан Младеновић. Они су на раду ван територије општине Владичин Хан и тако је дошло до заразе, али је најважније да се оправљају и да њихови контакти  нису позитивни. Сва лица која су била у контакту са заразеним особама немају симптоме корона вируса. Немамо потенцијално заражене. Пратимо ситуацију и задовољни смо њиховим здравственим стањем, каже Младеновић.

Општина је обезбедила више од 1 000 маски које су подељене грађанима јер је у почетку било несташица у свим апотекама. Сада је ситуација много другачија и са маскама и са осталим дезинфекционим средствима. Грађани могу и општини да се обрате на неколико бројева телефона за помоћ. Захвални су Јумку који је одмах на почетку донирао 500 маски и 16 скафандера за медицинско особље у Дому здравља како би били спремни да реагују уколико се појаве потенцијално заражени.

Предузеће за комунално уређење ради на дезинфекцији улица, јавних површина, улаза у стамбене зграде, установа, паркова и играчака , истиче Младеновић.

Штаб за ванредне ситуације је формирао мобилни тим који је од првог дана на терену и помаже старијим суграђанима и угроженима. Онима који имају забрану кретања пакети са намирницама се достављају на кућне адресе, а припремљено је 400 пакета за социјално најугроженије.

Почели смо одмах са дистрибуцијом пакета хране за лица која нису у могућности да се снабдеју и тај темпо доставе намирница ћемо наставити. Припремљено је 400 пакета, за почетак, које ћемо донирати најугрозенијим категоријама становништва. Акценат смо ставили на оне који живе у брдско планинским пределима, али ће помоћ стићи и за становнике у равничарским селима и за оне у граду, објашњава председник општине.

У Хану нису забележени случајеви кршења забране кретања становника. Грађани су озбиљно схватили ову ситуацију и поштују одлуке Владе и општинског Kризног штаба.

Јако сам задовољан понашањем становника општине Владичин Хан. Сви поштују мере које је прописала Влада РС и Штаб за ванредне ситуације. За сво ово време нисмо имали ни једно лице које је прекршило забрану кретања и уз дисциплину коју грађано имају мислим да ћемо и брже изаћи из ове ситуације него што то изгледа. Стање је стабилно и надам се да ће грађани наставити да се тако понашају, каже Младеновић.

Он наводи да је ситуација озбиљна у целој земљи и свету, али да сваки појединац мора да има одговорност и брине о себи, као и о другима. Само тако можемо успети да се изборимо са новонасталом ситуацијом.

У Бујановцу потврђен случај корона вируса.

Једна особа оболела је од корона вируса у Бујановцу, потврђено је у бујановачком Дому здравља.

Лице је из градске средине и клиничка слика је стабилна.

Kако незванично сазнајемо, оболели је смештен на Инфективном одељењу врањске Болнице.

У Врању је 17 наших суграђана позитивно на коронвирус. У кућној изолацији су тројица пацијената, остали су на Инфективном и Грудном одељењу, један пацијент је транспотован за Ниш.

У згради старе Хирургије, тренутно имамо 21 пацијента и њихови брисеви су послати на анализу, овога пута не на Инстутут Торлак, већ у лабораторију у Нишу и резултате тих узорака очекујемо у току дана.

Само у току јучерашњег дана, из Врања за Ниш послато је 28 узорака за анализу на вирус ковид 19. Од тог броја 16 је из Врања.

Као град предузели смо озбиљне мере и на време. Сматрам да су дале одличне резултате.

Захваљујем се суграђанима јер су дисциплиновани. 95 посто људи поштује одлуке Владе Србије и Кризног штаба и то даје резултате.

Били смо потенцијално жариште, а сада контролишемо ситуацију на терену. Кривуља расте, али не  драматично, каже градоначелник.

Сви малопродајни објекти морају да се придржавају свих мера, а суграђане молим да носе руквице и маске. Није време за опуштање. Наредне две недеље очекује се ударни талас.

Радници  Водовода и Комрада а уз стручни надзор Завода за јавно здравље. Настављају са дезинфекцијом улица, тротоара и јавних површина у граду. Дезинфекција се врши са два атомизера за распршивање натријум хипохлорита и цистернама Водовода и Комрада.

 

 

 

Страна 1 од 428

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Прва жртва корона вируса у Србији - Радио Телевизија Врање https://t.co/5oydKrLwQe via @tripplesworld
Први случај Короне у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/748HAabMIp via @tripplesworld
А на Зеленој пијаци... - Радио Телевизија Врање https://t.co/FHNaA4xWsP via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter