РТВ

РТВ

Припадници Министарства унутрашњих послова Република Србије, Управе саобраћајне полиције, током протеклог викенда спровели су појачане активности контроле саобраћаја.

Више од 1.600 полицијских службеника, контролисало је више од 19.000 возила и откривено је готово 7.000 прекршаја.

Саобраћајна полиција искључила је из саобраћаја 642 возача који су затечени да управљају возилом под дејством алкохола и 11 возача који су управљали возилом под дејством психоактивних супстанци.

Поред тога, 2.841 возач је санкционисан због прекорачења брзине, због некоришћења сигурносног појаса санкционисано је 1.500 возача, односно путника, а због непрописног превожења деце у возилу санкционисано је 20 лица.

Упркос појачаним активностима саобраћајне полиције у контроли саобраћаја, чије је спровођење Министарство унутрашњих послова унапред најавило, током претходног викенда у Републици Србији догодило се 268 саобраћајних незгода, у којима је погинуло девет, а повређено је 88 учесника у саобраћају.

Чак шест лица која су изгубила живот у саобраћајним незгодама овог викенда млађа су од 20 година, укључујући четворицу младића који су погинули у саобраћајној незгоди која се догодила у недељу, 26. јуна код Чачка.

Министарство унутрашњих послова апелује на све учеснике у саобраћају да повећају опрезност и да одговорним понашањем допринесу унапређењу стања безбедности саобраћаја на путевима. Такође апелујемо на родитеље, односно стараоце, да не дају деци на коришћење мопеде, мотоцикле и друга возила пре стицања законског основа за управљање.

 

Извор: МУП Србије

Устаљени манир (не)постојеће опозиције у Врању да сопствени политички дебакл и незнање правда промашеним апелима и неоснованим критикама упућеним актуелној власти, забележен је по ко зна који пут последњим саопштењем НЕПОСТОЈЕЋЕГ Градског одбора Народне Странке на локалном порталу сличне намене под насловом „Врање никада није имало неспособнију ВЛАСТ“.

Слажемо се са једином аргументацијом овог низа увреда да је град Врање од доласка Напредњака на власт, једно велико градилиште, јер се нашло у процесу решавања вишедеценијских, наслеђених проблема претходних, по аутору саопштења, „бољих власти“. 

Од толиког затеченог „доприноса“ оних са изгубљеном подршком у народу, Врање је последњих осам година место реконструкција, изградње и државних пројеката попут државног пројекта изградње комуналне (канализационе) инфраструктуре и инфраструктуре за одлагање комуналног чврстог отпада, са радним називом „Чиста Србија", којим је Врање обухваћено са 13 других општина, реконструкције врањске Болнице, најсавременијег Хотелског комплекса у Врањској Бањи и Пешачке зоне, реконструкције Народног музеја, трибина на Градском стадиону, реализованих попут улице Боре Станковића, Градског парка, зграде Позоришта, Регионалног  центра за ванредне ситуације, станова за припаднике снага безбедности и још многих не мање важних, а да не набрајамо километре асфалтираних улица у чијој реализацији је нормално да се подигне не само стварне већ и медијско – хајкачке прашине.

По резултатима смо дакле далеко од најгоре власти у Врању, али смо у једно сигурни, а то је да Врање у својој историји никада није имало ГОРУ опозицију.

И не само ГОРУ, него и опозицију са мањом подршком у народу.

 

Савет за информисање,

ГрО СНС Врање

 

 

Сутра ће у периоду од 9- 15 часова доћи до привремене обуставе саобраћаја у улици Матије Гупца у Врању. Измене у режиму саобраћаја биће на снази због обилних падавина у претходном периоду које су проузроковале спирање и одношење материјала дуж трасе изведене уличне канализационе мреже у улици Матије Гупца.

Радови који ће се изводити неопходни су због санације трасе и довођења улице у стање безбедно за одвијање саобраћаја, наводи се у саопштењу Јавног предузећа Урбанизам и изградња града Врања.

Сутра ће од 11- 13 часова  привремено бити затворена за саобраћај и улица Хероји са Кошара, односно саобраћај ће бити привремено обустављен од скретања из Београдске у улицу Хероји са Кошара и из улице Иве Лоле Рибара у улицу Хероји са Кошара.

Разлог је откривање мурала руском добровољцу Алберту Андијеву као и спомен плоче херојима са Кошара у истоименој улици у организацији Удружења Српских ратних ветерана.

Видовдански турнир у малом фудбалу који Град организује по други пут почеће уочи празника Видовдана, 27. јуна у 18 сати на градском стадиону.

Такмичиће се екипе виших разреда основних школа и средњошколци, изузев матураната, који имају обавезе око завршних и пријемних испита.

Укупно је пријављено 27 екипа, које ће се надметати по куп систему. Биће проглашена најуспешнија екипа, голман и играч турнира, којима ће награде бити уручене у уторак, 28. јуна када се турнир завршава.

Ову спортску манифестацију, Град организује у оквиру Врањског спортског лета.

 

За скоро 64.000 ученика који завршавају осми разред у Србији, међу којима је 1.918 из Пчињског округа и 778 на подручју Врања, почео је тродневни завршни испит. Будући средњошколци данас, првог дана полагали су тест из српског односно, матерњег језика. Први дан завршног испита, протекао је у најбољем реду, саопштило је Министарство просвете.

Ове године, због дојаве о бомбама, смањен је број школа у којима се организује полагање са 1.260 на 522 школе. Ресорно министарство нагласило је да су школе безбедне и да је са МУП-ом разрађен оперативни план како би полагање протекло у најбољем реду. У Врању су будући средљошколци завршни тест полагали у Гимназији, Медицинској, Економско–трговинској школи и у просторијама основне школе Предраг Девеџић у Врањској Бањи.

Основци су данас од 9-11 сати полагали завршни испит из српског језика. Сутра 28. јуна полагаће завршни испит из математике а већ у среду 29. јуна полажу комбиновани тест.

О томе да ли им је било тешко, колико су се спремали за полагање и које су им жеље за даље школовање, разговарали смо са ученицима који су завршни испит полагали у Гимназији.

„Није било тешко, било је лако. Планирам да упишем Економску школу, а за завршни испит сам се спремала годину дана“ каже Теодора Јовановић.

„Веома сам задовољан, није било толико тешко, знао сам да урадим све задатке. Планирам да упишем Гимназију, природно-математички смер. Завршни испит спремам од пре два месеца“ речи су Новака Ђорђевића.

„Било је лако, нека питања су била мало тежа али то смо прегурали. Волео бих да упишем Гимназију или Медицинску. Спремао сам се два или три месеца“ каже Лука Недељковић.

„Ја не бих рекао да је било лако, али није било ни тешко и задовољан сам. Жеља ми је да упишем Гимназију, ИТ смер. Спремао сам се два месеца“ објашњава Никола Манић.

„Тест није био толико тежак, ја сам се за српски спремала. Могу да кажем да је било теже од пробног, али ипак није било нешто страшно да није могло да се уради. Хоћу да упишем гимназију, језички смер“ Анђелија Арсић.

„Тест није био претерано тежак, ту су била питања где би требало да се застане и размисли али није био претерано тежак и задовољна сам како сам урадила. Хоћу да упишем Гимназију, математички смер“ каже Лара Бундало.

А већ након завршетка првог завршног испита, Министартво просвете објавило је линк на коме се налазе решења данашњег теста из српског, односно матерњег језика. Линк гласи:

https://mpn.gov.rs/vesti/resenja-danasnjeg-testa-iz-srpskog-maternjeg-jezika/

Ученици ће сутра, у уторак, 28. јуна полагати тест из математике у 9 часова, док ће у исто време у среду, 29. јуна решавати комбиновани тест.

Питања је као и сваке године припремио Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања. Тестови  су штампани на српском и на језицима осам националних мањина.

Ове године тестови се прегледају у 15 скенинг центара у Србији, што омогућава виши квалитет и брзину прегледања и мањи број прегледача. Уведено је двоструко прегледање сваког задатка, чиме је искључена свака могућност пристрасности, јер наставници не знају чије тестове прегледају.

И ове године све активности везане за завршетак основне школе, као и упис у средњу школу обављаће се без подношења иједног папира, једним логовањем на порталу mojasrednjaskola.gov.rs. За оне који не искористе предност онлајн опције, листу жеља могуће је поднети у папирном облику.

Прелиминарни резултати завршног испита, биће доступни на порталу Моја средња школа у петак, 1. јула 2022. године, док ће коначни резултати завршног испита бити објављени 5. јула.

Листа жеља ће моћи да се поднесе, такође путем портала www.mojasrednjaskola.gov.rs, до 6. јула уз могућност неограничених измена и допуна.

За оне који не искористе предност електронског подношења листе жеља, листу жеља могу поднети у папирном облику у школама 6.и 7. јула 2022. године. Родитељи ће 13. јула на порталу имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама, док је упис од 14. до 20. јула.

 

Премијера представе ''Црна птица'', рађене по истоименом роману драматуршкиње Александре Јовановић биће у уторак, на Видовдан, у позоришту Бора Станковић са почетком у 20 сати. На овој представи радио је тим младих људи, почев од саме ауторке романа, преко редитељке, композиторке, до младих глумаца из престонице. У представи играју и чланови врањског позоришног ансамбла Жетица Дејановић, Крстина Јањић Стојановић и Михајло Стојковић.

Представа ''Црна птица'' право је освежење за позоришни живот града Врања, јер до сада није било пуно комада који се баве младима. Ипак, како истичу из ансамбла, реч је о комаду за све узрасте, од 7 до 77 година.

''О томе да се постави ''Црна птица'' није било дилеме одмах након читања романа. Она је настала најпре као дипломски сценарио Александре Јовановић на Факултету драмских уметности и онда је Александра написала роман ''Црна птица'' који је доживео велики успех и код публике и код стручне јавности. Прва идеја била је да то буде дечја представа, али одмах након читања није било дилеме да ће бити на вечерњој сцени", каже уметнички директор Бојан Јовановић.

''Мени је битно, као и за позориште, да следимо дугогодишњу пословну политику да афирмишемо младе и образоване људе и отварамо врата за њих",  додаје Ненад Јовић, директор позоришта.

Главна јунакиња овог романа и представе је дванаестогодишња девојчица Жеља, која чезне да још једном сретне свог оца који је настрадао. Прича се бави врло важним темама на специфичан начин и носи јаку поруку за све, од тинејџера до родитеља и шире јавности.

''Врло брзо се родила идеја о експлоатацији текста који је сада, чини ми се, на свим фронтовима. Ова идеја је, пре свега, била уобличена у филмски сценарио, затим у роман и сада је настала драматизација романа, рађена је и монодрама на фестивалу Змајеве дечје игре у Новом Саду. Надала сам се да ће допрети до што већег броја људи у било ком облику", каже ауторка Александра Јовановић.

Режију ''Црне птице'' потписује млада Врањанка Марија Младеновић, док је музику компоновала, такође, Врањанка Николија Здравковић. Глумачку екипу чини део врањског ансамбла и троје младих глумаца из Београда.

''Мени је драго што је дипломска представа и круна студирања баш у родном граду. Волела бих да вам будемо досадне колико ћете нас гледати у Врању", каже редитељка Марија Младеновић.

''Било ми је врло занимљиво и инспиративно да се присећам како сам изгледала, како сам се понашала, да посматрам другу децу у околини, исто тако док сам читала роман врло је Александра то живописно описала, тако да ми је она дала већ неке упуте како да градим лик", истиче глумица Јована Берић.

''Мислим да смо јако лепо радили и да нам је свима драго што смо део овог пројекта", каже глумац Никола Мијатовић.

''Једва чекам како ће људи реаговати на овај комад зато што се бави великом темом на један јако чудан начин", додаје Филип Хајдуковић.

"Њихова енергија, текст, Маријина режија и оно што смо ми као домаћини донели чини сјајан пакетић", истиче глумица врањског театра Кристина Јањић.

''Заиста смо лепо сарађивали, бајковита поучна прича за све узрасте. Лако и лепо је било радити", каже Жетица Дејановић.

''Мислим да смо направили озбиљну представу и један приручник и за младе и за родитеље", наглашава Михајло Стојковић.

Књига ''Црна птица'' докторанткиње драматургије Александре Јовановић вишеструко је награђивана, а уврштена је и међу 200 најбољих књига за децу на свету.

Ово ће бити последња премијера позоришта Бора Станковић у овој сезони, а прва реприза ''Црне птице'' је већ у среду, 29. јуна у 20 сати.

 

 

 

 

 

 

 

Академија техничко- васпитачких струковних студија отвара врата будућим бруцошима. Ове године број пријављених кандидата за припремну наставу био је значајно већи у односу на раније године. Интересовање је било готово подједнако за припремну наставу из економије, математике и хемије, тако да из ове високообразовне институције очекују велики број кандидата за упис на свих седам студијских програма. Пред заинтересованим бруцошима је пријемни испит који ће бити одржан 1. јула у 10 сати у просторијама Одсека Врање АТВСС.

На Одсеку Врање Академије техничко- васпитачких струковних студија реализују се студијски програми на основним струковним студијама: Заштита животне средине, Прехрамбена технологија, Производна економија, Предузетнички менаџмент, Саобраћај и транспорт, Инжењерство намештаја и ентеријера и Машинско инжењерство. Акредитован је и нови студијски програм Струковна медицинска сестра.

Све је спремно за пријемни испит који ће бити одржан 1.јула.

- Онлајн пријава је у току већ скоро месец дана. Уколико је будућим студентима основних студија лакше, могу доћи у просторије Одсека Врање Академије од  данас до 29. јуна у периоду од 08 до14  часова. Адреса АТВСС-Одсека Врање је улица Филипа Филиповића 20 у Врању, каже др Јована Џољић докторка наука науке о заштити животне средине, виши предавач на Академији. 

Приликом пријаве на конкурс свршени средњошколци подносе: извод из матичне књиге рођених, сведочанства свих разреда средње школе, диплому о положеном матурском испиту, доказ о уплати накнаде за полагање пријемног испита. У обавези су да на полагање пријемног испита понесу са собом личну карту или пасош и наравно, хемијску оловку.

Професори верују да су будући академци потпуно спремни за полагање пријемног испита.

- Очекујемо да дођу потпуно релаксирани, пуни самопоуздања и да ће с лакоћом положити пријемни испит. Наглашавамо да похађање припремне наставе није услов изласка на пријемни испит, те ће и сви заинтересовани ученици који су били спречени да присуствују припремној настави моћи да упишу неки од студијских програма могу на пријемни испит изаћи и без похађања припремне наставе, додаје каже професорка струковних студија Милица Станковић докторка економских наука.

Објављивање јединствене ранг листе ће бити до 02. јула, а објављивање коначне ранг листе до 06. јула. Упис примљених кандидата ће бити од 07. до 09. јула. 

Из Одсека у Врању подсећају заинтересоване кандидате да постоји нови студијски програм Струковна медицинска сестра.

- На овом новом студијском програму биће уписано укупно 45 студената. Број студената који неће плаћати школарину је 5, а број самофонансирајућих је 40. Кандидати који се определе за упис на овај студијски програм, на пријемном испиту полагаће  хемију. Припремна настава из хемије за упис на овај студијски програм је успешно реализована, уз велико интересовање, те очекујемо велики број пријављених кандидата и будућих студената, наглашава Џољићева.  

За сва додатна питања, заинтересовани се могу информисати путем сајта Одсека Врање АТВСС или се информишу преко телефона 017 421 859,  или преко друштвених мрежа (@atvss.odsek.vranje).

На седници Скупштине града Врања усвојене су одлуке  о завршном рачуну града за 2021. годину, као и о ребалансу буџета за текућу годину. 

Одборници су усвојили и предлог одлуке о задуживању ради рефинансирања дугорочних инвестиционих кредита  како би у новонасталим околностима  растеретили буџет. Усвојен је и низ других одлука  којима се стварају услови за изградњу и реконструкцију улица и објеката значајних за град и сеоска подручја на територији Врања.

Готово два часа одборници су расправљали о завршном рачуну буџета за 2021. годину да би већином гласова одлука о томе била усвојена. Оно што карактерише овај документ је остварени суфицит на рачуну града у прошлој години.

Начелник одељења за буџет и финансије Ненад Тасић истакао је да је у буџету  за прошлу годину, 526 милиона динара више наплаћених потраживања у односу на 2020. Томе су највише допринели трансфер средтава из републике, порези на увећане зараде у јавном сектору као и  редовно измиривање пореза и доприноса на зараде “Симпа” и “Јумка”.

Градоначелник Слободан Миленковић нагласио је да је по оцени Одбора за буџет Републике Србије и државне ревизорске институције локална самоуправа у Врању пример добре праксе. On je подсетио шта је све у прошлој години урађено на територији града, од реконструкције градског парка, Народног музеја,улице Боре Станковића до реконструкције  објеката у предшколском и основном образовању.

Подсетио је да су трансферима из Републике обезбеђена средства за изградњу станова за припаднике службе безбедности и реконструкцију Болнице.

За грађане Врања важно је да знају детаље буџета,јер се ова средства корист за њихову добробит, истакла је заменица градоначелника Зорица Јовић. Она је замолила грађане за стрпљење када је у питању пројекат Чиста Србија вредан 70 милиона евра.Тачно је да се срећу са проблемима у улицама где се ради реконструкција канализационе мреже, али то је пројекат, не само од државног значаја већ од највећег значаја за град, рекла је Јовићева.

Одборници су размотрили и усвојили и предлог ребаланса буџета за ову годину. Наглашено је да је повећање цена енергената и грађевинског материјала умногоме изменило структуру расхода. 

Градски већник Бојан Костић истакао је да је 50 милиона динара више издвојено управо због виших цена нафте и мазута као и грађевинског материјала. То је неопходно због текућих и припремних радова за 2023.рекао је Костић.

Међу пројектима који следе су: реконструкција Дома здравља, изградња кванташке пијаце, проширење депоније Метерис, изградља рециклажног центра, модернизација градске топлане, рекоинструкција школе Доситеј Обрадовић и улице Партизански пут као и  реконструкција Спортске хале.

Одборници су усвојили и предлог одлуке о задуживању ради рефинансирања дугорочних инвестиционих кредита. Усвојене су и одлуке о изградњи ветропарка Грот и Облик, о осликавању мурала Алберту Андијеву, руском добровољцу, као и одлуке о заштити пољопривредног земљишта у државној своји и скидању усева са овог земљишта које су без правног основа користила приватна лица.

Усвојени су и тимови за реализацију пројеката јавно приватног партнерства  за  изградњу соларног парка као и за рационализацију градског осветљења.

Прихваћени су и  финансијски извештаји за Јавна предузећа “Дирекција за развој и изградњу”, као и “Скијалиште Бесна кобила” у ликвидацији. 

 

Гласање на бирачком месту број 6 у основној школи Мухарем Кадрију у Великом Трновцу, општина Бујановац, биће поновљено у четвртак, 30 јуна 2022. године од 07:00 до 20:00 часова, одлучила је Републичка изборна комисија (РИK).

Ово ће бити пето понављање парламентарних избора на овом гласачком месту.

Биће штампано укупно 1.089 гласачких листића у језичкој варијанти на српском и албанском језику, на папиру резедо боје формата А-3. Контролни лист за проверу исправности гласачке кутије бити штампан на папиру розе боје.

Више чланова РИK затражило је од тужилаштва и полиције да реагују на злоупотребе чланова бирачког одбора на том месту, који су онемогућавали гласање и увид у бирачки списак, и запитали да ли је могуће да двоје људи из те комисије доводе државу у ситуацију да нема парламент, ни формирану Владу.

Припадници саобраћајне полиције у Врању и Владичином Хану, током викенда,  искључили су из саобраћаја двојицу возача који су возили под дејством алкохола,  од којих је један изазвао саобраћајну незгоду.

Педесетосмогодишњи мушкарац из околине Врања, управљајући аутомобилом са 1,21 промила алкохола у организму, ударио  је у ауто којим је управљао мушкарац старости 25 година.

У овој саобраћајној незгоди није било повређених особа.

Полиција у Владичином Хану, током редовне контроле саобраћаја, зауставила је шездесетдвогодишњег мушкарца из околине овог места који је возио са 2,04 промила алкохола.

Возачима је одређено задржавање до 12 сати и против њих су поднете прекршајне пријаве.

 

 

 

Страна 1 од 1256

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter