РТВ

РТВ

Министарство заштите животне средине, на основу Уредбе о ближим условима коjе мораjу да испуњаваjу корисници средстава, условима и начину расподеле средстава, начину праћења коришћења средстава и уговорених права и обавеза, као и другим питањима од значаjа за додељивање и коришћење средстава Зеленог фонда Републике Србиjе, донело jе Прелиминарну ранг листу о додели средстава Зеленог фонда Републике Србиjе за пошумљавање у 2020. години. Град Врање ће, према наводима Министарства, добити 2.4 милиона динара за реализациjу „Проjекта пеjзажне архитектуре и хортикултуре улице Боре Станковића“. Прелиминарна ранг листа предвиђа подршку за 11 проjеката, укупне вредности 34 милиона динара. По расписаном новом Jавном конкурсу за доделу средстава Зеленог фонда Републике Србиjе за пошумљавање у 2020. години, коjи jе Министарство заштите животне средине обjавило на интернет страници Министарства и Порталу е-Управа, пристигло jе укупно 37 приjава.

 

„Буди здрава вежбај са нама“ назив је акције коју Спортски савез Србије покреће у 14 градова у земљи, међу којима је и Врање. Циљ је промовисање здравих стилова живота и веће учешће жена у спортским активностима. На нивоу Србије акција почиње 9.марта, а први тренинг у Врању заказан је за 15. март у 11 сати у Спортској хали.

Спортски савез града Врања на овај начин наставља са реализацијом планираних активности и програмских задатака у овој години са посебним акцентом на омасовљење спорта код жена. Председник Братислав Антић присуствовао је састанку у Спортском савезу Србије заједно са представницима осталих градова учесника.

"Част нам је што смо се нашли у оваквом друштву. Ми смо то и заслужили јер смо са припремама почели прошле године када су четворица наших професора физичке културе завршили едукације и добили звање оперативног тренера у фитнесу, бодибилдингу и аеробику. Они ће волонтерски бити ангажовани на овом пројекту", каже Братислав Антић.

Све даме које су заинтересоване могу да се пријаве лично или путем телефона у просторијама Спортског савеза града Врања. Тренинзи ће се одржавати  у Спортској хали у Врању под стручним надзором сертификованих тренера.

Све припаднице лепшег пола које желе да учествује у овој акцији, да вежбају, да се рекреирају у циљу бољег и здравијег живота могу да нам се прикључе. Активности почињу у недељу, 15.марта од 11 сати. До тада позивам све заинтересоване даме да се пријаве како би могли да организујемо групе за вежбање", каже Братислав.

Планирано је да тренинзи буду једном недељно, међутим у зависности од интересовања, могуће је формирање и више група.

"Овај вид рекреације је бесплатан. Спортски савез Србије, а и делатност Спортског савеза града је да што више омасовимо спорт у граду. Имали смо бројне активности од почетка године, а са овом новом, желимо да и наше даме мотивишемо да нам се прикључе и ураде све на очувању свог здравља, лепоте и доброг изгледа", каже Братислав.

Промотерка ове акције је Ивана Максимовић српска олимпијка у стрељаштву која ће обићи свих 14 градова и вежбати са дамама које се пријаве.

Акција поделе ваучера за одмор у Србији настављена је данас, а грађани ће поново моћи да подносе пријаве за коришћење ваучера у пословницама Поште широм Србије.

Министарству трговине, туризма и телекомуникација Влада Србије је прошле седмице донела одлуку о издвајању 300 милиона динара за додатних 60.000 ваучера, што ће омогућити да се настави акција подршке домаћем туризму, која је истовремено и мера да се надомести очекивано мањи број туриста из Kине, због епидемије коронавируса.

Из министарства наводе да је од 1. јануара до 12. фебруара подељено 100.000 ваучера, колико је првобитно и било предвиђено за ову годину. Грађанима, који желе да се уз помоћ ваучера од 5.000 динара одмарају у Србији, на располагању је хиљаду 416 угоститељских објеката.

Најтраженије дестинације за одмор уз ваучере су Сокобања, Златибор, Врњачка Бања, Сијаринска Бања, Рибарска Бања, Горња Трепча, Бања Врујци, Дивчибаре, Пролом Бања и Луковска Бања.

Од када је почела акција, 2015. године, држава је поделила 472.000 ваучера.

 

На основу Уговора о отуђењу грађевинског земљишта у jавноj своjини уз накнаду у новцу, између Града Врања и Привредног друштва ,,ИММОБАЛКАН“ ДОО Београд, почетком марта почињу радови на изградњи тржног центра, на потезу улица Булевар АВНОJ-а, Париске Комуне и Моше Пиjаде. Отуђено земљиште површине jе 18.241 м2, а сам обjекат ће бити површине 8.500 м2. Према наjавама, рок за завршетак радова jе краj новембра, када ће бити потписани и уговори са првим закупцима локала. Град jе од отуђења овог земљишта приходовао 259.500.000 динара.

 

“Врањска градска песма као део светског, музичког и фолклорног наслеђа'“ била је тема овогодишњег, другог фестивала организованог у позоришту „Бора Станковић“. Градска већница Зорица Јовић најавила је да ће руководство града истрајати у одлуци да фестивал постане традиционалан и да сачува своју аутентичност. Покровитељ манифестације је Град Врање, уз подршку Министарства културе.

Врањска градска песма уврштена је 2012. године на листу нематеријалних културних добара, што је био поводом покретања фестивала, подсетила је градска већница Зорица Јовић. Градска већница Зорица Јовић изјавила је да је „фестивал покренут на иницијативу градоначелника Слободана Миленковића и градско руководство чврсто је у одлуци да фестивал сачува аутентичност и постане традиционалан. О озбиљности са којом приступају овој манифестацији говоре и резултати које смо као град постигли у области културе.“

О врањској градској песми, као делу светског, музичког и фолклорног наслеђа, током вечери говорили су новинар РТС-а Драган Стојановић и композитор Раде Радивојевић.

Композитор Раде Радивојевић оценио је да врањску градску песми карактерише дерт- јака емоција, да је текст животни и осликава љубав, радост и патњу а мелодија је широка. Радивојевић је изнео предлог да се у Врању оформи фестивал, са песмама чији ће композитори бити инспирисани врањским мелосом. На тај начин би врањским градским песмама био удахнут нови живот. Новинар Драган Стојановић истакао је да врањске песме чувају језик, традицију, богату нематеријалну баштину овог краја, и тако опстају одупирући се новом времену. То је и тренутак да се подсетимо нашег Боре, да застанемо и да ослушнемо.

У музичком делу програма наступили су солисти Ивана Тасић и Бранимир Стошић Каце, уз музичку пратњу солиста и инструменталиста, Слободана Јовановића на хармоници и кавалисте Далибора Младеновића и КУД "Севдах". Током вечери приказан је и краткометражни филм под називом "Врање има душу", праћен аутентичним гласом песмопојке Стане Аврамовић Караминге. А Врањанци су својим присуством показали  да врањска градска песма има укорењену традицију.

Покровитељ фестивала је Град Врање, уз подршку Министарства културе.

 

Најмлађи фудбалери из целог округа одиграли су утакмице на меморијалном турниру у малом фудбалу у знак сећања на Мишу Поповића, играча, спортског радника и фудбалског стручњака из Врања. Најбољима су уручене симболичне нaграде.

Деца су дала све од себе и ако се није играло за бодове. Први су на терен изашли петлићи, рођени 2010 године из Школе фудбала „Престиж“ и БСК из Бујановца. У главном делу су наступили дечаци рођени 2008.год. из Клуба малог фудбала Врање, клубова „Престиж“, „Младост“ из Босилеграда и „Радник“из Сурдулице.

Одигране су 4 утакмице по куп систему. На основу резултата, прво место заузели су дечаци Школе фудбaла „Престиж“, друго фудбалери из Босилеграда, треће Сурдуличани, а четврто најмлађи играчи Клуба малог фудбала Врање. За најбољег играча проглашен је Илија Дејановић, а најбољи чувар мреже је Лазар Тасковић обојица из победничке екипе.

Утакмице су одигране у фер и коректној атмосфери. За све екипе обезбеђени су пехари и по једна фудбалска лопта. Организатор турнира Јова Ристић, бивши фудбалер и тренер Динама седми пут је окупио младе играче из целог округа у знак сећања на Мишу Поповића.

„Овај изузетан спортски радник и стручњак, оставио је неизбрисив траг у нашем фудбалу, зато и успомена на њега треба да живи“, рекао је Ристић.

Турниру је, као и сваке године присуствовао неко од чланова породице Поповић.

 

Градоначелник Слободан Миленковић гостујући у јутарњем програму наше телевизије најавио је да ће монтирање биоскопског пројектора у згради Позоришта започети 4. марта, тако да Врањанци чари биоскопске пројекције могу очекивати врло брзо.

Биоскоп је Врању недостајао свих претходних година и многи су се помирили са тим да никада неће бити у могућности да гледају филмове на биоскопском платну у нашем граду. Међутим, лепа вест је да се то ипак догађа. Врање, коначно, после више деценија добија свој савремено опремљен биоскоп.

''Екслузивно најављујем да монтажа биоскопског пројектора почиње 4. марта. Све процедуре су завршене. Увезена је софистицирана опрема из Америке, ради се о 3Д пројектору. Сама монтажа ће трајати десетак дана. Након тога може се рећи да је Врање коначно добило биоскоп. Осећај и ужитак који се има када се филм гледа у биоскопу је нешто посебно и то је нешто што је недостајало нашем граду. Желим да се захвалим Филмском центру Србије зато што је одобрио средства за пројекат којим смо аплицирали у износу од 11,7 милиона динара. Трудимо се да обезбедимо средства за многе капиталне и вредне ствари од стране државе како бисмо што мање оптеретили наш буџет. Један од тих пројеката који је био потребан нашем граду је биоскоп. Драго ми је што ће наши суграђани сада имати прилику да уживају у биоскопским пројекцијама'', каже Слободан Миленковић, градоначелник.

Још увек се не зна који филм ће бити премијерно приказан на биоскопском платну, каже градоначелник али је свакако најважније да ће биоскоп бити доступан свим генерацијама Врањанаца али и људима који пролазе кроз наш град. 

У јануару су концентрације загађујућих материја у ваздуху биле у порасту, али оваква ситуација нормална је за зимске месеце, кажу стручњаци. Ипак, ове године било је више оваквих дана у односу на јануар 2019.

Сагоревање фосилних горива у сврху загревања домаћинстава и у возилима, уз метеоролошке прилике, доводи и до повећаног загађења ваздуха у зимским месецима. То је уобичајено за овај период године, али ако упоредимо податке из прошлог и овог јануара приметан је повећан број дана са присуством загађујућих материја у ваздуху. До 20. јануара 2019. године било је по 2 дана са повећаном концентрацијом чађи на оба мерна места, у Заводу за јавно здравље и школи Светозар Марковић, док се до 20. јануара 2020. године бележи чак 8 дана на мерном месту у Заводу, а на мерном месту у школи 6 дана.

''У јануару месецу смо на мерном месту у Заводу за јавно здравље Врање имали 10 дана са повећаном концентрацијом чађи, а на мерном месту у школи Светозар Марковић је било 6 дана са повећаном концентрацијом чађи'', каже др Невенка Станојковић, специјалиста хигијене.

Осим чађи, два дана је била повећана концентрација сумпор диоксида на мерном месту у Заводу и један дан на мерном месту у школи. Стручњаци кажу да су овакви подаци просечни за зимску сезону.

''У току године имамо тако 10 до 15 дана са повећаном концентрацијом чађи, а неколико дана буде повећана концентрација сумпор диоксида, некад се јави и повећана концентрација азотових оксида, али све је то услед повећане потрошње фосилних горива, услед ниске температуре, повећаног атмосферског притиска, повећане влажности, смањеног струјања ваздуха, тако да ти метеоролошки услови и рељеф и топографија нашег града - све то утиче на повећање концентрације ових загађујућих материја'', каже др Невенка Станојковић, специјалиста хигијене.

У току целе 2019. године било је 10 дана са повећаном концентрацијом чађи на мерном месту у Заводу и 8 у школи, само у зимским месецима, а овакву статистику умало смо достигли за само један месец ове године.

 

 

 

 

Полицијска управа у Врању  ће до 5. марта ове године примати захтеве за замену исправа о оружју сваког радног дана до 20 часова, а у суботу, 29. фебруара, до 16 часова. Грађани могу поднети захтеве и преко писарнице Полицијске управе у Врању.

Друге вечери фестивала ''Врањска градска песма'' наступили су вокални солисти Мерима Његомир, Данка Стојиљковић, Ивана Тасић, Бранимир Стошића Каце, Слободан Јовановић Цоби и Тијана Вучковић уз пратњу Народног оркестра РТС-а под управом Владе Пановића.

У концерту посвећеном врањској песми као нематеријалном добру које се налази на листи УНЕСКА Врањанци су друге вечери фестивала уживали преко сат времена. Низале су се врањске градске песме ''попут најлепших бисера'', а вокални солисти сложни су да је изворна врањска песма део српског идентитета и да као таква треба да се чује и ван граница наше земље.

Говорећи о фестивалу и врањској градској песми у изјави за РТВ Врање Мерима Његомир је истакла да се нада да ће фестивал прећи у традицију. ''Свака врањанска песма је права севдалинка, пева о љубави, души, свему ономе што чини човеков живот, посебна је, не може се упоредити ни са једном другом песмом, има своју особеност у музици, текстовима и свему осталом. Сви велики певачи су се огледали у врањској песми, ту се видело да ли неко зна или не зна да пева, ко није био сигуран он није могао ни да се ухвати у коштац са врањском градском песмом, '' изјавила је Мерима Његомир.

Вокална солисткиња Данка Стојиљковић истакла је да лепота врањске песме треба да се чује не само у Врању, већ у целој земљи и ван ње: ''Ја када сам почињала да певам, почињала сам врањском песмом, иако ја нисам Врањанка, али она одговара мом сензибилитету, тако да се радо одазивам позивима организатора и надам се да ће овај фестивал постати традиција. Млади људи, вокални солисти, треба да се баве врањском песмом, јер једино тако можемо да сачувамо идентитет,'' нагласила је Данка Стојиљковић.

Бранимир Стошић Каце, вокални солиста, један од заговорника организације оваквог фестивала каже да сама идеја постоји више од 20 година, али како каже: ''У Врање неје кад ти 'оћеш, него кад оно 'оће.'' Он додаје да је овај фестивал нешто чиме Врање може да се поноси и истиче велику подршку локалне власти у самој организацији. ''Надам се да ће у неким будућим годинaма овај фестивал да превазиђе локалне и оквире наше земље.''

Вокална солисткиња Ивана Тасић, такође један од чувара старог врањског мелоса, додаје да су реакције на фестивал јако позитивне. ''Оно што је најбоље у читавој овој причи је што се фестивал одржава и ове године, дакле, континуитет и трудићемо се да то сачувамо. Најбитније је да на овај начин ми афирмишемо врањску градску песму која треба да добије још значајније место на музичкој сцени наше земље. Ми ћемо се потрудити да својим интерпретацијама допринесемо афирмацији врањске песме,'' рекла је Ивана Тасић.

Слободан Јовановић Цоби, вокални солиста и виртуоз на хармоници, подсетио је да они као вокални солисти имају задатак да одрже врањску градску песму, али и да треба да се додатно ради са младим људима који се баве музиком: ''Треба иза себе да оставимо млади нараштај који ће певати и неговати врањску градску песму.''

Градска већница, Зорица Јовић каже да је задовољна како је фестивал протекао и да се већ размишља о организацији наредног и то са идејом обогаћења програма како би сам фестивал дуже трајао.

На крају концерта сви извођачи изашли су на сцену и заједно отпевали песму ''Русе косе.''

Врањанци су у празнику врањске песме видно уживали, а подсећамо да је организацију фестивала подржао Град Врање, али и Министарство културе Републике Србије.

Директан пренос фестивала наши суграђани могли су да прате на каналу РТВ Врање.

Страна 1 од 377

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter