Тешко време за ханске малинаре

Удружење малинара „Црвени дукат“ у селу Мањак, у општини Владичин Хан надалеко је чувено по производњи малина. И по количини и по квалитету. Све до пре неколико година од малине се у овом крају живело пристојно. Нарасле су површине под засадима углавном сорти „Виламет“ која је на 80 одсто површина, а на преосталих 20 процената сорта „Микер“. У овом Удружењу сада има око 12 чланова са укупно 20 хектара засада овог ситног воћа. Драстичан пад откупних цена  забележен у протеклим, а нарочито у овој години, осим незадовољства произвођача довео их је до тренутка да размишљају - да ли да уопште наставе са гајењем малина.

 

Председник овог удружења Драган Ристић који је руковођење преузео пре 8 месеци и сам је произвођач. У разговору нам је изнео податак да је ове године малина убрана тек са 45 одсто површина на подручју села Мањак. На преосталих више од 50 процената  воће је пропало. Узрок лежи у цени која се у сезони кретала од 60 до 100 динара за килограм. При крају бербе и до 110 динара. А како Ристић тврди, само трошкови по килограму крећу се и до 118 динара. У то су урачунати репроматеријал, ђубрива, хемијска средства и наравно берачи у току сезоне. Само је он ове године забележио губитак од нешто више од 300 хиљада динара и то на 50 тона убраних малина. А у задње две године у механизацију је са породицом уложио око 50 хиљада евра. Рачунао је да ће малина ипак достићи реалну цену и да ће од тог посла моћи да се живи.

Након овако лоше године и због цена и изузетно лоших временских прилика, сада се у овом удружењу питају да ли да уопште обаве јесење радове у малињаку. Ристић је на свом газдинству одлучио да ипак припреми засаде за наредну годину. Уколико  и током следеће сезоне откуп буде отежан и уз ниске цене, тврди да ће не само он већ и остали одустати од гајења малине. У прилог томе говори податак да је у задњих 8 месецу бар 15-ак младих произвођача из овог краја отишло на рад у иностранство. 

Драган Ристић напоменуо је да су се обраћали и Асоцијацији произвођача малина на нивоу Србије, где су упутили свог представника, али  као што је познато до сада није било решења за њихове проблеме. Од  државе и локалних самоуправа добијали су одговоре да цену откупа малина регулише тржиште. Оно што малинари питају је коме иде разлика између извозне цене малина од 1,85 евра и откупних цена у Србији?

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 18 октобар 2018 17:19

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter