Аграрни буџет за општину Владичин Хан тежак 19 милиона 600 хиљада динара

У општини Владичин Хан усвојен је буџет за наредну 2019. годину, којим су за сектор аграра предвиђена средства у износу од 19 милиона 600 хиљада динара. Део од 6 милиона динара планиран је за подстицајна средства за набавку сертификованих садница, опрему за наводњавање и бушење бунара, као и набавку уматичених јаради и телади.

 

За инфраструктурне радове и рад противградних станица укупно ће бити уложено 12 милиона и 100 хиљада динара. Од тога је највећи део од 10 милиона динара предвиђен за извођење радова на атарским путевима. Општина Владичин Хан има 51 месну заједницу и настоји да их све инфраструктурно повеже. Неразвијена путна инфраструктура отежава  повезивање  села са најближим административним центром и представља важан проблем који директно утиче на економски развој и депопулацију општине. 

Укупно посматрано до сада су локални сеоски путеви били у лошем стању. У планинским селима општине током кишне-снежне сезоне појављује се проблем проходности. Неразвијена  путна инфраструктура која укључује физичко стање путева и транспорт, чишћење снега и слично, у структури свих проблема који се одражавају на аграр учествује са 9%. Због тога је у 2018. високи обим средстава био уложен у ревитализацију и изградњу нове путне мреже у сеоским месним заједницама. Још 2018. године плановима је било предвиђено да се током 2019. ревитализују и изграде атарски путеви у сеоским месним заједницама Љутеж, као и на најудаљенијим путним правцима Лебет - Солачка Сена.  

Постоје одређени рурални сервиси који су солидно развијени као што су основне школе, продавнице, месне канцеларије, игралишта. Пољопривредницима и даље представља проблем  мали посед, застарела механизација и агротехника, недостатак квалитетне стоке, што све у структури свих идентификованих проблема заузима 25%. Главни проблем пољопривредне  производње јесте величина фарме, мање од 3 ха, као и традиционални начин рада. Свим мерама аграрне политике општине настоји се да се део ових проблема ублажи.    

Када је реч о противградним станицама, за набавку ракета планирано је милион и 200 хиљада динара. За суфинансирање рада  стрелаца одређен је износ од 900 хиљада динара.

Предвиђена су и средства којима ће општина Владичин Хан учествовати у донацијама невладиних организација ради финансирања пројеката из области пољопривреде. У ове сврхе из буџета ће бити издвојено милион и 500 хиљада динара.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено недеља, 30 децембар 2018 18:02

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter