Одштампајте ову страницу

Превенција вршњачког насиља

Вршњачко насиље у школама и ван њих је проблем са којим се удружено морају борити држава, образовне институције и родитељи. Решавање овог проблема је један од највећих изазова за образовне институције 21. века. Због тога је Савремена гимназија развила превентивне методе како би спречила сваки вид вршњачког насиља.

 

Превентивне мере

1. Здраво и безбедно окружење

У школи су ученици окружени професорима који имају одлична практична знања из педагогије. И током одмора, и током времена које проводе у дневном боравку, ученици су безбедни јер су професори увек присутни, а школско обезбеђење никада не напушта зграду и увек је спремно да реагује. У Савременој гимназији постоји и могућност организованог превоза деце од куће до школе и обратно, коју могу да искористе сви ученици.

2. Удружени са родитељима у борби против вршњачког насиља

Kако би се спречило свако агресивно понашање ученика, посебна пажња се посвећује сарадњи школе са родитељима. Они редовно добијају обавештења од школе о понашању и успеху свог детета, и при првим знацима неког проблема или конфликта међу ученицима, родитељи су информисани. Такође су позвани да јаве школи уколико примете било какво чудно понашање код свог детета, без обзира да ли сумњају на вршњачко насиље или неки други проблем.

3. Радионице и изградња емоционалне стабилности ученика

Радионице на тему инклузије, толеранције и поштовања које организују школски психолог и педагог доприносе стварању климе у којој се насилничко понашање оштро осуђује, а са друге стране, код ученика граде разумевање за потребе сваког појединца и поштовање различитости. На тај начин је материјал који се тиче превенције вршњачког насиља уграђен у план и програм школских активности.

4. Припреме за ситуације изван школе

Искуства других школа показала су да се насилно понашање деце често манифестује ван школе, на улици, у парковима или другим јавним просторима у којима ученици проводе слободно време. Развијањем међуљудских односа који почивају на толеранцији, разумевању и поштовању, као и спортског духа, ученици у Савременој гимназији пролазе кроз све ове теме на часовима и радионицама како би били спремни и за ситуације изван школе.

5. Безбедност ученика на првом месту

Уколико и поред превентивних мера Савремене гимназије буде дошло до инцидента, запослени ове школе поступиће у складу са законом. Постоји јасна процедура која се примењује у оваквим ситуацијама како би заштитила све актере.

У Савременој гимназији безбедност, физичко и ментално здравље ученика су на првом месту. Методе којима се ствара безбедно окружење свакодневно се усавршавају како би биле још ефикасније и како до нежељених ситуација, које укључују и вршњачко насиље, не би никада ни дошло. Због тога у Савременој гимназији није забележен ниједан случај било каквог насилног понашања.

И у званичним документима Савремене гимназије описана је стратегија борбе против вршњачког насиља и дефинисане су превентивне мере, као и мере које ће бити предузете у случају да дође до било ког вида вршњачког насиља. Више о томе прочитајте у самом документу.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено недеља, 30 децембар 2018 17:48
РТВ

Најновије од РТВ