Ивана Тасић, директорка Центра за развој локалних услуга социјалне заштите у разговору за наш портал каже, да је ово период када се нагло повећа број корисника у Прихватилишту за одрасла и стара лица. Долазак хладнијих дана, осим старости доноси још једну невољу времешним људима. Или немају огрев или нема ко да им га припреми, тако да не могу да остану сами у својим домовима. Много је посла тада у Прихватилишту за одрасла и стара лица. Одговара се на сваки позив, јер свако лице које се нађе у стању социјалне потребе мора бити збринуто. Оно мора да добије  здравствену негу, храну, смештај. У овом тренутку у Прихватилишту су 32 корисника и свако од њих има своју причу, а све су тешке.

 

"У суштини то су лица која су или занемарена од својих ближих сродника или немају ближе сроднике, што значи да нема ко о њима да брине, или их је сплет животних околности довео до тога да се нађу у таквој ситуацији. А та ситуација значи да им је угрожен живот, јер немају основна средства за живот. Најтежи случај који смо имали су лица која имају сроднике, али они не желе да брину о њима".

Све те приче звуче невероватно, каже директорка. ''То је нешто најтужније што може да се догоди једном људском бићу. Они знају да имају негде некога. Жене које су се оствариле као мајке, имају децу, а нашле су се у у ситуацију да их нико не жели, да нико не жели да преузме бригу о њима и то када им је најпотребнија. Стари су и болесни. Многи од наших корисника са таквим судбинама имају и преко 80 година. Насупрот увреженом мишљењу да су најчешће на селу и у забитим крајевима људи остављени сами, пракса потврђује да нема правила. Корисници Прихватилишта су људи и из сеоских и из градских средина,'' каже Тасићева.

                                                                  

Она наводи да приликом самог смештаја у Прихватилиште имају и највеће проблеме, јер корисници и то што се ту налазе доживљавају као вид дискриминације. Они осећају да то није њихов дом, ту су већ људи који су им непознати и тешко им је. Са њима ради добар стручни тим, који предузима све мере да им олакша те прве дане. Пружају им и љубави пажњу, све што се предпоставља или што стручни тим закључи да им недостаје. ''Зато је и најтеже на почетку, те прве недеље боравка у Прихватилишту. Касније се навикну, јер им се посвећује велика пажња, упознају и друге кориснике, запослене, имају радно окупационе терапије и навикну се'', каже директорка.

Било је и случајева да дођу сродници, када сазнају где је особа смештена и одведу је али ретко, истиче Тасићева. Дешавало се да неки и оду, јер их неко прихвати. Корисници имају право да напишу изјаву да желе да напусте Прихватилиште. Ипак, све је то ретко, иако им долази родбина у посете реткост је и да жели да преузме бригу о њима. Они сами ретко траже помоћ, а о њиховој ситуацији, најчешће јављаjу комшије или даљи сродници. Центар за социјални рада такође приликом обиласка терена, утврђује у каквом су стању старије особе и када препозна да је неко угрожен шаље захтев за смештај у Прихватилиште, објашњава директорка.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 15 новембар 2019 15:51

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ухапшен због крађе новца у пољопривредној апотеци - Радио Телевизија Врање https://t.co/Eyd6PkQ84U via… https://t.co/Cr8quXvslN
Осумњиченом за пресретање аутомобила код Превалца 30 дана притвора - Радио Телевизија Врање https://t.co/7e1tO7Ojdc… https://t.co/HiU0nUsHGh
У току санација речних корита и мостова у поплављеним подручјима - Радио Телевизија Врање https://t.co/xIQaV69Lz6 v… https://t.co/XWljtYqiBv
Follow RTV Vranje on Twitter