Одштампајте ову страницу

FUTURE JOBS или (НЕ)МОЋ КРЕАТИВНЕ ИНДУСТРИЈЕ

(Проjекат производње медијских садржаја за интернет медије у 2019. години суфинансиран на Конкурсу Министарства културе и информисања)   

Медијски пројекат "Future jobs", посредством мултимедијских садржаја има за циљ пружање информација о доприносу креативне индустрије српској и посебно врањској привреди. У фокусу има тзв. занимања будућности и трага за одговором на питање колико вреди српска идеја. Једна од тема пројекта је и "рушење стереотипа", које је од пресудног значаја за адвертајзинг индустрију, али и медије, као оне који имају улогу у креирању јавног мњења и вредности. Град Врање је у марту ове године усвојио петогодишњу Стратегију развоја креативне индустрије и на путу је да добије савремени Креативно иновациони центар.

Овај медијски пројекат доноси информације о томе: шта то вреди или значи Врањанцима и југу Србије.

                                                                   

Колико вреде наше идеје? Може ли Србија, може ли Врање да буде извозник идеја? Колико је конкурентна домаћа креативна индустрија? Можемо ли се на друга тржишта пробијати квалитетом, а не само ниском ценом? Да ли креативне индустрије доприносе развоју нових професија?

Креативне индустрије доприносе са око 4,6% бруто друштвеном производу и запошљавају преко 4% грађана Србије, објавила је Привредна комора Србије крајем прошле године. „То је много мање од просека на нивоу ЕУ где креативна индустрија учествује у БДП-у са чак 7 одсто и запошљава више од 10 одсто свих запослених. Ова разлика слична је и у другим земљама у региону, што показује да смо у развоју креативних индустрија у заостатку у односу на развијене земље. Са преко 25% раста извоза годишње, ова област има изузетан потенцијал и представља један од најбрже растућих сегмената српске привреде“./ [1] Časopis Novi magazin od 7.11.2018. str.12 „Tržišne komunikacije“, autorka Snežana Simin/

Како домаћу креативну и сродне креативне индустрије учинити потентнијим и конкурентнијим? Колико заиста вреди наша идеја?Колико креативне индустрије доприносе развоју нових професија и прихватању различитости у друштву?

То су само нека од питања на која ће одговоре наћи медијски пројекат "Future jobs" или (Не)моћ креативне индустрије. Тиме доприносимо повећању информисаности грађана, посредством поузданих и објективних информација од јавног значаја о могућности развоја креативних индустрија у Врању и Србији. Те индустрије као најбрже растуће привредне гране у Србији, представљају велику шансу за бржи развој овог краја земље, али и стварања бољег имиџа југа Србије.

Специфични циљ пројекта је да пружимо информације о доприносу креативне индустрије српској и посебно врањској привреди, покажемо успешне примере извоза домаћих идеја и са обиљем података, одговоримо на питање колико вреди српска идеја. Једна од карактеристика креативних индустрија, је да запошљава високообразовне кадрове, старости између 25 и 45 година. Наш специфични циљ је да те информације приближимо становницима, пре свега младим људима.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
РТВ

Најновије од РТВ

Сродни чланци